Ongesteldheid na de bevalling; bij de één duurt het een jaar of langer bij de ander een maand. Hoe kunnen de verschillen zo groot zijn tussen vrouwen na een bevalling? Wat bepaald wanneer je weer ongesteld wordt en wat kun je verwachten van een eerste menstruatie na de bevalling?
De eerste ongesteldheid na je bevalling
De eerste weken na je bevalling verlies je nog bloed. Dit bloed wordt veroorzaakt door de wond in je baarmoeder in combinatie met het baarmoederslijmvlies wat je lichaam afstoot. Dit bloed noem je lochia en heeft niets met ongesteldheid te maken. Dit bloedverlies wordt al na enkele dagen minder en na uiterlijk zes weken is het bloeden gestopt. Het kan zijn dat je direct na het stoppen van de lochia alweer ongesteld wordt. De manier waarop de eerste menstruatie na je bevalling verloopt is per vrouw verschillend. Een keizersnede of natuurlijke bevalling heeft geen invloed op de eerste ongesteldheid. Bij beide bevallingen kan de eerste menstruatie heel snel op gang komen of kan het maanden duren.
Veranderde ongesteldheid na de bevalling
De eerste ongesteldheid na de bevalling is bij sommige vrouwen precies hetzelfde als voor de zwangerschap, echter kan het ook zijn dat het anders is dan je gewend was. Deze veranderingen zijn heel normaal en zijn geen reden om je zorgen over te maken. De volgende veranderingen kunnen optreden als je weer voor de eerste keer gaat menstrueren:
- Menstruatiecyclus – borstvoeding kan invloed hebben op je cyclus waardoor deze iets onregelmatiger kan zijn. Maar bij sommige vrouwen is de cyclus na een zwangerschap juist regelmatiger dan ervoor.
- Menstruatiekrampen – De intensiteit van de krampen tijdens je ongesteldheid na de bevalling kunnen juist heftiger of minder heftig zijn.
- Spotting – Je kunt tussen menstruaties in wat bloed verliezen. Deze kans is groter wanneer je borstvoeding geeft.
- Hoeveelheid bloedverlies – Het bloedverlies kan variëren voor en na je zwangerschap. De ene vrouw heeft juist meer last van bloedverlies, terwijl het bij de andere vrouw minder is geworden in vergelijking met de menstruatie voor de zwangerschap.
- Stolsels – Met name tijdens de eerste ongesteldheid na de bevalling, kun je nog wat kleine stolsels tegenkomen in het menstruatiebloed.
Wanneer kan je een ongesteldheid verwachten na de bevalling?
Dit is sterk afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt wat betreft borst- of flesvoeding. Dit komt omdat je lichaam na de bevalling prolactine aanmaakt om borstvoeding te kunnen geven. Dit hormoon onderdrukt de eisprong waardoor je niet ongesteld wordt. Wanneer je geen borstvoeding geeft, hoeft je lichaam ook geen prolactine aan te maken en zal de ongesteldheid na de bevalling vaak sneller op gang komen. Je lichaam gaat dan eerder terug naar de normale hormoonsituatie. De eerste ongesteldheid kan dan al vijf tot zes weken na de bevalling plaatsvinden.
Wanneer je volledige borstvoeding geeft en je kindje nog geen ander voedsel krijgt, blijft de ongesteldheid waarschijnlijk uit. Pas op het moment dat je geen nachtvoedingen meer geeft en er langere tijd zit tussen de voedingen, komt je ongesteldheid weer op gang. Als je lang en intensief borstvoeding geeft, kan de menstruatie wel een jaar of langer uitblijven. Bij de meeste vrouwen die borstvoeding geven, komt de menstruatie echter tussen de vier tot zes maanden weer op gang doordat de aanmaak van prolactine minder wordt.
Borstvoeding en menstruatie
Natuurlijk kun je nog steeds borstvoeding blijven geven, ook als je ongesteldheid na de bevalling weer op gang is gekomen. Je menstruatie kan dan echter wel invloed hebben op de borstvoeding. Dit komt door hormonale veranderingen. Meestal verandert dit na enkele maanden ook weer en heeft je menstruatie weer minder invloed op de borstvoeding. Als je ongesteld bent kunnen deze hormonen voor de volgende veranderingen zorgen:
- Pijnlijke tepels – Je tepels zijn meestal iets gevoeliger als je ongesteld bent. Hierdoor kan het pijnlijk zijn wanneer je je baby aanlegt.
- Andere smaak – De smaak van je melk kan iets anders zijn. Hierdoor drinkt je baby misschien iets minder.
- Melkproductie – Rond je ongesteldheid is de melkproductie meestal iets lager.
- Toeschietreflex – De reflex die je hebt zodra je kindje begint met drinken kan iets minder zijn.
- Gevoelige borsten – Je borsten kunnen rond je ongesteldheid gevoeliger en meer gezwollen zijn.
Bovenstaande veranderingen zijn in principe geen reden om te stoppen met de borstvoeding. Het helpt om je baby zo vaak mogelijk aan te leggen en wat vaker van borst te wisselen. De melkproductie blijft zo goed op gang. Als de toeschietreflex uitblijft kan het helpen om zelf je tepels even te masseren voordat je gaat voeden.
Naar de huisarts
Wanneer de eerste ongesteldheid na de bevalling heel anders verloopt en niet lijkt te stoppen, dan is er misschien iets anders aan de hand. Ook wanneer je erg veel bloed verliest en er stolsels in het bloed zitten is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Het kan zijn dat er nog iets is achtergebleven in de baarmoeder. Je huisarts kan dan verder onderzoek doen.
Gebruik menstruatie cup of tampons
Omdat het bloedverlies in de eerste weken na je bevalling afkomstig is van de wond in je baarmoeder, is het niet verstandig om dan tampons of een menstruatie cup te gebruiken. De kans op infectie is groter en ook kan een tampon of menstruatie cup voor irritatie zorgen als je vagina nog niet helemaal genezen is na de bevalling.
Als je weer voor de eerste keer na je bevalling een tampon of cup gaat gebruiken tijdens je ongesteldheid, zou je kunnen merken dat de maat die je eerder altijd gebruikte niet meer goed past. Het geboortekanaal kan nog iets verwijd zijn waardoor je een grotere maat nodig hebt. Het kan ook zijn dat je juist een kleinere maat nodig hebt nadat je gehecht bent en het littekenweefsel ervoor zorgt dat het juist iets nauwer is en een grote tampon niet fijn zit. Je bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol in de wijdte van het geboortekanaal. Je kunt je bekkenbodemspieren zelf trainen of hier hulp bij vragen van een bekkenbodemtherapeut.
Weer vruchtbaar
Zodra je weer gaat menstrueren ben je ook weer vruchtbaar. Sterker nog, twee weken voor je menstruatie vindt je eisprong plaats en vanaf dat moment kun je weer zwanger worden. Wacht dus niet je eerste menstruatie af voordat je start met anticonceptie.
Bronnen: De Verloskundige, Gezondheidsplein.nl, hevig bloedverlies
.