Het meten van de temperatuur bij je baby is met name in de kraamweek erg belangrijk en wordt dan ook regelmatig gedaan. Aan de hand van de temperatuur kun je vaak snel zien hoe het met je baby gaat. Voordat je meteen in de paniek schiet bij een schommeling van de temperatuur geven we ja in dit artikel hier meer informatie over. Wat is een normale temperatuur en hoeveel mag de temperatuur hiervan afwijken? Hiernaast vind je hier tips om de temperatuur van je baby weer te stabiliseren wanneer deze te hoog of juist te laag is.
Een normale lichaamstemperatuur
Een baby is wanneer deze ter wereld komt niet alleen qua voeding volledig afhankelijk van jou maar ook wat betreft zijn temperatuur. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden en heeft daar hulpmiddelen voor nodig zoals kleertjes, een kruik of natuurlijk jouw eigen lichaamswarmte. Een normale lichaamstemperatuur voor een mens is tussen de 36,5 en 37,5 °C. Bij een baby kan dit nog behoorlijk schommelen dus is het belangrijk om de temperatuur van je pasgeboren baby in de gaten te houden. Hieronder zie je in een makkelijk overzicht wat de temperatuur van je baby betekent en wanneer je actie moet ondernemen.
- < 36° onder- temperatuur: leg je baby naakt op je eigen lichaam en houd jezelf en de baby warm. Bel wel meteen de verloskundige of huisarts.
- 36 – 36,5°C lage temperatuur: meet eerst opnieuw, zorg dat je baby warmer wordt en meet dan nog eens.
- 36,5 – 37,5°C normale temperatuur: je hoeft niks te doen.
- 37,5 – 38,0° verhoging: probeer je baby wat af te koelen door eventueel wat minder kleren aan te doen. Meet dan nog eens.
- > 38°C koorts: neem contact op met de verloskundige of huisarts.
Temperatuur in de kraamweek
In de kraamweek zal de kraamverzorgster je baby bij iedere verschoning temperaturen. Die eerste dagen wordt dus gemiddeld om de drie uur de temperatuur van je baby gemeten. De reden dat dit zo vaak gedaan wordt is omdat een veranderende lichaamstemperatuur van je baby kan wijzen op een infectie of opstartproblemen. Na deze eerste week hoef je niet meer zo frequent de temperatuur te meten. Wanneer je twijfelt over het opnemen van de temperatuur van je baby kun je natuurlijk altijd advies vragen op het consultatiebureau.
Hoe meet ik de temperatuur?
De temperatuur van een baby kan het best rectaal gemeten worden. Dit is de reden dat er ook altijd een thermometer in je kraampakket zit. Zorg dat je de thermometer iedere keer goed ontsmet met wat steriele watjes en alcohol. Hierna kun je er wat vaseline op doen en breng je de thermometer in de anus van je baby. Wanneer je het ijzeren puntje niet meer ziet is het goed. Dit is ongeveer 1,5 cm diep. Vaak al na enkele seconden piept de thermometer en kun je de temperatuur aflezen.
Oorzaken en tips afwijkende temperatuur
Er zijn verschillende oorzaken waarom je baby het juist te warm of te koud kan hebben. Hieronder een lijstje zodat je zelf snel actie kunt ondernemen om de temperatuur van je baby weer te reguleren.
- Verkeerde meting: met name de eerste keren is het opnemen van de temperatuur bij je baby best spannend. Het kan daarom zijn dat de thermometer niet goed is ingebracht en er hierdoor een te lage temperatuur gemeten wordt.
- De omgeving: heel belangrijk is de omgevingstemperatuur. Op basis van deze temperatuur kun je je baby juist warmere of luchtigere kleertjes aan doen. Je kunt op basis van de TOG waarde bepalen hoeveel kleertjes je baby aan moet.
- Huilen: als je baby echt een flinke huilbui heeft gehad kan de temperatuur omhoog gaan. Waarschijnlijk zie je dit zelf ook door de rode wangetjes en misschien wat zweet. Kalmeer je baby en meet de temperatuur pas als je baby helemaal rustig is.
- Inspanning: inspanning werkt bij volwassenen hetzelfde als bij baby’s. Wanneer je flink gesport hebt, is je lichaamstemperatuur hoger. Je baby sport natuurlijk nog niet, maar ook inspanning bij je baby kan voor een hogere temperatuur zorgen.
- Infectie: een infectie kan ervoor zorgen dat je baby of een onder-temperatuur of koorts heeft. Wanneer je vermoed dat je baby een infectie heeft is het belangrijk om direct de huisarts te waarschuwen.
Thermale synchronisatie
Het fenomeen thermale synchronisatie is in niet-westerse landen een stuk vanzelfsprekender. Het borstgebied van de moeder helpt de temperatuur van de baby reguleren doordat de baby, wanneer het naakt op de borst van de moeder ligt, de temperatuur overneemt. Is je baby te warm, dan zal je borst verkoeling geven. Is je baby juist te koud dan zorgt de temperatuur van jouw borst ervoor dat je baby opwarmt. Dit is de reden, dat met name bij te vroeggeboren baby’s, vaak geadviseerd wordt om huid-op-huidcontact te maken. Maar ook wanneer je baby met een normale zwangerschapsduur ter wereld komt, is huid-op-huidcontact er belangrijk en helpt het om de temperatuur van je pasgeboren baby te reguleren.
TOG waarde
De TOG waarde staat voor Thermal Overall Grade en wordt gebruikt om de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed aan te geven. In combinatie met de omgevingstemperatuur, kun je dan een inschatting maken van wat je je kindje het best aan kunt trekken en welk beddengoed je kunt gebruiken. Op deze pagina vind je meer informatie over de TOG waarde.
Wiegendood
Warmtestuwing wordt in verband gebracht met wiegendood. Onder andere om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby altijd zijn warmte goed kwijt kan. Dit doe je niet alleen door ervoor te zorgen dat je baby niet te warm aangekleed is, maar ook door de omgevingstemperatuur op peil te houden. In de kraamweek wordt een omgevingstemperatuur van 20°C geadviseerd. Hierna is een omgevingstemperatuur tussen de 16 en 18°C ideaal. Tegenwoordig hebben de meeste babyfoons niet alleen een geluidssensor, maar ook een temperatuursensor waardoor je altijd de temperatuur van de babykamer kunt reguleren.
Let ook op de kleding van je baby wanneer je buiten met de kinderwagen gaat wandelen. In deze kleine ruimte kan de temperatuur snel oplopen, helemaal wanneer je je baby juist wilt beschermen tegen de warme door een doek voor de kinderwagen te hangen. De ventilatie kan hierdoor verminderen met een te warme kinderwagen als gevolg. Het dragen van je baby is meestal een goede oplossing om de temperatuur te reguleren omdat je zo goed in de gaten kunt houden of je baby te warm of te koud is.
Check regelmatig de temperatuur van je baby door in het nekje te voelen. Is dit lauw, dan is de temperatuur goed. Voelt het klammig en warm dan heeft je baby het meestal te warm.
Bronnen: Richtlijnen database, Radboud UMC, Stichting Veilig Kind, Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde