Baby vijftien weken oud – hoogtepunten
Brabbelen
Als je baby 15 weken oud is, is hij druk bezig om zijn kaak- en tongspieren te trainen, hij zal daarom veel brabbelen en bellen blazen. Dit is nodig voor de spraakontwikkeling maar ook voor het doorslikken van vaste voeding.
Slapen
Er zijn een aantal perioden aan te wijzen waarop je baby slechter zal slapen. Dit komt omdat je baby vooruitgang boekt in zijn ontwikkeling en druk bezig is zich een bepaalde vaardigheid eigen te maken.
Tanden
Dit kan ook het moment zijn dat sommige baby’s de eerste symptomen vertonen van doorkomende melktandjes. De onderste of bovenste voortanden komen als eerste door.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 15 weken oud is, draait zijn sociale-emotionele ontwikkeling overuren. Je baby wordt steeds zelfbewuster en vind het nu heel erg leuk om zijn eigen reflectie te zien. Misschien herkent hij zichzelf nog niet, maar hij vind die baby die terugkijkt wel super interessant. Leuk voor nu is speelgoed met een spiegeltje erin.
Ook is je baby volop aan het brabbelen. Hij is druk bezig om zijn kaak- en tongspieren te trainen en zal daardoor veel bellen blazen. Dit is nodig voor de spraakontwikkeling maar ook voor het doorslikken van vaste voeding.
Slaapregressie of progressie in de ontwikkeling?
In de eerste jaren na de geboorte ontwikkelt je kind zich in een rap tempo. Van hulpeloze baby groeit hij uit tot een dreumes met een heel pakket aan vaardigheden. Tijdens de fases waarin je baby zich een vaardigheid eigen maakt, kun je dit merken doordat hij slechter zal gaan slapen. Maar dat komt dus omdat je baby juist vooruitgang boekt in zijn ontwikkeling (progressie).
Het zijn dus fases. Is de fase over, na zo’n 2 tot 6 weken, dan zal je baby dus ook weer beter gaan slapen. De maanden waarin je baby minder goed zou kunnen slapen zijn:
- Als je baby gaat omrollen (4 maanden).
- Als je baby gaat zitten, tijgeren of kruipen (7 – 8 maanden).
- Als je baby zich gaat optrekken om te staan (9 – 10 maanden).
- Als je baby gaat lopen (12 – 15 maanden).
Als je kindje geen baby meer is maar een dreumes zullen er ook nog een aantal periodes zijn waarin hij slechter zal gaan slapen. Zo rond 15 maanden, als hij zelfstandig zal gaan lopen. Rond 18 maanden, als hij nog maar 1x per dag slaapt. En rond 24 maanden, wanneer hij een sterke taalontwikkeling doormaakt.
Ziek
Als je baby 15 weken oud is, ben je niet meer erg gebonden aan huis. Je gaat vaker op pad en misschien gaat je baby wel naar het kinderdagverblijf. Hierdoor zal je baby ook vaker worden blootgesteld aan ziektekiemen. Gemiddeld zal je baby ongeveer 6 keer per jaar verkouden worden.
Als een verkoudheid de neus van je baby verstopt, kan hij moeite hebben met eten (omdat hij door zijn neus ademt terwijl hij zuigt). Je kunt dan eventueel voor het voeden een neusdouche gebruiken of een neusspray in de vorm van een zoutoplossing. Lijkt je baby zieker te worden en één of meer van onderstaande symptomen te hebben, neem dan contact op met je huisarts.
- veel hoesten;
- piepende ademhaling;
- lusteloosheid;
- geen tot weinig natte luiers;
- meer dan normaal huilen;
- temperatuur van 38 graden of hoger en/ of;
- trekken aan oortjes (wat een teken kan zijn van een oorontsteking)
Net als een verkoudheid komt ook een oorontsteking vaak voor bij baby’s. In het eerste levensjaar heeft 10-20% van de baby’s minstens drie keer last van een oorontsteking. Meestal begint een oorontsteking met een gewone verkoudheid.
Lees hier meer over het herkennen en behandelen van een oorontsteking
Doorkomende tanden
Dit kan ook het moment zijn dat sommige baby’s de eerste symptomen vertonen van doorkomende melktandjes. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Heel veel kwijlen.
- Lichte koorts.
- Knagen op de vuistjes.
- Alles in zijn mond stoppen om erop te bijten.
- Geïrriteerd en/of rood tandvlees.
De onderste of bovenste voortanden komen als eerste door. Dit is het perfecte moment om bijtspeeltjes aan te schaffen. Het kan wekenlang duren voordat tanden echt doorkomen.
Lees ook: doorkomende tandjes, symptomen en pijnbestrijding
Jij als moeder en tips
Denk ook aan jezelf
Hoe je het ook went of keert, deze fase in je leven is uitputtend. De zorg voor je baby is een baan die 24 uur per dag doorgaat, 7 dagen per week. Het is een emotionele en fysieke uitdaging. Het kan even duren voordat je je weer jezelf voelt (of in ieder geval minder uitgeput). Misschien helpen deze tips een beetje:
- Pak je rust. Ben je nog niet aan het werk en nog thuis met je baby, ga dan nog steeds even liggen als je baby ligt te slapen. Hoe meer uitgerust jij bent des te beter kan je alle uitdagingen aan die op je afkomen.
- Stel prioriteiten. Niet alles hoeft nu, dingen kunnen soms best een dag of wat wachten.
- Schakel professionele hulp in. Heb je zelf geen energie om bepaalde dingen te doen, huur dan hulp in. Het is heel begrijpelijk dat als je weinig slaapt en net moeder bent, je geen energie hebt om de badkamer grondig te gaan staan schrobben. Of misschien heb je wel behoefte aan wat tijd voor jezelf, regel dan een oppas.
- Zorg voor jezelf. Al je zorg gaat nu naar de baby maar jij bent er ook nog. Eet gezond en drink genoeg. Als jij lekker in je vel zit, kun je beter omgaan met uitdagingen en heb je meer energie.
- Shop online. Natuurlijk is het soms fijn even het huis uit te zijn maar af en toe is het ook vooral heel veel gedoe. Heb je echt iets nodig of zin in een nieuwe outfit, bestel dan online. Geen zin om te koken. Er zijn vast genoeg restaurants in de buurt die graag jouw maaltijd komen brengen!
- Schakel familie en vrienden in. Misschien wil je niemand belasten maar vaak vinden je vrienden of familie het juist heel leuk en een hele eer dat ze op jouw baby mogen passen.
Werk en Privé
Als je net moeder of vader bent geworden moet je een nieuwe balans vinden tussen werk en privé. Misschien sta je te popelen weer aan de slag te gaan en wil je je beste beentje voor zetten. Eenmaal op werk mis je je baby en kun je je niet concentreren.
Je aandacht verdelen tussen je baby, je partner, je werk, familie en vrienden lijkt ineens onmogelijk. Voel je je overweldigd en weet je niet hoe je het moet aanpakken, praat er dan over. Met je partner of je vrienden. Hoogstwaarschijnlijk verwacht jij meer van jezelf dan zij van jou.
Vind je het moeilijk om je weer volledig in het oude ritme van je werk te storten? Begrijpelijk, je hebt er immers een soort van baan bij gekregen. Bespreek dit met je werkgever. Misschien kun je minder gaan werken, deels thuiswerken, wisselen van functie of ouderschapsverlof opnemen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.
Kolven op je werk
Geef je borstvoeding dan heb je, tot je kind 9 maanden oud is, recht op extra pauzes (maximaal een kwart van de werktijd) om te kunnen kolven. De werkgever moet hier een afsluitbare ruimte voor ter beschikking stellen, waar je ongestoord kunt gaan zitten. Probeer hier ruim voordat je met zwangerschapsverlof gaat al afspraken over te maken met je werkgever.
Nu is het natuurlijk niet zo dat je na negen maanden het recht verliest om te kolven. Maar vanaf dan wordt je er niet meer voor doorbetaald. Kolf je op je werk of ben je van plan te gaan kolven dan heb je misschien wel wat aan onderstaande tips:
- Probeer je kolf uit voordat je aan het werk gaat. Het is even wennen. Lees hier hoe en wanneer je het beste kunt beginnen.
- Koop een kleine koeltas en koelelementen om de afgekolfde melk gekoeld te houden tijdens de reis van je werk naar je huis.
- Koop voldoende melk opslagcontainers
- Vergeet niet op elk bakje de datum te vermelden waarop de melk is gekolfd
Bronnen: Het Centrum voor Borstvoeding