Een paar dagen na de geboorte ontstaat er ineens een vlek op de huid van je baby. Dit gebeurt bij bijna 10% van de baby’s. Het heet een aardbeienvlek of hemangioom. Meestal heeft je baby hier geen last van. Hoe herken je een aardbeienvlek? En wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?
Wat is het?
De medische term voor een aardbeienvlek is een hemangioom. Het is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In deze bult zitten bloedvaatjes. Het is een vlek die enkele dagen na de geboorte ontstaat. De plek lijkt op de huid te liggen en heeft vaak bobbeltjes. Een aardbeienvlek kan ook dieper liggen, dan is deze meestal blauw van kleur.
Een aardbeienvlek komt vaak voor, namelijk bij ongeveer acht op de honderd kinderen. Bij ongeveer de helft van de kinderen met een aardbeienvlek zit deze in het gezicht of in de hals. Het is een goedaardige aandoening waar je kind in de meeste gevallen geen last van heeft.
Wat is de oorzaak?
Kluwen bloedvaatjes kunnen zich ophopen in de huid. Deze bloedvaten groeien sneller dan normaal. Waarom dat zo is, blijft tot nog toe onduidelijk. De bloedvaatjes vormen een bobbel die meestal bovenop de huidlaag ligt. Omdat bloed rood is, kleurt de vlek ook rood. Als de bloedvaatjes zich dieper onder de huid ophopen, is de vlek blauw van kleur. Die kleur lijkt op de aderen die je in je huid ziet lopen.
De kans op een aardbeienvlek is groter wanneer:
- Je kind een meisje is.
- Je baby een laag gewicht heeft bij de geboorte.
- Je kindje te vroeg geboren is.
- Bij meerlingen.
- Een broertje, zusje of een van de ouders een aardbeienvlek heeft.
- De moeder wat ouder is op het moment van de zwangerschap.
- Bij een stuitligging.
- Er tijdens de zwangerschap problemen waren, bijvoorbeeld met de moederkoek (placenta) of een hoge bloeddruk met eiwitten in de urine.
Meestal wordt de vlek na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is vaak niet nodig. Wel kan de huid er anders uit blijven zien.
Als je denkt dat je kind een hemangioom heeft, laat dit dan wel op het consultatiebureau of bij de huisarts nakijken. Daar kunnen ze beoordelen of verder onderzoek nodig is. Je wordt dan doorverwezen naar de huidarts of de kinderarts.
Aardbeienvlek kwaadaardig?
In verreweg de meeste gevallen zijn aardbeienvlekken niet gevaarlijk. Toch kun je ze soms beter weg laten halen, namelijk als:
- De vlek op een plek zit waardoor je kind er problemen mee kan krijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan de mond, neus, op het ooglid of in het gebied waar de luier zit. Een aardbeienvlek kan ook in het lichaam van je kind zitten, bijvoorbeeld bij de lever of op de stembanden.
- Er wondjes ontstaan bij de aardbeienvlek en waardoor de vlek ontstoken raakt. Je kind kan hierdoor pijn krijgen en soms ontstaan er dan littekens.
- Het hemangioom pijnlijk is.
Een aardbeienvlek, en dan?
De meeste aardbeienvlekken stoppen na zeven tot twaalf maanden na de geboorte met groeien. Als je kind tussen de twee en zes jaar oud is, wordt de aardbeienvlek meestal vanzelf minder. De kleur van de plek wordt minder fel en de vlek wordt minder dik. De grootte van de vlek blijft wel vaak hetzelfde.
Als de vlek verdwijnt, kan de huid er anders uit blijven zien. Je kind kan een dunne, slappe huid houden of een litteken. Soms is er bij grote aardbeienvlekken een behandeling bij de plastisch chirurg nodig om het litteken mooier te maken. Als er nog verwijde bloedvaatjes zichtbaar blijven, kunnen deze met lasertherapie worden behandeld.
Behandeling aardbeienvlek
Voor de behandeling wordt je kind doorgestuurd naar een speciale afdeling in het ziekenhuis. De behandeling hangt af van de grootte van de vlek, de plaats, de leeftijd van je kind, de kans op littekens en of de vlek ontstoken is.
Vaak worden de vlekken behandeld met bètablokkers. Dat is een medicijn die mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen krijgen. Door deze medicatie stopt de groei van de aardbeienvlek en wordt hij sneller kleiner. Daardoor verlaagt de kans op ontstekingen en littekens. Bètablokkers kunnen wel bijwerkingen geven. Als de medicatie niet goed werkt of veel bijwerkingen geeft, kan de arts de dosering aanpassen.
Na behandeling met medicatie kan de aardbeienvlek terugkomen. Dat gebeurt in ongeveer 20% van de gevallen. In een enkel geval wordt de vlek weggehaald met een operatie. Dit gebeurt alleen als medicatie niet helpt.
Wat kun je zelf doen als je kind een aardbeienvlek heeft?
Je kind kan op een aardbeienvlek smetten krijgen. Dit zijn rode, natte of schilferende plekken. Die ontstaan op een vochtige huid. Als de aardbeienvlek in een huidplooi zit, bijvoorbeeld in de hals, tussen de tenen of in de oksels, blijft de huid daar vaker vochtig. Hierdoor ontstaan sneller smetten. Zo’n smet kan je kind pijnlijke wondjes geven. Je kunt ze voorkomen door:
- De huid goed droog te maken na het wassen.
- De huid elke dag in te smeren met een crème tegen schimmel en daaroverheen een zalf of crème met zinkoxide erin aan te brengen. Beide vind je bij de apotheek of drogist. Laat je hier wel vooraf over informeren.
Daarnaast is het goed om de aardbeienvlek in de gaten te houden. In de eerste maanden groeit deze altijd, maar als de vlek erg groot wordt of verandert is het goed om langs de huisarts te gaan. Ook als de huid kapot gaat of gaat zweren is het verstandig om de vlek door de huisarts te laten nakijken.
Bronnen: Thuisarts.nl