Baby elf weken oud – hoogtepunten
Darmkrampjes en gasvorming
Als je baby 11 weken oud is heeft hij misschien nog steeds last van zijn darmen. Dit is vrij normaal. Veel baby’s slikken bij het drinken extra lucht in, waardoor een rommelig buikje niet helemaal te voorkomen is. Lees onze tips hieronder
Op de tast
Alles wat je baby nu tegenkomt zal zijn mond ingaan. Dit zal hij blijven doen tot hij een jaar of twee is, soms zelfs langer. Het is voor baby’s de beste manier om de textuur van iets te onderzoeken.
Vergeetachtig
Je concentratievermogen en geheugen zijn misschien niet meer wat ze waren vóór de zwangerschap. Hoelang dit zal aanhouden verschilt per persoon. Misschien ben jij er vrijwel direct vanaf, bij een ander kan het wel een jaar of langer duren. Lees onze tips!
Ontwikkeling van je baby
Wanneer je baby bijna 3 maanden oud is begint hij steeds socialer te worden. Met een scala aan ontwapenende gezichtsuitdrukkingen tot zijn beschikking, probeert je baby uit te vinden hoe hij met jou kan communiceren. Je baby kan de betekenis van woorden leren te begrijpen als je ze laat zien met een gebaar of dingen aanwijst terwijl je ze benoemd.
Ook interessant: communiceren met je baby door gebarentaal
Alles wat je baby nu tegenkomt zal zijn mond ingaan. Dit zal hij blijven doen tot hij een jaar of twee is, soms zelfs langer. Het is voor baby’s de beste manier om de textuur van iets te onderzoeken, evenals de mogelijke smaak ervan. De bewegingen die ze maken met hun mond, lippen en kaak zijn ook een goede oefening om later te spreken en te kauwen. Houdt kleine items dus buiten het bereik van je baby om verstikkingsgevaar te voorkomen.
Op pad
Je hebt in de afgelopen maanden waarschijnlijk al wat meer zelfvertrouwen opgebouwd wat betreft de zorg voor je baby. Dan is nu een mooi moment om wat vaker op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken, zoals een park of speeltuin. Een andere omgeving is heel stimulerend voor alle zintuigen die je baby aan het ontwikkelen is.
Je baby is natuurlijk nog te jong voor de schommel en de glijbaan maar hij zal het geweldig vinden om naar de oudere kinderen te kijken en naar de bladeren die aan de bomen bewegen. Let er wel op dat je baby niet oververmoeid raakt. Een minuut of 20 op pad is voldoende om je baby te stimuleren.
Gasvorming en darmkrampjes
Heeft jouw baby nog steeds veel last van zijn darmen? Dit is vrij normaal. Veel baby’s slikken bij het drinken extra lucht in, waardoor een rommelig buikje niet helemaal te voorkomen is. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om het ongemak van je baby te verminderen.
- Laat je baby 2 keer boeren, halverwege de voeding en erna
- Laat je baby niet plat liggen bij het drinken. Houdt hem in plaats daarvan wat rechter op.
- Gebruik je een fles, zorg er dan voor dat je de juiste maat speen gebruikt. Is de speen te klein dan zal hij extra hard moeten zuigen om er iets uit te krijgen, wat betekent dat hij waarschijnlijk wat extra lucht zal inslikken. Is de speen te groot, dan komt de melk er te snel uit en moet je baby te snel slikken waardoor er ook lucht wordt ingeslikt.
- Als je borstvoeding geeft, probeer dan minder gas producerende voedingsmiddelen te eten. Zo kun je broccoli en bloemkool tijdelijk het beste vermijden. Lees ook: voedingsadvies na de bevalling
- Je kunt druppels, zoals bijvoorbeeld Infacol, gebruiken, die je moet toedienen voor een voeding. Dit zou kunnen helpen bij vastzittend lucht, buik- en darmkrampjes. Deze druppels zijn geschikt om vanaf de geboorte te gebruiken. Hoewel de meeste artsen er niet van overtuigd zijn dat dit effect heeft, helpt het misschien wel bij jouw baby.
- Wat ook kan helpen is om te fietsen met de beentjes van je baby. Zo maak je het voor hem gemakkelijker om gas te passeren. Werkt dit niet leg dan je baby op je onderarm, dit is ook een vrij effectieve manier om je baby te helpen bij krampjes.
In zeldzame gevallen kan gas worden veroorzaakt door een spijsverteringsprobleem of een allergie. Neem ten alle tijden contact op met je huisarts als je twijfelt of het niet vertrouwd.
Oorzaak en gevolg
Je baby’s bewegingen worden steeds meer gecontroleerd en soepeler. Je baby begint ook de basis van oorzaak en gevolg te begrijpen. Als ze een hangend speeltje aanraken, beweegt het. Als je baby deze vaardigheid onder de knie heeft, dan is het nu een goed moment om hem een nieuwe uitdaging te geven.
Plaats wanneer je baby op zijn buik ligt, een speeltje net buiten zijn bereik. Kijk of het hem lukt om het speeltje te pakken. Maak het niet te moeilijk want dan zal je baby zijn interesse verliezen en iets anders gaan doen. Misschien moet je hem helpen zijn vuistje rond het speeltje te sluiten om de grijpreflex te activeren.
Gezondheid
Je doet er alles aan om je baby te beschermen tegen ziektes, toch zal je baby vroeg of laat verkouden worden. Baby’s hebben nog een onvolgroeid immuunsysteem, wat betekent dat ze de kans hebben om meer ziektes op te lopen dan jij. Gemiddeld zal je baby ongeveer 6 keer per jaar verkouden worden. Meestal is hier niet heel veel tegen te doen en zal je baby moeten uitzieken. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren.
Als een verkoudheid de neus van je baby verstopt, kan hij moeite hebben met eten (omdat hij door zijn neus ademt terwijl hij zuigt). Je kunt dan eventueel voor het voeden een neusdouche gebruiken of een neusspray in de vorm van een zoutoplossing.
Lijkt je baby zieker te worden en één of meer van onderstaande symptomen te hebben, neem dan contact op met je huisarts.
- veel hoesten;
- piepende ademhaling;
- lusteloosheid;
- geen tot weinig natte luiers;
- meer dan normaal huilen;
- temperatuur van 38 graden of hoger en/ of;
- trekken aan oortjes (wat een teken kan zijn van een oorontsteking)
Net als een verkoudheid komt ook een oorontsteking vaak voor bij baby’s. In het eerste levensjaar heeft 10-20% van de baby’s minstens drie keer last van een oorontsteking. Meestal begint een oorontsteking met een gewone verkoudheid.
Lees hier meer over het herkennen en behandelen van een oorontsteking
Jij als moeder en tips
Vergeetachtig
Je concentratievermogen en geheugen zijn misschien niet meer wat ze waren vóór de zwangerschap. Soms gekscherend “zwangerschapsdementie” genoemd. Je kunt nog steeds, net als tijdens je zwangerschap, enorm vergeetachtig en verstrooid zijn. Dit komt wellicht door de nieuwe fase in je leven, waarbij je opeens druk bent met van alles regelen en je je misschien wat minder fit voelt dan anders door slaapgebrek en stress.
Hoelang dit zal aanhouden verschilt per persoon. Misschien ben jij er vrijwel direct vanaf, bij een ander kan het wel een jaar of langer duren. Wat zou kunnen helpen om je geheugen beetje bij beetje weer naar het oude niveau te krijgen is: goed slapen, extra vitamines nemen, gezond eten en lijstjes maken om jezelf te helpen dingen te onthouden. Dit kan je meer zelfvertrouwen geven.
Lees ook eens: wat de zwangerschap doet met je brein
Zwangerschapskilo’s
Misschien ben je op het punt aangekomen dat je terug verlangt naar je lijf voor de baby of wil je gewoon een paar kilo kwijt. Je mag vanaf 6 weken weer rustig aan starten met sporten maar misschien heb je hier helemaal geen energie of tijd voor. Je zou dan kunnen overwegen om te trainen met je baby.
- Doe je baby in een draagdoek of draagzak en ga op pad voor een lange wandeling
- Investeer in een jogging wandelwagen
- Probeer een mama-en-baby-yoga training
- Bij sommige sportscholen bieden ze kinderopvang aan. Dan wordt er voor je baby gezorgd terwijl jij je in het zweet werkt.
- Online zijn er ook veel work-outs te vinden die je thuis kunt doen terwijl je baby slaapt of ligt te spelen in de box.
Zelfs als er maar een paar kilo af hoeft heb je misschien al wel gemerkt dat je lichaam veranderd is. Sommige plekken (zoals je buik, heupen, borsten en dijen) zijn anders en dat is misschien wel permanent. Probeer je nieuwe lichaam te accepteren want het heeft je een prachtige baby gegeven. En als je lekker in je vel zit straal je dat ook uit. Heb geduld en geef je lichaam de tijd.
Ook interessant: voedingsadvies na de bevalling & weg met de zwangerschapskilo’s