Vaginale afscheiding is afkomstig van het cervixslijm en wordt door veel vrouwen als iets onprettigs of zelfs vies ervaren. Toch is cervixslijm ontzettend interessant want het vertelt ons heel veel over onze cyclus en je vaginale gezondheid. Wanneer je je afscheiding in de gaten houdt kun je zelfs aan de hand van je afscheiding zien in welke periode van je cyclus je bent. Niet alleen vertelt je afscheiding veel over je cyclus, maar het kan je zelfs helpen om zwanger te worden. Aan de hand van het cervixslijm kun je namelijk precies zien wanneer je vruchtbaar bent.
Wat is cervixslijm?
Cervixslijm is slijm dat wordt gemaakt door de klieren in je baarmoederhals en vagina. Het wordt daarom ook wel baarmoederhalsslijm genoemd. Op het moment dat het in je onderbroek beland zijn er meerdere benamingen voor zoals witte vloed, afscheiding of fluor vaginalis. De belangrijkste functies van cervixslijm zijn het beschermen van je baarmoeder tegen bacteriën en infecties en het transporteren van sperma. Je cervixslijm zorgt ervoor dat zaadcellen juist makkelijk of niet gemakkelijk in de baarmoeder kunnen komen. Wanneer je dus je cervixslijm bestudeert en weet hoe het eruit moet zien om zaadcellen goed te transporteren, weet je wanneer je vruchtbare periode is.
Door cervixslijm je vruchtbare dagen herkennen
Aan de hand van de samenstelling en kleur van het cervixslijm kun je zien in welke periode van je cyclus je zit. In het begin van je cyclus, in de eerste week na je menstruatie is het slijm taai en dik. Hierdoor wordt de baarmoedermond afgesloten waardoor zaadcellen er niet doorheen kunnen komen.
Hoe dichter je in de buurt van je ovulatie komt, hoe dunner het slijmvlies wordt. Net voordat je ovuleert en tijdens je ovulatie is het cervixslijm doorzichtig en elastisch. De veranderingen in het baarmoederslijmvlies komen door het hormoon oestrogeen. Tijdens je ovulatie lijkt het slijmvlies een beetje op rauw eiwit en is het wat draderig. Dit zijn de perfecte condities voor zaadcellen. Ze worden gemakkelijk naar de baarmoeder getransporteerd en kunnen tot wel 48 uur blijven leven in je lichaam.
Als je eisprong geweest is, vermindert de hoeveelheid cervixslijm. Het wordt wat korreliger en ook wordt je vagina wat droger. De baarmoeder is in deze periode niet meer toegankelijk voor zaadcellen.
Betrouwbare methode?
Sommige vrouwen zweren bij de cervixslijmmethode, ook wel ´Billings methode´ (naar de Australische arts John Billings) genoemd, om op deze manier te bepalen of je vruchtbaar bent en gebruiken deze manier als natuurlijke anticonceptiemethode. Je doet dit door dagelijks een beetje slijm tussen duim en wijsvinger te pakken en dit te bestuderen. Breng twee schone vingers naar binnen en pak wat slijm zo dicht mogelijk bij de vaginamond. Let op, dit vergt wel enige tijd ervaring om echt goed te zien waar de verschillen inzitten. Het is het best om dit te doen nadat je net gedoucht hebt. Wanneer je bijvoorbeeld net gemeenschap gehad hebt of juist opgewonden bent kan dit het cervixslijm beinvloeden. Wanneer het slijm helder van kleur is en wat draderig betekent dit waarschijnlijk dat je in je vruchtbare periode zit.
Alhoewel er al veel onderzoek gedaan is of deze methode betrouwbaar is, is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat de Billings methode ook echt 100% betrouwbaar is. In combinatie met een ovulatietest zou je kunnen controleren of je ook echt in je vruchtbare periode zit.
Zwanger?
Wanneer je zwanger bent zal het cervixslijm langzaam veranderen. In het begin neemt de hoeveelheid waarschijnlijk wat toe en is het wat wateriger en dunner. Als de kleur van het cervixslijm wat bruinig is kan dit duiden op een innestelingsbloeding. Aan het eind van je zwangerschap verlies je de slijmprop. Soms merk je dit niet eens maar vaak is het juist heel duidelijk. Een grote hoeveelheid slijm die de baarmoedermond tijdens de zwangerschap afgesloten heeft komt dan los. Het ziet er een beetje uit als een rauw ei. Dit is een teken dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten.
Wanneer je juist problemen hebt om zwanger te worden is het onderzoeken van het cervixslijm vaak één van de eerste dingen waar naar gekeken zal worden. Op basis hiervan kan een arts uitsluiten of jouw cervixslijm afwijkt. Vaak is de consistentie van het cervixslijm geen goede match met het sperma van je partner. Als dit zo is zal het cervixslijm de zaadcellen niet goed transporteren en komen ze niet in de baarmoeder terecht.. Wanneer dit zo is kan kunstmatige inseminatie een oplossing zijn.
Daar zit een luchtje aan
Niet alleen de samenstelling en kleur van het cervixslijm vertelt je iets over je vaginale gezondheid, maar ook de geur is belangrijk. Niet voor niets één van de meest gebruikte zoektermen op Google als het gaat om afscheiding. Een andere geur zou namelijk kunnen duiden op een schimmelinfectie. De volgende afwijkende geurtjes of kleuren geven aan dat er iets niet in de haak is en je waarschijnlijk actie moet ondernemen.
- Witte en brokkelige afscheiding – Dit duidt waarschijnlijk op een schimmelinfectie zoals candida
- Vissige geur en witgrijs van kleur – Bacteriële vaginose kan een oorzaak zijn
- Roze of bruine afscheiding – Dit kan duiden op wat bloed bij het cervixslijm en kan verschillende oorzaken hebben. Een innestelingsbloeding is mogelijk, maar ook spotting kan de oorzaak zijn. Soms hebben vrouwen richting de overgang last van wat bloed. Wanneer je naast wat bloed ook last hebt van jeuk, ga dan even langs de huisarts. Dit zou kunnen duiden op baarmoederhalskanker.
- Dikke, troebel of gelig – de kans is groot dat je gonorroe of chlamydia hebt. Beide geslachtsziekten zijn gelukkig goed te behandelen.
- Schuimend en geel groen – De kans is groot dat je trichomoniasis hebt. Vaak gaat dit gepaard met een vissige geur en jeuk. De enige oplossing is antibiotica.
Een andere geur is gelukkig niet altijd reden om je zorgen te maken. Onschuldige oorzaken als intensief sporten, het gebruik van een condoom of glijmiddel of ander eten kunnen de geur van je afscheiding allemaal wat beinvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van citrusfruit de geur van je vagina juist wat zoeter maakt en het eten van uien, knoflook,broccoli en asperges de geur wat midner aantrekkelijk maken.
Bronnen: NTVG, National Library of Medicine, Gezondheidsnet