Kinderopvang is misschien wel één van de belangrijkste zaken om al vroeg in je zwangerschap over na te denken. Er zijn veel verschillende soorten kinderopvang in Nederland en voor veel bestaat een wachtlijst. Daarom is het belangrijk om je al snel te verdiepen in welk type kinderopvang het best bij jullie situatie past zodat je, wanneer de tijd er rijp voor is, je kind met een goed gevoel naar de opvang kunt brengen. In dit artikel zetten we de verschillende soorten kinderopvang onder elkaar zodat je een goed overzicht hebt welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Het meest gekozen type kinderopvang: het kinderdagverblijf
Het kinderdagverblijf wordt ook wel dagopvang genoemd en is het meest gekozen type kinderopvang in Nederland. Het kinderdagverblijf is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. De maximale groepsgrootte op een kinderdagverblijf is 16 kinderen. De groepsgrootte wordt gebaseerd op het aantal beroepskrachten (leidsters of pedagogisch medewerkers) en de leeftijd van de kinderen.
Een kinderdagverblijf werkt vaak met verticale en horizontale groepen. In horizontale groepen zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar. Je hebt dan een babygroep, een dreumesgroep en een peutergroep. In een verticale groep zitten kinderen van nul tot vier jaar.
Een kinderdagverblijf is een sterk gecontroleerde instelling. Alle kinderdagverblijven moeten aan een aantal door de overheid opgestelde eisen en verplichtingen voldoen. Ze worden door de GGD gecontroleerd op veiligheid, hygiëne, en de uitvoering van het pedagogisch beleidsplan. Dit inspectierapport moet altijd toegankelijk zijn voor ouders. Deze rapporten zijn ook in te zien via de site van het landelijk register kinderopvang
Kinderopvang die de gezinssituatie nabootst: de gastouder
Een gastouder lijkt qua sfeer en omgeving het meest op thuis. Een gastouder vangt kinderen thuis op en heeft vaak meerdere kinderen tegelijk waardoor een gezinssituatie ontstaat. Het voordeel van een gastouder is dat de tijden vaak flexibel zijn en je zelfs in het weekend, ´’s avonds of ´’s nachts je kind naar een gastouder kunt brengen. Een gastouder vangt kinderen van nul tot twaalf jaar op. Soms heeft de gastouder ook nog eigen kinderen onder de tien jaar thuis. Deze kinderen worden opgeteld bij het wettelijk maximum aantal kinderen per gastouder. Dit zijn zes kinderen. Een gastouder moet aan strenge eisen voldoen wat betreft de kinderopvang en ook altijd aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Dit bureau zorgt er niet alleen voor dat de regels nageleefd worden en het huis van de gastouder een veilige omgeving voor je kind is, maar doet ook de bemiddeling. Het gastouderbureau komt eerst op intake om zo te bepalen welke gastouder het best past bij jullie situatie. De betaling loopt via het gastouderbureau. Omdat de betaling geregistreerd is aan een formele organisatie, krijg je ook kinderopvangtoeslag als je hier recht op hebt.
Buitenschoolse opvang (BSO)
De BSO is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voorschoolse, naschoolse of tussenschoolse kinderopvang zijn allemaal vormen van buitenschoolse opvang. Het betekent dat je kind buiten de basisschooluren om opgevangen wordt. Een BSO vangt basisschoolkinderen ook op op vrije dagen van de school zoals studiedagen, feestdagen en in vakanties. BSO groepen zijn groter dan dagopvang groepen en kunnen uit wel 30 kinderen bestaan.
Vaak regelt een BSO ook het vervoer van een naar school. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de afstand van de school tot de BSO en het aantal kinderen. Middelen van vervoer zijn lopend, per bakfiets of met een busje. Op een BSO kunnen kinderen meestal van 7:30 tot 18:30 uur terecht.
Peuterspeelzaal
Vanaf twee jaar mag je kind naar de peuterspeelzaal. Sinds een paar jaar vallen peuterspeelzalen onder dezelfde noemer als kinderdagverblijven en zijn de bedragen gelijk getrokken. Wanneer je kind naar de peuterspeelzaal gaat, heb je daarom ook recht op kinderopvangtoeslag. Een peuterspeelzaal bereid je kind voor op de basisschool. Je kind gaat dus maximaal twee jaar naar een peuterspeelzaal omdat je kind wanneer het vier jaar is naar de basisschool gaat. Een peuterspeelzaal kenmerkt zich omdat het maar een paar uur per dag is. Meestal gaat je kind twee of drie ochtenden of middagen per week naar de peuterspeelzaal.
Oppas
Kinderopvang in de vorm van een oppas is ook een mogelijkheid. Een oppas is iemand die niet geregistreerd staat bij een bureau, maar natuurlijk nog steeds op je kind kan passen. Een oppas kan iemand uit je eigen netwerk zijn zoals een buurmeisje of misschien wel opa of oma. Afhankelijk van de relatie die je met de oppas hebt, maak je duidelijke afspraken. Inmiddels zijn er ontzettend veel internetsites waar je een oppas kunt vinden. Wanneer je via een betrouwbare site een oppas vindt, is de kans groot dat de oppas gescreend is en een VOG (verklaring van goed gedrag) heeft moeten overleggen. Het voordeel van een oppas is de flexibiliteit, het nadeel is dat je geen kinderopvangtoeslag terug kunt krijgen. Op de site van het Nibud kun je richtlijnen vinden over de hoogte van het uurbedrag van een oppas. Sommige ouders combineren een oppas met een huishoudelijk werkster. Deze persoon past dan dus op je kinderen en maakt ook nog eens het huis schoon. Vanzelfsprekend is het uurloon voor deze ‘dubbele baan’ wel hoger dan wanneer iemand alleen oppast.
Au-pair
Een au-pair heeft een beetje een decadent karakter, maar dit is ten onrechte. Een au-pair kan weleens het goedkoopste type kinderopvang zijn. Het belangrijkste verschil met een gewone oppas, is dat een au-pair bij je in huis woont. Eigenlijk geef je kost en inwoning in ruil voor de opvang van je kinderen. In de meeste gevallen komt een au-pair uit een ander land. Dit heeft als grote voordeel dat je kinderen, naast Nederlands, ook opgevoed worden met een tweede taal. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat je kinderen Spaans leren, kun je het best een au-pair uit een Spaanstalig land kiezen. Aan een au-pair zijn een aantal eisen verbonden. Zo moet je huis groot genoeg zijn om een au-pair ruimte te kunnen bieden en mag een au-pair maximaal vijf dagen per week werken. De kosten voor een au-pair worden gevormd door de kosten van de verzekering, zakgeld en de kosten voor het bureau. Gemiddeld kost een au-pair € 650 per maand.
Checklist voor het juiste type kinderopvang
Nu je hebt kunnen lezen welke soorten kinderopvang er allemaal zijn, kun je hopelijk een betere keuze maken voor de opvang van je kind. Om je nog beter op weg te helpen is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Op internet zijn er verschillende checklists te vinden die je kunnen helpen de juiste keuze te maken. Wij vonden de vragen op de site van Voor Werkende Ouders heel volledig.
Succes met het maken van de juiste keuze!
Bronnen: Consumentenbond, Voor werkende ouders,