Baby één week oud – hoogtepunten
Geelzucht
Als je baby 1 week oud is, is hij misschien wat gelig. Ongeveer 60% van alle baby’s zal een dag of 2 tot 3 na de bevalling in meer of mindere mate last krijgen van geelzucht. Dit duurt meestal een week tot 10 dagen.
Slapen
Een baby slaapt tot een maand of 3 tot 4 zo’n 14 tot 17 uur per 24 uur en wordt wakker om te eten. Soms is dit ieder uur, soms om de 4 uur.
Gewicht
Na de geboorte verliest iedere baby in de eerste week zo’n 5 tot 10 procent van het geboortegewicht. Als het goed is zal je baby ongeveer 1 tot 2 weken na de bevalling weer op zijn geboortegewicht zitten.
Ontwikkeling van je baby
Na 9 maanden veilig in je buik te hebben gezeten, is je baby er! Als je baby 1 week oud is heeft hij vaak al een heel ander uiterlijk dan direct na de geboorte. Niet zo gek want voor jou als moeder was de bevalling hard werken maar ook voor je baby was het een hele reis. Daar moeten jullie dus allebei even van bijkomen! Direct na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt en blijft er een stompje over. Na een week is dat stompje zwart geworden en zal er op korte termijn vanzelf afvallen waarna zijn naveltje overblijft.
Je baby wordt geboren met een aantal reflexen. Zo heeft je baby een sterk zoekreflex. Aai je baby maar eens over zijn/haar wang. Je zult zien dat het hoofdje direct de kant van je hand opdraait. Dit reflex zorgt ervoor dat je baby de fles of borst kan vinden. Daarnaast heeft je baby het zuigreflex. Dit zorgt ervoor dat hij borst- of flesvoeding tot zich kan nemen.
Je baby zal nu nog erg slaperig zijn. Net als jij is ook je baby erg moe van de bevalling. Op dag 2 of 3 na de bevalling kan je baby daardoor erg suf zijn. Naarmate je baby ouder wordt zal hij steeds langere periodes wakker zijn en minder slapen. Op dit moment kun je het beste profiteren van alle momenten dat je baby slaapt door zelf ook een dutje te doen!
Ogen van je baby
De kleur die de ogen van je baby hebben op dit moment is vaak nog niet de uiteindelijke kleur. De ontwikkeling van het pigment achter de iris bepaalt de uiteindelijke kleur. Dit kan tot wel 6 maanden duren.
Het zicht van je baby is beperkt tot 20 à 30 cm. De meeste baby´s kijken de eerste weken nog vaak lekker scheel. Het duurt nog wel even voor je baby zijn oogspieren onder controle heeft. Hij kan dan ook nog niet goed scherp zien, maar al wel naar je gezicht kijken op 20 centimeter afstand: precies de afstand van zijn tot jouw gezicht als je hem voedt!
Bekijk zelf wat hij op welke leeftijd kan zien op wat ziet je baby?
Houdt je gezicht en andere objecten dus lekker dicht bij dat van je baby. Hierdoor leert je baby te focussen, verbindingen te maken tussen vormen en geluid en zal hij dingen gaan herkennen.
Haren en huid van je baby
Niet alle baby’s maar sommige wel, worden geboren met een bos haar. Helaas zal deze prachtige haardos naar alle waarschijnlijkheid wel worden vervangen door haren die een hele andere textuur en waarschijnlijk ook een andere kleur hebben. Wordt je baby geboren met heel donker haar dan is er dus nog steeds een kans dat hij uiteindelijk blond of rood haar krijgt.
Binnen enkele weken na de geboorte krijgen veel baby’s puistjes en vlekjes in het gezicht. Dit wordt baby acne genoemd en wordt veroorzaakt door hormonen. Deze hormonen worden via de navelstreng doorgegeven aan je baby, en zijn een aantal weken na de geboorte nog actief aanwezig in het lichaam van je baby. De pukkeltjes kunnen geen kwaad en verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf weer.
Gewicht van je baby
Na de geboorte verliest iedere baby in de eerste week zo’n 5 tot 10 procent van het geboortegewicht. In de kraamweek zal de kraamverzorgster je baby iedere dag wegen. Als het goed is zal je baby ongeveer 1 tot 2 weken na de bevalling weer op zijn geboortegewicht zitten. Dit is ook afhankelijk van welke voeding je baby krijgt. Baby’s die flesvoeding krijgen, zitten over het algemeen weer sneller op hun geboortegewicht dan baby’s die borstvoeding krijgen.
Er zijn verschillende verklaringen voor, waarom de ene baby bij de geboorte zwaarder is dan de ander.
- Je dieet en gewicht als moeder (heb je overgewicht dan kan je baby zwaarder worden en krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen dan heb je kans op een kleinere baby)
- Je eigen geboortegewicht
- Zwangerschapsdiabetes
- Genetische factoren
- Jongen of meisjes? Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder
- Eerste kindje of niet? Het eerstgeboren kind is meestal wat kleiner dan eventuele broertjes of zusjes
- Tweeling of meerling? Deze baby’s zijn meestal wat kleiner dan wanneer je maar één kindje krijgt.
Baby en geelzucht tekenen
Geelzucht is een veel voorkomende aandoening bij baby’s. Ongeveer 60% van de baby’s heeft hier last van. Meestal zal je baby er wat gelig uit gaan zien op dag 2 of 3 na de geboorte. Dit duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen en soms wat langer. Meestal verdwijnt het vanzelf en is er geen behandeling nodig.
Het is wel verstandig om bij te houden hoe lang je baby geelzucht heeft. Je ziet het vaak als eerst in het gezicht van je baby. Bij baby’s met een donkere huidskleur is geelzucht vaak alleen zichtbaar op de handpalmen en in de voetzolen. Het is dus belangrijk om die plekken dan in de gaten te houden. Duurt het langer dan 10 dagen of vind je je baby wel erg geel en twijfel je neem dan gerust contact op met je huisarts.
Jij als moeder
De kraamtijd geeft je de kans bij te komen en een beetje te wennen aan alle veranderingen die de komst van de baby met zich mee hebben gebracht. Sommige vrouwen zitten direct op een roze wolk maar dit gebeurd echt niet bij iedereen. Het kan heel goed zijn dat jij nog geen verliefde gevoelens hebt of misschien voel je helemaal geen connectie met je baby. Geef het tijd, misschien duurt het bij jou gewoon langer en worden je gevoelens steeds sterker naarmate de weken of maanden verstrijken. Schrik ook niet van kraamtranen of een ongelukkig gevoel. Meer dan de helft van alle vrouwen die bevallen zijn hebben hier last van en meestal komt het helemaal goed.
Stuwing
Wanneer de melkproductie goed op gang komt, zo’n 2 tot 5 dagen na de bevalling (voor die tijd produceren je borstel colostrum) worden je borsten hard en vol. Dit kan pijnlijk zijn en wordt ook wel stuwing genoemd. Geef je geen borstvoeding dan moet de stuwing na een paar dagen weg gaan.
Geef je wel borstvoeding dan neemt de stuwing ook binnen twee tot drie dagen af. Maar dit is niet altijd het geval. Hoe sneller je baby en jij een goed ritme hebben gevonden qua vraag en aanbod van melk des te sneller je van de stuwing af bent. Heb je erg veel pijn en last van de stuwing dan zijn er een aantal dingen die kunt doen om de pijn en het ongemak te verzachten:
- Borstmassage en warme kompressen voor de voeding
- koude kompressen na de voeding en tussen de voedingen
- Wat melk afkolven
- Een stevige BH dragen
- Voed je baby 8 tot 12 keer iedere 24 uur, dit zal ervoor zorgen dat de stuwing normaal verloopt en pijnklachten en een overmatige productie beperken
- Na kolven als je borsten niet zachter worden na de voeding
- De borst één of twee keer per 24 uur volledig leegkolven met een kolf
Lukt het niet met voeden of blijf je pijnklachten houden neem dan eens contact op met een lactatiedeskundige
Beweging
Als je baby 1 week oud is ben jij uiteraard nog niet hersteld van de bevalling. Sport je graag dan wordt er geadviseerd om hiermee te wachten tot 6 weken na de bevalling. Wat je wel kunt en mag doen is je bekkenbodemspieren trainen. Hiervoor zijn verschillende oefeningen.
Na de eerste week mag je ook naar buiten met je baby en kun je dus lekker gaan wandelen. Kleed je baby hiervoor op de juiste manier aan en begin zelf niet te enthousiast. Je bent nog niet de oude en je conditie dus ook niet. Bouw het langzaam op en start eerst met een klein rondje