Baby twaalf weken oud – hoogtepunten
Schatterlach
Als je baby 12 weken oud is zal hij hardop gaan lachen en in zijn handjes gaan klappen.
Inenten
Je baby krijgt nu de eerste dosis van de 6-in-1-injectie die beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio, hepatitis B en Hib (hemophilus influenza type B).
Gewicht
Stijgt het gewicht van je baby sneller dan de lengte of andersom dan is het verstandig advies te vragen op het consultatiebureau. Lees hieronder wat je nog meer kunt doen en bekijk de groeicurve.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby zo’n 12 tot 16 weken oud is wordt het gezichtsvermogen nog beter. Hij kan scherper zien, diepte zien en kleuren onderscheiden. Toch duurt het nog tot een maand of 11 voor hij net zoveel ziet als een volwassene. Je baby zal nu niet alleen jou herkennen maar ook andere mensen die hij vaker ziet. Hij vindt het leuk om allemaal verschillende gezichten te zien en te leren kennen en zal zijn gezichtsuitdrukkingen volop inzetten. Maak gebruik van de nieuwsgierigheid van je baby. Het zou heel goed kunnen dat je baby binnen een aantal maanden eenkennig wordt en juist niks meer wil weten van andere mensen.
Je baby wordt steeds sterker en kan al best lang zijn hoofdje omhoog houden als hij op zijn buik ligt. De bewegingen zijn al wat vloeiender en hij beweegt zich alle kanten op. Met wat steun kan hij op schoot zitten. De handjes zijn favoriet speelgoed. Hij kijkt ernaar en probeert er wat mee te pakken. En als hij iets te pakken heeft verdwijnt dat direct in de mond.
Hij zal nu ook beginnen om zijn benen te trainen. Je baby zal gaan rollen en in de richting van geluid gaan draaien. Laat je baby dus echt niet meer alleen ergens op liggen! Naast alle fysieke prestaties zal je baby nu ook de derde mentale sprong maken.
Stimuleer de ontwikkeling van je baby
Naast het verzorgen en voeden wordt het nu je baby 12 weken oud is ook steeds belangrijker de intellectuele groei te gaan stimuleren. Dat is minder ingewikkeld dan het klinkt. Zingen en praten zijn twee geweldige manieren om het brein van een baby in een hogere versnelling te laten schakelen. Dingen die je kunt proberen:
- Gebruik verschillende tonen in je stem terwijl je praat
- Zing verschillende soorten liedjes
- Voeg de naam van je baby toe, wanneer je een verhaal vertelt of een kinderliedje zingt. Zo went je baby eraan om zijn naam in verschillende tonen en situaties te horen.
- Neem je baby mee op pad. Dit is een andere manier om zijn bewustzijn van de wereld te vergroten. Maak een wandeling en kijkt hoe je baby reageert als hij bladeren ziet bewegen en vogels ziet vliegen. Of als hij geluiden hoort van honden, auto’s et cetera.
Gewicht en groei
Komt je baby iets te veel of juist te weinig aan. Voordat je overhaaste conclusies trekt over de groeisnelheid van je baby, moet je eerste met de kinderarts of huisarts overleggen of hij daadwerkelijk te zwaar of te licht is. De groeicurves voor jongens en meisje vind je hier.
Wanneer zowel de lengte als het gewicht een vergelijkbare curve hebben, kan het zijn dat je baby gewoon groter of kleiner is dan gemiddeld. Maar stijgt het gewicht sneller dan de lengte of andersom dan zal de arts dat laten weten of kun je advies vragen op het consultatiebureau.
Baby’s die in de eerste zes maanden te snel in gewicht aankomen, hebben mogelijk al een verhoogd risico op obesitas vanaf 3 jaar. En baby’s die te zwaar blijven, totdat ze 4 jaar zijn, lopen een verhoogd risico om op volwassen leeftijd te kampen met overgewicht. Komt jouw baby volgens de arts teveel of te snel aan, probeer dan eens deze tips:
- Biedt niet altijd voeding aan als kalmerend middel. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is, je baby heeft niet altijd honger als hij overstuur is.
- Duwt je baby de fles of borst weg dan zit hij waarschijnlijk vol, probeer je baby dan niet te forceren de fles of borst leeg te drinken.
- Zorg ervoor dat je baby voldoende tijd en ruimte heeft om zich te bewegen tijdens de wakkere uurtjes. Zet je baby bijvoorbeeld niet te vaak in een wipstoeltje dan wordt zijn bewegingsvrijheid beperkt.
Is je baby juist aan de magere kant volgens de arts dan moet je waarschijnlijk meer of frequenter gaan voeden. Vraag hiervoor tips bij het consultatiebureau of je huisarts.
Inenten
Heeft je baby nog geen prikjes gehad dan zal je baby als hij 12 weken oud is zijn eerste vaccinatie krijgen. Hij krijgt nu de eerste dosis van de 6-in-1-injectie die beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio, hepatitis B en Hib (hemophilus influenza type B). En je baby krijgt een inenting voor Pneumokokken. Je baby kan na de vaccinatie lichte koorts krijgen of wat prikkelbaar zijn.
Zie ook: Vaccinatieschema Nederland
Krijgt je baby zijn eerste inenting dan is de kans groot dat vooral jij daar zenuwachtig voor bent. Onthoud: de pijn van een vaccin is slechts kortstondig. Je kunt de pijn van je baby minimaliseren door:
- Je baby in je armen te houden en af te leiden
- Direct voor of tijdens de prik borstvoeding te geven
- Een uur eerder een verdovende crème te gebruiken. Vraag je arts hiernaar want hiervoor heb je een recept nodig.
Routine en regelmaat
Misschien heb je al een patroon opgemerkt, zo niet dan kun je nu starten om wat meer routine te creëren. Maar dring niet aan op een plan van minuut tot minuut. Een te strikt schema kan te veel zijn, terwijl helemaal geen schema ook stressvol en moeilijk kan zijn voor iedereen binnen het gezin.
Een routine opzetten die voor iedereen werkt kun je het beste doen door een paar vaste momenten op een dag te plannen. Introduceer bijvoorbeeld een slaaproutine voor overdag die bij jullie past. Het is de moeite waard om hiermee te starten terwijl je baby nog klein is, zodat hij went aan het idee om op bepaalde tijden van de dag naar bed te gaan. Zelfs als hij niet slaapt, is het een moment van rust voor zijn hersenen en heb jij wat ruimte om andere dingen te doen. Het klinkt misschien een beetje krom, maar baby’s en peuters hebben overdag regelmatig slaap nodig om ‘s nachts goed te slapen. Als ze te moe worden, zullen ze ‘s nachts moeilijker tot rust komen.
Sommige baby’s van 12 weken oud kunnen nu al zo’n 9 uur achter elkaar slapen. Overdag is hij soms 2 uur wakker tussen de voedingen door. Niet alleen het dag-nacht ritme van de slaap verandert maar ook de kwaliteit van de slaap: ‘s nachts zal hij dieper gaan slapen en overdag meer lichte dutjes doen. Voed je je baby nog vaker dan je zou willen overdag dan kun je proberen de intervallen tussen de voedingen beetje bij beetje te verlengen door je baby af te leiden met speelgoed of een liedje.
Jij als moeder en tips
Jij en je partner
Het samen krijgen van een baby is een hele beproeving voor je relatie. De eerste drie maanden met een nieuwe baby is de manier om tekortkomingen en zwakheden te ontdekken waarvan je niet wist dat jouw partner die had. Slaapgebrek, een desinteresse in seks, het delen van de zorg, problemen met je schoonmoeder en ga zo maar door, zijn allemaal dingen waar koppels tegen aanlopen in het eerste jaar.
Probeer daarom tijd voor elkaar vrij te maken en te spenderen zonder de baby. Ga naar de film of uit eten of een nachtje weg en spreek af om niet alleen maar over de baby te praten. Misschien kunnen je ouders of schoonouders oppassen en zo niet dan is dit wellicht het moment op zoek te gaan naar een goede oppas.
Oppas regelen
Online kun je waarschijnlijk wel goede kinderopvang vinden maar de beste manier om aan een betrouwbare oppas te komen is meestal toch via via. Voel je niet bezwaard om aan andere ouders, buren of kennissen te vragen of ze een goede oppas kunnen aanbevelen. Je kunt ook eens navraag doen bij; het consultatiebureau, of bij de leidsters van het kinderdagverblijf.
Als je toch online op zoek gaat, kun je eens kijken naar oppas services. Zij bieden vaak vooraf gescreende en ervaren kandidaten aan. Maar regel vooral een ontmoeting vooraf, je moet er zelf wel een goed gevoel bij hebben.
Huis babyproof maken
Je baby kan nog nergens alleen heen op dit moment maar dat zal niet heel lang meer duren. Goed moment om het huis beetje bij beetje babyproof te maken. Je hoeft natuurlijk nog niet alles onder handen te nemen, het duurt echt nog wel even voordat je kind de keukenkastjes opentrekt maar je kunt vast beginnen met bijvoorbeeld de waardevolle spulletjes waar je baby bij kan op te bergen.
Ook zal je baby binnenkort het vermogen hebben om kleine voorwerpen op de grond te zien, te pakken en ze in zijn mond te stoppen (denk aan; verloren muntjes, pluisjes, eten zoals kruimels/ rijstkorrels etc.). Scan daarom altijd even snel voordat je hem op de grond legt of er niks schadelijks in de buurt ligt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen ga dan zelf even op de grond liggen naast je baby, je ziet dan weer hele andere dingen liggen.