Au! Je kind heeft keelpijn en dat is heel vervelend. Keelpijn kan ervoor zorgen dat je kind minder eet en drinkt. Keelpijn kan overgaan in een keelontsteking. Het is daarom belangrijk om goed te handelen zodat de ontsteking en het ongemak zo snel mogelijk verholpen worden. Keelontsteking is een aandoening die erg pijnlijk is, maar gelukkig goed behandeld kan worden.
Waardoor krijgt een kind keelontsteking?
Keelontsteking ontstaat in de meeste gevallen door een verkoudheidsvirus. Het slijmvlies in de keel raakt ontstoken doordat er een virus in de bovenste luchtwegen zit. Het komt minder vaak voor dat het een gevolg is van bacteriën in de keel. In zeer enkele gevallen (ongeveer twee procent) wordt de ontsteking veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Dit is het virus dat verantwoordelijk is voor de Ziekte van Pfeiffer. Een bloedonderzoek door de huisarts kan uitsluiten of je kind de Ziekte van Pfeiffer heeft. Bij een heftige keelontsteking kunnen ook de keelamandelen ontstoken raken. Waar een keelontsteking vaak vanzelf overgaat, is het bij een keelamandelontsteking meestal wel nodig om extra maatregelen te nemen. De huisarts kan vaststellen of er sprake is van een keelamandelontsteking.
Symptomen bij een kind met keelontsteking
Erg jonge kinderen die nog niet kunnen praten, kunnen lastig aangeven dat ze last hebben van hun keel. Aan de hand van onderstaande symptomen kun je echter wel afleiden dat er iets aan de hand is. Heeft je kind veel van deze symptomen, dan heeft hij waarschijnlijk een keelontsteking.
- Praten en slikken – Het praten en slikken doet pijn.
- Koorts – Je kind heeft een temperatuur van boven de 38 graden. Als de keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, kan de koorts nog hoger zijn.
- Slecht drinken – Zowel uit de borst of fles drinkt je kind veel minder of helemaal niet
- Huilen – Je kind huilt veel meer dan normaal.
- Roodheid – De keel ziet er rood uit en kan ook wat opgezwollen zijn.
- Verkouden – Vaak is je kind al verkouden.
- Opgezette klieren – De lymfeklieren in de nek zijn opgezet en kunnen pijnlijk zijn wanneer je ze aanraakt.
Behandeling en tips bij keelontsteking
Een keelontsteking gaat vaak binnen een week tot tien dagen vanzelf over. Het is dan ook niet nodig om je kind medicijnen te geven. Natuurlijk kun je wel dingen doen om de pijn te verzachten, zodat je kind voldoende blijft eten en drinken. Waarschijnlijk herken je een aantal van de tips wel omdat je die zelf ook toepast wanneer je keelpijn hebt.
- Drink voldoende! – Genoeg drinken is echt de nummer één tip. Het liefst geef je je kind water met een ijsblokje erin. Het is beter om je kind koude i.p.v. warme dranken te geven. Borstvoeding is uiteraard altijd goed. Dit is niet koud, maar bevat ontzettend veel voedingsstoffen die zullen helpen de keelontsteking te verminderen.
- Vloeibaar eten – Slikken doet zeer wanneer je kind keelpijn heeft. Een oplossing kan daarom zijn om vloeibaar eten te geven zoals yoghurt, vla of appelmoes. Het slikken gaat hierdoor gemakkelijker en je kind krijgt toch iets binnen.
- Zuigen – Het klinkt tegenstrijdig om juist op iets te zuigen omdat je hierbij meer slikt, maar dit is juist goed tegen keelpijn. Probeer suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden omdat suiker juist niet ontstekingsremmend werkt. Je kunt hierbij denken aan zuigen op een suikervrij waterijsje of suikervrij snoepje
- Slaap – Voldoende rust is ontzettend belangrijk voor het herstel. Laat je kind overdag voldoende slaapjes doen en zorg voor een goede nachtrust.
- Kamillethee – Kamille werkt ontstekingsremmend. Het drinken van kamillethee of gorgelen met kamillethee zal daarom helpen bij het herstel.
Kun je een keelontsteking bij kinderen voorkomen?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat wanneer je kind verkouden is, de luchtwegen goed openblijven. Als je kind keelpijn heeft, laat hem dan voldoende drinken of op een suikervrij snoepje zuigen. Je kunt de tips die onder het kopje behandeling staan ook gebruiken ter voorkoming van een keelontsteking.
Is een keelontsteking bij een kind besmettelijk?
Keelontsteking is, net als andere virussen, besmettelijk. Het virus zit in het speeksel, slijm en snot van je kind. Als ouder is het natuurlijk onmogelijk om afstand te houden van je kind, maar je kunt er wel bij mensen buiten het gezin op letten. Was daarom regelmatig je handen en zorg ervoor dat servies en bestek goed afgewassen zijn als je visite krijgt. Het is goed om je kind zo snel mogelijk te leren hoesten in zijn elleboog i.p.v. in zijn handen. Het virus kan wanneer het op de handen zit makkelijker verspreid worden.
Naar de huisarts
Een keelontsteking kan zo heftig zijn dat het nodig is om naar de huisarts te gaan. Als het niet vanzelf over gaat, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. De amandelen kunnen ontstoken zijn of er is sprake van een bacterie. Wanneer je kind één of meerdere van onderstaande symptomen heeft, is het goed om contact op te nemen met je huisarts.
- Als je kind juist zieker wordt en niet opknapt.
- Als de keelpijn langer dan tien dagen duurt.
- Wanneer je kind benauwd is.
- Naast de keelpijn heeft je kind ook uitslag in het gezicht en/of op het lichaam.
- Eten, drinken of slikken gaat niet meer.
- Je kind kwijlt erg veel.
- Je baby is jonger dan drie maanden en krijgt hoge koorts.
- Je kind kan zijn mond bijna niet meer opendoen.
- Naast keelpijn heeft je kind ook last van oorpijn.
Keelamandelen verwijderen bij regelmatige keelpijn
Keelontsteking komt bij kinderen onder de twee jaar minder voor dan bij oudere kinderen. Heeft je kind echt regelmatig last van keelpijn of keelontsteking, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Met regelmatig bedoelen we echt meerdere keren per jaar. Als dit het geval is, kan het een oplossing zijn om de keelamandelen te verwijderen. Dit zal echter altijd in overleg met een KNO-arts gaan. Vroeger werden keelamandelen veel sneller verwijderd dan nu. Men is hier nu iets terughoudender in omdat keelamandelen een belangrijk onderdeel zijn van het immuunsysteem. Hierdoor worden virussen en bacteriën juist tegenhouden. Bespreek de voor- en nadelen daarom goed met de arts.
Bronnen: Thuisarts, Arts en Zorg,Gezondheidsnet, A.Vogel