Baby vierentwintig weken oud – hoogtepunten
Verbale mijlpaal
Als je baby 24 weken oud is, dan bereikt hij een mijlpaal in zijn verbale ontwikkeling. Het gekir, gegrom en gekrijs verandert langzaam in wat gebabbel. De geluiden gaan meer als woorden klinken.
Verlatingsangst
Lijkt het alsof je baby niet meer zonder je kan? Zet hij het gelijk op een huilen als je de kamer uitloopt? Dan heeft hij waarschijnlijk last van verlatingsangst. Baby’s krijgen rond de 6 maanden hier last van, met een piek rond de 10 maanden.
Slecht slapen
Het introduceren van vaste voeding in combinatie met het doorkomen van de eerste melktanden, het leren kruipen en de ontwikkeling van de hersenen, kan opnieuw leiden tot slapeloze nachten.
Ontwikkeling van je baby
Je baby van 24 weken is bijna zes maanden oud! Hij is nu al ongeveer twee keer zo zwaar als bij de geboorte. En je baby is al een stuk mobieler en rolt waarschijnlijk van de ene naar de andere kant en is druk aan het oefenen om te starten met kruipen. Ook kan je baby waarschijnlijk zonder hulp alleen zitten en een speeltje van de ene hand naar de andere doorgeven. Misschien maakt je baby zelfs al wat herkenbare geluiden! Kreeg je baby nog geen vaste voeding dan is dit hét moment om te starten.
Verbale mijlpaal
Is je baby tussen de 6 en 7 maanden oud dan bereikt hij een mijlpaal in zijn verbale ontwikkeling. Het gekir, gegrom en gekrijs verandert langzaamaan in wat gebabbel. De geluiden gaan meer als woorden klinken naarmate je baby meer medeklinkers zoals de d, b en m aan klinkers gaat koppelen. Woorden zoals; dada en mama kunnen ineens voorbij komen, maar je baby heeft nog steeds geen idee wat hij zegt.
Hij kan nu dus korte woorden vormen en is klaar om spraakpatronen te gaan imiteren. Dit is het moment dat je baby combinaties van geluiden zal gaan gebruiken om alledaagse voorwerpen aan te duiden. Hoe enthousiaster je bent over zijn gebruik van de taal, des te meer zal je baby klanken gaan gebruiken voor de dingen waarin hij interesse heeft. Je kunt je baby stimuleren in het communiceren door veel met hem te praten, vragen te stellen, voor te lezen en hem naar liedjes te laten luisteren. Onderzoek toont aan dat hoe meer een baby wordt blootgesteld aan woorden hoe sneller hij zijn eerste woordjes zal zeggen. De meeste baby’s starten met de eerste woordjes rond de 12 tot 15 maanden.
Verlatingsangst
Lijkt het alsof je baby niet meer zonder je kan? Zet hij het gelijk op een huilen als je de kamer uitloopt? Dan heeft hij waarschijnlijk last van verlatingsangst. Baby’s krijgen rond de 6 maanden hier last van, met een piek rond de 10 maanden. Dit wordt veroorzaakt doordat het brein van je baby steeds verder ontwikkelt en zijn geheugen steeds beter wordt. Verlatingsangst is dus normaal en hoort bij de ontwikkeling maar kan ook erg veel van je vragen.
Lees ook: eenkennigheid of verlatingsangst
In dit artikel staan ook praktische tips over hoe je het beste kunt omgaan hiermee.
Spelletjes en activiteiten
Je baby moet nu zoveel mogelijk tijd op de grond doorbrengen zodat hij zijn spieren kan trainen, om de komende maanden te kunnen starten met kruipen. Terwijl het centrale zenuwstelsel zich van boven naar beneden blijft ontwikkelen, krijgt je baby controle over zijn onderlichaam en zal hij het leuk vinden om zijn voeten naar zijn mond te brengen om te zuigen en te kauwen! Doe die sokjes dus regelmatig uit en geef hem de tijd om zijn voeten te ontdekken.
De herhaalde beweging van het omhoog brengen van de beentjes op deze manier helpt ook om de heupen voor te bereiden op de bewegingen van het kruipen. Deze kracht zal hem ook helpen om van een liggende naar een zittende positie te komen. Het in staat zijn om in een zittende positie te komen, zal vervolgens leiden tot kruipen en later zichzelf optrekken tot ondersteund staan.
Doorkomende melktanden
Heeft je baby nog geen tanden dan zullen die binnenkort doorkomen. De onderste snijtanden, in het midden van het onderste tandvlees, komen meestal als eerste door. Schrik niet als je borstvoeding geeft, want deze tanden veroorzaken over het algemeen geen problemen. De tong van je baby zit tussen deze tanden en je borst wanneer je voedt en beschermt je tegen de scherpe randen.
Veel dingen om op te bijten en te kauwen zullen helpen om de druk op het tandvlees te verminderen. Zorg dat je een bijtring en andere speeltjes waar je baby veilig op kan kauwen bij de hand hebt. De eerste acht tanden, de vier bovenste en vier onderste, komen relatief gemakkelijk door, hoewel je baby hier wel last van kan hebben. Symptomen zijn onder andere:
- Veel kwijlen;
- Af en toe hoesten (veroorzaakt door overmatig speeksel);
- Huiduitslag op de kin en rond de mond (komt ook door speeksel);
- Zwelling van het tandvlees;
- Onrust tijdens het voeden;
- Rode wangen;
- Spuitluiers
Lees ook: doorkomende tandjes symptomen en pijnbestrijding
Als de eerste tand van je kind doorkomt, start je met tandenpoetsen. Dit doe je één keer per dag. Bij voorkeur poets je de tanden van je kind met een speciale kindertandenborstel en kindertandpasta.
Lees ook: tandenpoetsen, zo doe je dat!
Voeding
Rond de zes maanden is de meerderheid van de baby’s klaar om met de overgang naar vast voedsel te beginnen. Ben je al eerder begonnen met vaste voeding dan heb je waarschijnlijk gepureerd fruit en groenten geïntroduceerd. Dit soort voeding kan langs de natuurlijke tongstootreflex van je baby glijden. Dit reflex is bedoeld om jonge baby’s te beschermen tegen het inslikken van voorwerpen die ze niet in horen te slikken. Wanneer je begint met vaste voeding rond de 6 maanden dan is dat reflex niet meer aanwezig is en zou je de gepureerde hapjes kunnen overslaan.
Het proces van eten naar de mond brengen, bijten, kauwen en slikken zijn complexe vaardigheden die oefening vereisen. Door je baby dit nu al zelf te laten doen, door eten te geven dat hij zelf kan pakken, ontwikkelt hij zijn kaakspieren en leert hij verschillende soorten groenten te herkennen. Schaf voor deze periode wat goede slabbers aan. Een plastic mat onder de kinderstoel maakt het opruimen nog gemakkelijker.
Nu je baby steeds meer vaste voeding gaat krijgen kun je ook starten met het geven van wat water of slappe thee. Aangezien je baby waarschijnlijk ook minder melk drinkt hou je op deze manier de vochtbalans op peil. Misschien vind je baby dit niet direct lekker en spuugt hij het uit maar dat is kwestie van wennen. Blijven aanbieden is de beste strategie hiervoor.
Slapen
De overgang van een dieet met alleen melk naar een gemengd dieet met melk en vaste voeding is een uitdaging voor het spijsverteringssysteem van je baby van 24 weken oud. In combinatie met het doorkomen van de eerste melktanden, het leren kruipen en de ontwikkeling van de hersenen, kan het zijn dat je baby weer elke nacht meerdere keren wakker wordt en mogelijk extra hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen.
Deze veeleisende periode kan duren tot ongeveer 8-10 maanden, aangezien de meeste baby’s tussen de 7 en 11 maanden kruipen. Je kunt dit nachtbraken dus niet voorkomen maar het helpt misschien om te weten dat je baby zich in een normaal stadium bevindt. Het beste om te doen is je aan te passen aan de situatie en je baby te troosten of een borst- of flesvoeding te geven.
Jij als moeder en tips
Stoppen met borstvoeding?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om baby’s de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar dit doet natuurlijk niet iedereen. Soms zijn er problemen met het geven van borstvoeding en sommige vrouwen kiezen er bewust voor geen borstvoeding te geven.
Geef je nog wel borstvoeding maar overweeg je om hier mee stoppen dan zou je kunnen beginnen met het afbouwen ervan. Het is belangrijk hier voldoende tijd voor te nemen. Wil je volledig afbouwen laat dan enkele dagen tot een week tussen het laten vallen van een voeding. Op deze manier kan je baby rustig wennen en geef je ook je lichaam de kans zich aan te passen aan het nieuwe schema. De voedingen die je weglaat vervang je door flesvoeding.
Je kunt ook de borstvoeding gedeeltelijk afbouwen. Op deze manier kun je je baby nog wel blijven voeden maar alleen op de tijden dat dat fijn is voor jullie. Je kunt kunstvoeding en borstvoeding dan combineren.
Bronnen: La leche League, Opvoeden.nl