Zwanger van mijn derde en ik had nog nooit van een Lotusbevalling gehoord. Toch is ons derde kind een ‘lotusbaby’. Als ik de tijd terug had kunnen draaien waren al onze drie kinderen op deze manier ter wereld gekomen. Een lotusbevalling zegt eigenlijk niet zoveel over de bevalling zelf, maar wel over de tijd erna. Je knipt de navelstreng namelijk niet door en bind hem niet eens af. Wat!? Dit is ongeveer de meest gehoorde reactie die ik kreeg. Daarom dit artikel met alle informatie over een lotusbevalling zodat je zelf kunt beslissen of dit misschien ook iets voor jou is.
Wat is een lotusbevalling?
Bij een lotusbevalling blijft de placenta door de navelstreng aan de baby verbonden totdat deze is ingedroogd en er vanzelf afvalt. De navelstreng wordt dus niet doorgeknipt en ook niet afgebonden. Wanneer je de placenta en navelstreng intact houdt totdat deze er vanzelf afvalt (binnen zo’n drie tot zes dagen) noem je dit een hele lotusbevalling. Je spreekt van een halve lotusbevalling als de navelstreng een paar uur na de geboorte alsnog doorgeknipt of doorgebrand wordt.
Waarom een lotusbevalling?
In ons geval wilden we onze zoon een zo goed mogelijke start geven. Dit was bij ons de reden om te kiezen voor een lotusbevalling. Een lotusbevalling kan bijdragen aan een goede start omdat de baby maximaal kan profiteren van de voordelen van de placenta. Wanneer de baby nog in de buik zit is de placenta extreem belangrijk omdat de placenta onder andere de functie van de nieren en lever doet. Pas na de geboorte gaan deze organen zelf werken. Er stroomt constant bloed van de placenta naar de baby. Na de geboorte gaat dit proces nog enkele minuten door en daarom wordt er steeds vaker vastgehouden aan het laten uitkloppen van de navelstreng. De meeste ouders kiezen er dan ook voor om op dit moment de navelstreng af te klemmen met een navelklem of cordring en vervolgens door te knippen.
Hoewel niet wetenschappelijk bewezen pleit men in andere culturen voor het intact laten van de navelstreng omdat zo de energetische stroom tussen baby en placenta kan blijven bestaan.
Een lotusgeboorte zorgt voor een zachtere overgang voor zowel de baby als de ouders. Door de verzorging van de placenta in de dagen na de geboorte ben je als ouder nog steeds heel bewust bezig met de geboorte van je baby. Het kan een fijn ritueel zijn om op deze manier rustig te wennen aan een nieuw leven in jullie midden.
Voordelen
Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar lotusbevallingen zijn gedaan, is er wel veel ervaring. Deze ervaringen leren ons dat een lotusbevalling veel voordelen heeft.
- De baby kan zichzelf beter op temperatuur houden.
- De baby verliest minder gewicht in de eerste dagen na de bevalling.
- De placenta helpt om met zachtheid om te gaan met je baby. De baby niet teveel te verplaatsen en vooral rust te nemen.
- Kraamvisite blijft automatisch wat meer op afstand of wacht totdat de navelstreng eraf gevallen is. Dit zorgt voor een rustige start met je baby.
- Door die eerste dagen heel bewust bezig te zijn met de verzorging van je baby en placenta, zal de baby goed hechten.
- Veel vrouwen ervaren dat baby’s rustiger zijn door een lotusbevalling.
Verzorging placenta
Wanneer de placenta geboren is, kun je deze het best eerst even in een vergiet leggen naast je baby. Hierna kun je de placenta wassen met water en op een onderlegger leggen. Vervolgens strooi je zeezout op de placenta. Het zeezout helpt om de placenta in te laten drogen en te conserveren (pekelen is een eeuwenoude methode om vlees goed te houden). Hierna kun je de placenta met onderlegger en al in een hydrofiele doek wikkelen. Vervolgens kun je hem in een zak of bakje doen. Wij vonden zelf een zak fijner omdat dit lekker zacht is en je zo geen harde bak vlak bij je baby hebt.
Dit ritueel herhaal je dagelijks. Je verschoont de onderlegger en hydrofiele doeken, wast het zout van de placenta en strooit er nieuw zout overheen. Vervolgens pak je de placenta weer in. Je kunt ervoor kiezen om ook wat gedroogde bloemen en kruiden zoals rozemarijn of lavendel op de placenta te leggen. Je zult merken dat de placenta snel indroogt en kleiner wordt. Check de eerste dagen regelmatig of de doeken niet doorlekken. Als dit het geval is, is het zout verzadigd en moet je de placenta verschonen en opnieuw besprenkelen met zout. Wanneer je dit ritueel dagelijks herhaalt zal de placenta niet gaan ruiken. Als de navelstreng er na enkele dagen afgevallen is kun je ervoor kiezen om de placenta bijvoorbeeld in de tuin te begraven of in te vriezen.
Verzorging baby
De verzorging van je baby met placenta lijkt misschien ingewikkeld en meer moeite, maar in werkelijkheid valt dit enorm mee. De eerste dagen na de bevalling zul je vooral liggend in bed doorbrengen met je baby. Het verplaatsen van je baby met placenta zal dan ook minimaal zijn. Omdat de placenta nog aan je baby vastzit, heb je als het ware twee pakketjes die je optilt; je baby en de placenta. Je kunt wanneer je baby gaat slapen, de placenta er gewoon naast leggen. Het is handig om voor de eerste week kleertjes te hebben waarbij de navelstreng makkelijk naar buiten kan. Er zijn gelukkig steeds meer rompers en pakjes met drukknoopjes op de markt. Deze pakjes zijn ideaal voor een lotusbaby. Je baby kan ook gewoon in bad. Zorg ervoor dat iemand anders de placenta vasthoudt terwijl je de baby in bad doet.
Een luier is ook geen enkel probleem. Vaak is het juist makkelijker omdat er geen grote navelklem in de weg zit. De navelstreng kun je makkelijk boven de luier uit begeleiden.
Al na een dag zul je merken dat de navelstreng voor het grootste gedeelte is ingedroogd en het eigenlijk gewoon een dun zwart koordje is.
Risico’s
Een lotusbevalling hoeft absoluut geen risico’s met zich mee te brengen op voorwaarde dat je de placenta goed verzorgd. Zorg altijd voor een schone omgeving en verzorg de placenta dagelijks zoals eerder in dit artikel beschreven. De kans op een ontsteking is in principe juist kleiner met een lotusbevalling omdat er geen wond ontstaat. De navelstreng dicht zichzelf van binnenuit door het gelei van Wharton dat opzwelt na de geboorte. De navelstreng droogt vanzelf in zodat er geen infecties en bacteriën naar de baby kunnen.
Wanneer je baby verschijnselen van een ontsteking vertoont zoals koorts, een rode op opgezwollen navel of drinkt hij slecht, dan moet je dit meteen melden aan de kraamverzorgende.
Bronnen: Moeder Aarde, Lotus Birth, All4birth, Pubmed