Baby veertien weken oud – hoogtepunten
Slapen
Als je baby 14 weken oud is zal hij misschien al doorslapen ‘s nachts. Toch wordt er geadviseerd om je baby tot tenminste 6 maanden bij jullie op de kamer te laten slapen voor de preventie van wiegendood.
Clusteren
Je baby zal nog steeds clusteren, meestal tijdens het spitsuur van de dag. Meestal is dit aan het einde van de middag of begin van de avond. Wij geven tips om dit moment soepeler te laten verlopen.
Kleur van de ogen
Je zult nu misschien merken dat de kleur van de ogen van je baby begint te veranderen. Je baby zal wanneer hij 6 maanden oud is zijn permanente oogkleur hebben.
Ontwikkeling van je baby
Je baby is nu 14 weken oud en zal steeds meer een eigen persoonlijkheid krijgen. Is je baby extravert of introvert? Vindt hij het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten of neemt hij de tijd om ze te leren kennen?
Je baby is net een spons en neemt alles op van de wereld om hem heen. Neem hem mee naar buiten om nieuwe dingen te zien zoals naar de dierentuin, de kinderboerderij of zelfs de supermarkt. Let wel op tekenen van overprikkeling of vermoeidheid en ga naar huis voordat hij overweldigd raakt. Thuis zijn er ook heel veel interessante dingen. Bijvoorbeeld vreemde geluiden zoals de stofzuiger en vreemde bezienswaardigheden zoals de wasmachine en droger.
Nu de mijlpalen elkaar in een rap tempo opvolgen (lachen, omrollen, klappen) kun je soms onzeker of bezorgd worden wanneer jouw baby bepaalde dingen nog niet doet. Iedere ouder wil natuurlijk dat de ontwikkeling van zijn baby precies op schema ligt. Maar ga je baby niet vergelijken met andere baby’s. De leeftijd waarop baby’s bepaalde mijlpalen bereiken, zijn een ruwe indicatie. Hierop kan je kind voor of achter lopen maar dit zegt niks over de toekomst. Maak je je ergens zorgen over neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Meestal moet je gewoon wat geduld hebben en zal je baby de mijlpalen in zijn eigen tempo bereiken.
Misschien ook interessant: ontwikkelingsvoorsprong bij baby’s
Luieruitslag
Zolang je baby een luier draagt kan hij last hebben van luieruitslag. Dit komt door de combinatie van vocht, weinig lucht, wrijving en ontlasting. Dit alles irriteert de huid van je baby. De beste remedie is preventie.
- Zorg dat de billen van je baby schoon en droog zijn als je hem een nieuwe luier omdoet
- Smeer wat zalf of crème op zijn billen
- Verschoon je baby regelmatig (om de twee uur) zodat hij niet te lang met een natte of vieze luier rondloopt
- Vermijd het gebruik van producten (zoals billendoekjes en zeep) die parfum en/ of alcohol bevatten. Dit kan de gevoelige huid van je baby irriteren.
- Als je baby pasgeboren is kun je zijn billen het beste schoonmaken met een watten of een hydrofiel washandje gedrenkt in lauwwarm water
- Krijg je baby toch uitslag experimenteer dan met verschillende soorten luiers
Kleur van de ogen
De kleur die de ogen van je baby hebben als hij wordt geboren, is vaak nog niet de uiteindelijke kleur. Je zult nu misschien merken dat de kleur van de ogen van je baby begint te veranderen. Donkere ogen worden meestal niet lichter. Vaak worden karamel kleurige ogen donkerbruin en lichtblauwe ogen kunnen veranderen in een diepere tint blauw, groen of zelfs bruin. Je baby zal wanneer hij 6 maanden oud is zijn permanente oogkleur hebben.
Welke kleur de ogen van je baby ook hebben, de kinderarts op het consultatiebureau zal de ogen controleren bij iedere afspraak. De arts zal letten op staar, strabismus (loensen of scheel kijken) of een lui oog. Totdat je baby 6 maanden is zijn de ogen nog niet volledig ontwikkelt en kan het nog steeds lijken alsof je baby soms scheel kijkt. Dat is dus normaal. Trekt één oog altijd heel erg naar een bepaalde kant dan is het goed dit even te bespreken met de arts.
Voeding
De komende weken zal het schema van je baby wat betreft de voedingen gaan veranderen. Geef je flesvoeding dan kun je overstappen van zes naar vijf voedingen (van zo’n 150 tot 180 milliliter).
Wanneer je baby borstvoeding krijgt zullen er nog steeds periodes van clusteren voorkomen. Dit houdt in dat je baby tijdens bepaalde delen van de dag vaker aan de borst wil en vooral kleine beetjes wil drinken. Meestal is dit aan het einde van de middag of begin van de avond. Deze tijd van de dag vraagt veel van de meeste gezinnen, omdat peuters en oudere kinderen ook moe zijn, honger krijgen en extra aandacht nodig hebben. En waarschijnlijk ben je zelf ook moe.
Is je baby nou ‘s ochtends of’ s middags wel rustig dan kan het helpen om die tijd te gebruiken om de avonden wat rustiger te laten verlopen. Je kan bijvoorbeeld alvast het avondeten voorbereiden of andere huishoudelijke taken uit de weg ruimen. Stem ook van te voren met je partner af wie wat doet tijdens de hectische momenten. Dat scheelt irritatie en zo zal de avondpiek wat soepeler verlopen.
Lees ook: regeldagen en clusteren
Slapen
Misschien begint je baby een beetje uit zijn wiegje te groeien. Dan is het binnenkort tijd om te gaan bepalen waar je kindje zal gaan slapen. De richtlijnen voor de preventie van wiegendood is om je baby gedurende tenminste de eerste zes maanden ’s nachts in een eigen wieg of ledikantje op jullie slaapkamer te laten slapen. Het kan dus zijn dat je je kamer iets anders moet gaan indelen als je een groter bedje moet aanschaffen. Hoewel veel baby’s nu langere periodes achter elkaar slapen en je dus niet vaak meer nachtvoedingen hoeft te geven, is het dus wel verstandig je baby nog even dichtbij je te houden.
Tandjes
Het verschilt enorm per baby wanneer de eerste tandjes doorkomen. Soms is dat rond de drie maanden maar het kan ook pas na een jaar zijn. Bij het gros van de baby’s verschijnen ze rond de 6 maanden. Is je baby veel aan het huilen, kwijlen of heeft hij rode wangen. Sluit dan eerst andere oorzaken uit voordat je het wijdt aan doorkomende tanden.
Lees ook: doorkomende tandjes, symptomen en pijnbestrijding
Jij als moeder en tips
Voogdij
Hier wil je natuurlijk helemaal niet aan denken maar het is wel belangrijk. Hebben jullie al iets geregeld indien één of beide ouders onverhoopt komen te overlijden. Maak zo nodig een testament aan of pas het bestaande testament aan. Je legt in het testament het financiële deel vast, maar ook kun je aangeven wie jullie graag als voogd zouden zien. Ouders kunnen 1 of 2 personen aanwijzen als voogd voor het geval zij zelf komen te overlijden. Je kunt een voogd aanwijzen in het testament, maar het kan ook gratis door registratie in het gezagsregister. Bij overlijden van de ouders krijgt die persoon de verantwoordelijkheid voor de kinderen.
Is er niets vastgelegd omtrent voogdij? Dan neemt de rechter de beslissing wie het kind of de kinderen kan opvoeden na uw dood. Meestal gaat dat in goed overleg met de families. Als het niet lukt wordt de Raad van de Kinderbescherming om advies gevraagd.
Zwangerschapskilo’s
Misschien ben je op het punt aangekomen dat je terug verlangt naar je lijf voor de baby of wil je gewoon een paar kilo kwijt. Je mag vanaf 6 weken weer rustig aan starten met sporten maar misschien heb je hier helemaal geen energie of tijd voor. Je zou dan kunnen overwegen om te trainen met je baby.
- Doe je baby in een draagdoek of draagzak en ga op pad voor een lange wandeling
- Investeer in een jogging wandelwagen
- Probeer een mama-en-baby-yoga training
- Bij sommige sportscholen bieden ze kinderopvang aan. Dan wordt er voor je baby gezorgd terwijl jij je in het zweet werkt.
- Online zijn er ook veel work-outs te vinden die je thuis kunt doen terwijl je baby slaapt of ligt te spelen in de box.
Zelfs als er maar een paar kilo af hoeft heb je misschien al wel gemerkt dat je lichaam veranderd is. Sommige plekken (zoals je buik, heupen, borsten en dijen) zijn anders en dat is misschien wel permanent. Probeer je nieuwe lichaam te accepteren want het heeft je een prachtige baby gegeven. En als je lekker in je vel zit straal je dat ook uit. Heb geduld en geef je lichaam de tijd.
Ook interessant: voedingsadvies na de bevalling
Bronnen: Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, La Leche League