De baby van je vriendin, collega, dochter of (schoon) dochter is er! Uiteraard wil je de kleine aanwinst graag komen bewonderen. Maar hou er rekening mee dat, zeker wanneer het het eerste kindje is, er veel is veranderd in het leven van de kersverse ouders. Waarschijnlijk zijn ze nog overweldigd door de komst van de baby, de gebroken nachten en alle kraamvisite die ineens aangekondigd en onaangekondigd op de stoep staat. In dit artikel geven we daarom tips, zodat jij goed voorbereid op babybezoek kan! Vragen die je mogelijk hebt zoals; wat is een goed moment? Wat kan ik beter wel of beter niet doen en wat is een leuk kraamcadeautje worden hier allemaal beantwoord! Lees je mee?
- Tip 1: zorg dat je gezond bent als je op kraamvisite gaat
- Tip 2: maak een afspraak en kom op tijd
- Tip 3: zorg voor een goed kraamcadeau
- Tip 4: blijf niet te lang
- Tip 5: ga er niet vanuit dat je de baby mag vasthouden
- Tip 6: vergeet broertjes of zusjes niet
- Tip 7: let op wat je zegt en geef geen ongevraagde tips
- Tip 8: bied je hulp aan
Tip 1: zorg dat je gezond bent als je op kraamvisite gaat
Misschien wel de belangrijkste tip, zeker in deze tijd. Voel je je niet helemaal fit? Ben je grieperig, verkouden of heb je een koortslip? Zeg dan je afspraak af. Zowel moeder als kind hebben op dit moment niet veel weerstand, dus het risico is groot dat je één van hen aansteekt. Zelfs al ben je helemaal gezond dan is het belangrijk om goed je handen te wassen als je binnenkomt. Doe dit uit jezelf, want soms vinden de kersverse ouders het lastig dit te vragen.
Tip 2: maak een afspraak en kom op tijd
Het nieuwe gezin is waarschijnlijk nog zoekende naar een nieuw ritme nu de baby er is dus verstoor dat vooral niet door onaangekondigd op de stoep te staan. De kersverse moeder en baby slapen vaak nog op vaste tijden. Daarom wordt er vaak op het geboortekaartje aangegeven wanneer en op welke dagen je het beste op kraambezoek kunt komen. Staat het niet aangegeven op het kaartje, stuur dan een berichtje en overleg eerst even wanneer het uitkomt.
Na hoeveel dagen of weken je het beste op kraambezoek kunt gaan is heel erg afhankelijk van de ouders. Sommige ouders zitten de eerste weken niet te wachten op bezoek terwijl anderen het liefste hun baby zo snel mogelijk aan iedereen willen laten zien. Uiteraard hangt dit ook af van de relatie die je zelf hebt met de ouders.
Heb je een datum voor je bezoek geprikt zorg er dan voor dat je op tijd bent. De kraamvisite wordt tussen voedingen, verschoonrondes en slaapmomenten door gepland. Het is dus vervelend als je te laat komt. Vaak plannen ouders ook meerdere bezoekjes in op één dag. Ben je te laat dan kan het zijn dat je weinig tijd hebt om de baby te bewonderen en bij te kletsen omdat het volgende bezoek alweer op de stoep staat.
Tip 3: zorg voor een goed kraamcadeau
Je wil natuurlijk niet aankomen met lege handen. Kies daarom voor een leuk cadeautje en houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met de smaak van de kersverse ouders. Heb je geen idee wat je moet kopen dan kun je ook vragen wat ze nog nodig hebben. Zo voorkom je dat je niet de zoveelste bent die aankomt met nog een knuffelbeer. Misschien niet heel origineel maar sommige ouders zijn heel blij met een cadeaubon zodat ze zelf wat uit kunnen zoeken.
Vind je een cadeaubon niet leuk om te geven en zoek je juist iets unieks, kijk dan eens naar eens gepersonaliseerd cadeau. Zo kun je bijvoorbeeld een rompertje bedrukken met de naam van de baby erop. Ook kun je een mooie houten kist of een stoeltje laten personaliseren. Genoeg keuze in ieder geval om iets heel speciaals te geven als je op kraamvisite gaat. Denk daarbij ook niet alleen aan de eerste maanden. De ontwikkeling van een baby in het eerste jaar gaat super snel. Je kunt dus ook denken aan bijvoorbeeld; zijn eerste slofjes of schoentjes, een invulboek, kinderservies, een slabbertje, een bijtring, een tandendoosje, een rugzakje, een badspeeltje et cetera. Je kunt er ook voor kiezen om een leuk pakketje samen te stellen met bijvoorbeeld een badcape, badschuim en een badspeeltje.
Tip 4: blijf niet te lang
Houdt in gedachte dat je waarschijnlijk niet de enige bent die op kraamvisite komt. Blijf dus niet te lang hangen. Zoals eerder genoemd wordt de visite ingepland tussen het toch al drukke schema van voeden, rusten, badderen en verschonen. Als je te lang blijft zitten schop je het hele schema in de war en dat kan heel vervelend zijn voor de nieuwe ouders. Blijf dus maximaal een uurtje. Zo heb je genoeg tijd de baby te bewonderen, misschien even vast te houden, je cadeautje te geven, een beschuitje te eten en een beetje bij te kletsen.
Tip 5: ga er niet vanuit dat je de baby mag vasthouden
Ga er niet zomaar vanuit dat je de baby mag vasthouden. Sommige baby’s worden heel huilerig of onrustig als ze steeds bij iemand anders in de armen liggen. En soms vinden de ouders het zelf gewoon niet fijn omdat ze bang zijn dat de baby niet goed wordt vastgehouden of dat iemand de baby per ongeluk laat vallen. Wacht dus gewoon totdat het wordt gevraagd en anders mag het vast wel een andere keer.
Tip 6: vergeet broertjes of zusjes niet
Vaak is de komst van een nieuwe baby ook een hele verandering voor oudere broertjes en/ of zusjes. Alle aandacht gaat ineens naar dat kleine hummeltje en die krijgt ook nog eens allemaal cadeautjes. Vergeet daarom ook niet wat leuks mee te nemen voor de andere kindjes in huis. Je kunt denken aan iets kleins zoals een knuffeltje of boekje. Ook is houten speelgoed vaak een erg leuk cadeautje. Zoals een stapeltoren, trekdier, puzzel of een gereedschapskistje. Zo voelt niemand in huis zich achtergesteld of vergeten!
Tip 7: let op wat je zegt en geef geen ongevraagde tips
Misschien bedoel je het goed maar hou je mening en adviezen voor je. De kersverse ouders zijn alles net aan het ontdekken en zijn hun eigen weg aan het vinden. Daarnaast hebben ze een kraamverzorgster die ze voldoende informatie en tips kan geven. Ga je dus vooral nergens mee bemoeien. Begin ook geen zware of moeilijke gesprekken. De moeder heeft net een baby op de wereld gezet en heeft wel even iets anders aan haar hoofd.
Bedenk ook dat iedere ouder hun eigen baby de mooiste en liefste vindt. Ga dus ook geen opmerkingen maken over het uiterlijk van de baby. Je hoeft ook niet te zeggen dat de baby mooi is. Je kunt ook zeggen dat je het een hele lieve of schattige baby vind.
Tip 8: bied je hulp aan
Kom je op kraamvisite in de periode dat de kraamverzorgster er nog is dan zal zij helpen met de ontvangst van het bezoek. Maar de kraamverzorgster blijft maar een korte periode. Kom je dus na die periode, biedt dan aan om te helpen met het zetten van koffie en het smeren van de beschuit met muisjes.
Aanbieden om een boodschap te doen of een keertje te koken kan soms ook erg worden gewaardeerd. De eerste weken/ maanden zijn vaak erg vermoeiend dus een paar extra handjes kunnen dan een grote verlichting zijn.
*Dit artikel bevat gesponsorde content