Baby dertien weken oud – hoogtepunten
Hoofdje draaien en optillen
Als je baby 13 weken oud is, is de kans is groot dat hij zijn hoofdje nu kan optillen. Misschien is je baby zelfs al in staat om zijn hoofd te draaien.
Haaruitval
Net als bij jezelf verandert ook bij je baby, de hormoonhuishouding na de bevalling. Dit is de reden dat zowel jij als je baby hoogstwaarschijnlijk last zullen krijgen van haaruitval.
Intensief sporten
Je zou nu weer kunnen starten met intensievere sporten, zoals hardlopen of volleyballen. Na drie maanden is je bekkenbodem voldoende hersteld om de schokbelasting op te kunnen vangen.
Ontwikkeling van je baby
Je baby is nu 13 weken oud en is al een stuk groter dan een aantal weken geleden. De kans is groot dat hij zijn hoofdje nu kan optillen. Misschien is je baby zelfs al in staat om zijn hoofd te draaien. Probeer je baby eens te roepen als hij op zijn buik ligt, misschien draait hij z’n hoofdje wel jouw kant op.
Sommige baby’s beginnen nu ook om te rollen. De meeste baby’s rollen eerst van hun buik naar hun rug. Dit kost kracht en hiervoor moet je baby veel oefenen. Is je baby nog niet bezig met rollen, dan is hij er gewoon nog niet klaar voor. Ieder kindje doet alles in zijn eigen tempo. Zo zijn sommige baby’s veel meer bezig met het verbeteren van hun motoriek terwijl anderen juist erg gefocust zijn op hun taalontwikkeling.
De fontanel aan de achterkant van het hoofdje zal rond deze tijd beginnen te sluiten. De fontanel bovenop het hoofd zal nog open blijven tot je baby zo’n 12 tot 18 maanden is. Deze zachte plekken hebben je baby door het geboortekanaal geholpen maar laten ook de hersenen van je baby enorm groeien in het eerste levensjaar.
Wat ook zal beginnen te verdwijnen, als je baby hier last van heeft, is de baby acne. Als het de komende weken niet begint te verdwijnen, neem dan contact op met de huisarts. Soms kan dit duiden op eczeem, allergieën of andere huidaandoeningen.
Lees ook: baby acne, puistjes bij je baby
Haaruitval bij je baby
In de eerste 6 maanden na de geboorte is de kans groot dat je baby zijn mooie haartjes (als hij die had) gaat verliezen. De haartjes die je baby zal verliezen wordt nesthaar of vellushaar genoemd. Haargroei wordt beïnvloed door hormonen en kent verschillende fases: een groeifase, een overgangsfase, een rustfase en een uitvalfase.
Net als bij jezelf verandert ook bij je baby, de hormoonhuishouding na de bevalling. Dit is de reden dat zowel jij als je baby hoogstwaarschijnlijk last zullen krijgen van haaruitval. Sommige baby’s worden kaal, andere krijgen wat kale plekjes en soms komt het voor dat het uitvallen van het nesthaar geleidelijk gaat en samenvalt met de groei van nieuw haar. De kleur van het nieuwe haar en ook de textuur veranderen dan geleidelijk.
Berg
Of je baby nu veel of weinig haartjes heeft, iedere baby heeft een klein donslaagje. Heeft je baby droge, vettige of schilferende plekken op de huid? En probeert je baby hier vaak aan te krabben? Dan heeft je kindje waarschijnlijk berg.
Dit is een soort huiduitslag dat vooral ontstaat op plekken waar veel talgklieren zitten. Bijvoorbeeld op het hoofdje (waar natuurlijk veel haar groeit) van je baby. Berg is niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Heeft je baby veel last, lees dan hier wat je kunt doen!
Inenten
Heeft je baby nog geen vaccinatie gehad dan wordt het rond deze tijd de eerste keer. Je baby krijgt nu de eerste dosis van de 6-in-1-injectie die beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio, hepatitis B en Hib (hemophilus influenza type B). En je baby krijgt een inenting voor Pneumokokken. Je baby kan na de vaccinatie lichte koorts krijgen of wat prikkelbaar zijn.
Zie ook: Vaccinatieschema Nederland
Krijgt je baby zijn eerste inenting dan is de kans groot dat vooral jij daar zenuwachtig voor bent. Onthoud: de pijn van een vaccin is slechts kortstondig. Je kunt de pijn van je baby minimaliseren door:
- Je baby in je armen te houden en af te leiden
- Direct voor of tijdens de prik borstvoeding te geven
- Een uur eerder een verdovende crème te gebruiken. Vraag je arts hiernaar want hiervoor heb je een recept nodig.
Stimuleer de ontwikkeling van je baby
De coördinatie en kracht van je baby is veel beter dan een aantal weken geleden. Je kunt je baby stimuleren in zijn ontwikkeling door hem het juiste speelgoed aan te bieden. Leuk speelgoed als je baby 13 weken oud is:
- Een pols rammelaar, helpt je baby om meer hand-oogcoördinatie en spiercontrole te ontwikkelen
- Een babygym is ook heel geschikt voor je baby op dit moment
- Lees boekjes voor. Boekjes met geluidjes en flapjes zijn nu erg leuk om te lezen
- Speelgoed met verschillende texturen, helpt je baby zijn tastzin verder te ontwikkelen
- Huid op huid contact is nog steeds erg belangrijk voor je baby. Een goede manier om dit te doen is middels een babymassage.
Jij als moeder en tips
Haaruitval na je bevalling
Veel vrouwen krijgen na hun bevalling in meer of mindere mate last van haaruitval. Haar heeft een groeifase, een overgangsfase, een rustfase en een uitvalfase. De haren op je hoofd bevinden zich allemaal in een andere fase. Normaliter verlies je per dag 50 tot 120 haren. Maar er groeien ook nieuwe haren bij en dus merk je er weinig van.
Wanneer je zwanger bent heb je veel van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van je haar in de groeifase zit. Hierdoor hebben veel vrouwen als ze zwanger zijn een volle bos haar. Na de bevalling daalt je oestrogeenniveau snel. Hierdoor komen al de haren die in de groeifase zaten in de rustfase terecht en vervolgens in de uitvalfase. En dan begin je dus veel haar te verliezen. Gemiddeld verliezen vrouwen na de zwangerschap ongeveer 30% van hun haar.
Meestal begint je haar uit te vallen zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling. Geef je borstvoeding dan heb je misschien nog geen last van haaruitval, totdat je begint met flesvoeding of vaste voeding. Hoewel niet iedere vrouw last heeft van extreme haaruitval is het meestal niet te voorkomen. Het enige dat je kunt doen is gezond leven, stress verminderen en voldoende slapen. Maak je je grote zorgen om de hoeveelheid haaruitval dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts voor een bloedonderzoek om te zien of je misschien iets tekort komt.
Er zijn uiteraard ook heel veel haarsupplementen op de markt maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit soort supplementen haargroei bevorderen. Een ander middel dat waarschijnlijk wel helpt, is de anticonceptiepil. De hormonen die de pil bevat zullen je haardos weer dikker maken en dit is daarom een middel dat wel eens wordt geadviseerd door de huisarts.
Maar als je geduld hebt zal na een paar maanden je hormoonbalans weer hersteld zijn en stopt de haaruitval. Je krijgt dan ook weer nieuw haar. Dit nieuwe haar kan er anders uitzien. In eerste instantie krijg je natuurlijk veel babyhaartjes die alle kanten op springen maar de structuur van je haar kan ook veranderen. Je haar kan pluiziger zijn of van steil naar krullend gaan of andersom.
Intensief sporten
Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling (afhankelijk van het type bevalling dat je hebt gehad) mag je weer op lage intensiteit starten met trainen. Met de wat intensievere sporten, zoals hardlopen of volleyballen, start je pas na drie maanden. Dan is je bekkenbodem voldoende hersteld om de schokbelasting op te kunnen vangen. Ook als je geen klachten aan je bekkenbodem hebt, is het verstandig om minimaal drie maanden te wachten!
In het artikel: sporten na de bevalling staat een handig schema en geven we tips over met welke oefeningen je kunt starten. Ga er niet gelijk de eerste training vol tegenaan. Het is ook hierbij belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Je bent zo enkele maanden verder voordat je weer op je oude niveau bent. Speel je competitie? Zorg dan eerst dat je op de training weer volledig mee kan doen. Pas zes tot twaalf maanden na de zwangerschap is je lichaam weer helemaal aan het sporten gewend!