Baby zeventien weken oud – hoogtepunten
Mond
Als je baby 17 weken oud is, kan zijn mond veel leren over de dingen die hij aanraakt. Dat je baby alles in zijn mond stopt, is dus niet altijd de oorzaak van doorkomende tanden of een behoefte aan vast voedsel. Je baby kan ook gewoon op onderzoek uit zijn.
Slecht drinken
Of het nu gaat om borst- of flesvoeding, gefocust blijven op het voeden is hard werken wanneer er andere, interessante dingen zijn om naar te kijken en te luisteren. Je zult merken dat de voedingen constant worden onderbroken of zelfs worden afgekapt hierdoor.
Slapen
Misschien wordt het steeds lastiger om je baby in slaap te krijgen. Het dragen van je baby kan dan helpen om hem tot rust te laten komen.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 17 weken oud is herkent hij de meeste geluiden. Het zou heel goed kunnen dat je baby nu de eerste klinkers gaat uitspreken. Deze zullen dan keer op keer worden herhaald in verschillende toonhoogtes. Je baby kan ook gefascineerd raken door het kijken naar je gezicht (vooral de vorm van je mond) terwijl je verschillende woorden uitspreekt. Het is een teken dat hij probeert uit te vinden hoe verschillende geluiden worden gecombineerd tot lettergrepen, woorden en zinnen. Hoewel het eerste echte woordje nog ver weg is, meestal tussen de 12 en 15 maanden, begint je baby het gebruik van zijn stem om je aandacht te trekken echt onder de knie te krijgen.
Je baby houdt zijn speelgoed nu waarschijnlijk stevig in zijn hand en brengt het naar zijn mond. En ook zijn handen zullen vaak in zijn mond te vinden zijn. Het sabbelen en zuigen is niet alleen rustgevend, maar ook erg belangrijk. Het zal nog een paar maanden duren voordat je baby een speeltje of iets anders kan oppakken, voelen en bestuderen. Maar na 17 weken kunnen zijn mond, tong en lippen veel leren over de dingen die hij aanraakt. Dat je baby alles in zijn mond stopt, is dus niet altijd de oorzaak van doorkomende tanden of een behoefte aan vast voedsel. Je baby kan ook gewoon op onderzoek uit zijn.
Draagzak of draagdoek
Er gebeurt veel in het leven van je 17 weken oude baby, en hij wil er geen moment van missen! Je baby vindt het nu vast leuk om in een draagzak, met zijn rug naar je toe, naar buiten te gaan. Zo kan hij met verwondering kijken naar de beelden en geluiden om hem heen. Let er wel op dat je dit niet te lang achter elkaar doet anders raakt je baby overprikkeld. Of draag je baby op je heup in een ringsling. Op die manier heeft je baby wel bijna 360 graden zicht maar is hij wel in staat zijn hoofdje weg te draaien als hij alle indrukken moet verwerken.
Kapper
Je merkt misschien dat de haarkleur of textuur van je baby begint te veranderen. Net als de oogkleur, kan ook het haar tijdens de eerste 6 maanden veranderen. Zacht haar kan grover worden, fijn haar kan dikker worden en steil haar kan gaan krullen. Het is ook niet ongebruikelijk dat baby’s die zijn geboren met witblond haar donkerder worden. Of baby’s die geboren zijn met heel donker haar juist lichter worden. En sommige baby’s van deze leeftijd verliezen al hun haar. Misschien is het voor jouw baby wel tijd om binnenkort voor het eerst naar de kapper te gaan. Je bepaalt natuurlijk zelf of je dat nodig vind. Neem tijdens het kappersbezoek een speeltje of boekje mee en ga na een voeding of slaapje.
Slapen
Misschien wordt het steeds lastiger om je baby in slaap te krijgen. Het dragen van je baby kan dan helpen om hem tot rust te laten komen. Vooral als je je even afzondert in een rustige ruimte. Mogelijk moet je overdag even de gordijnen een beetje dichttrekken om het zicht naar buiten te belemmeren en het licht te dimmen. Zachte, ritmische muziek of witte ruis kunnen helpen om je baby te laten ontspannen.
Als je baby eenmaal slaapt en weer wakker wordt in zijn ledikantje, kun je je baby in hele ongebruikelijke houdingen aantreffen. Oefenen met rollen komt vaak voor tijdens de slaap. Je baby kan wakker worden als hij zich in een ongemakkelijke houding heeft gedraaid. Als je je baby nog steeds inbakert, is dit zeker een teken om hem in plaats daarvan een slaapzak aan te trekken. Hoe stevig je hem ook inbakert, een baby van 17 weken kan wriemelen en kronkelen om zijn armen uit te steken of te rollen. Het is veiliger in een slaapzak. Vermijd ook extra dekens, omdat de bewegingen van je baby ertoe kunnen leiden dat zijn hoofd bedekt raakt.
Doorkomende tanden
Hoewel de meeste baby’s met ongeveer 6 maanden tanden krijgen, komen ze bij sommige baby’s al met 4 maanden door. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Heel veel kwijlen.
- Lichte koorts.
- Knagen op de vuistjes.
- Alles in zijn mond stoppen om erop te bijten.
- Geïrriteerd en/of rood tandvlees.
De onderste of bovenste voortanden komen als eerste door. Dit is het perfecte moment om bijtspeeltjes aan te schaffen. Het kan wekenlang duren voordat tanden echt doorkomen.
Lees ook: doorkomende tandjes, symptomen en pijnbestrijding
Slecht drinken
Je baby neemt echt alles op wat er om hem heen gebeurt, vooral tijdens het voeden! Of het nu gaat om borst- of flesvoeding, gefocust blijven op het voeden is hard werken wanneer er andere, interessante dingen zijn om naar te kijken en te luisteren. Je zult merken dat de voedingen constant worden onderbroken of zelfs worden afgekapt hierdoor. Het conflict tussen willen drinken maar ook willen observeren kan ertoe leiden dat je baby chagrijnig wordt. Hierdoor raken zowel jij als je baby gefrustreerd. Deze ontwikkelingsfase is vervelend, maar normaal. Omdat je baby heeft geleerd om alles in zich op te nemen wat er om hem heen gebeurd, moet hij nog het vermogen ontwikkelen om het uit te sluiten wanneer dat nodig is. Met een maand of 6 zal je baby ook deze ontwikkeling onder de knie hebben.
In de tussentijd kun je meer nachtvoedingen verwachten, waarbij de kalmerende duisternis hem in staat stelt te ontspannen en te eten zonder afleiding. Als je borstvoeding geeft zullen je borsten zich aan deze verandering aanpassen. Je kunt echter wel wat ongemak ervaren als er veel voedingen overdag worden onderbroken. Geef je flesvoeding dan drinkt je baby waarschijnlijk beter als hij rechtop zit. Pas echter op met overprikkeling. Het beste is om zowel bij borst- als flesvoeding een rustige ruimte op te zoeken zonder prikkels.
Jij als moeder en tips
Zwangerschapsmasker
Als je donkere, vlekkerige, confetti-achtige plekken op je voorhoofd, bovenlip, neus en wangen hebt gekregen tijdens je zwangerschap, dan heb je waarschijnlijk melasma, wat vaak het ‘zwangerschapsmasker’ wordt genoemd. Maar je bent niet de enige, naar schatting heeft 50 tot 75 procent van de aanstaande moeders hier last van. Meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker binnen een maand of 3 na de bevalling.
Maar gaan de vlekken niet weg en irriteer je je eraan dan kun je hiervoor bepaalde pigmentcremes kopen. Of maak eens een afspraak bij een schoonheidsspecialist. Zij weten goed hoe ze je kunnen helpen en jij hebt gelijk een momentje voor jezelf!
Je eigen voeding
Niet alleen ben je bezig met de voeding van je baby, je moet ook goed voor jezelf zorgen. Op het moment dat je borstvoeding geeft aan je kindje is het niet te adviseren om te gaan lijnen. Bij het geven van borstvoeding kun je wel wat goede voedingsstoffen gebruiken. Het is niet nodig om extra veel te eten, vrouwen die borstvoeding geven hebben gemiddeld zijn 500 kcal extra per dag nodig. Begin nu niet met diëten want dat kan je melkproductie mogelijk verlagen.
Lees hier meer: voedingsadvies na de bevalling
Als je geen borstvoeding geeft mag je in principe na de bevalling weer aan de lijn gaan doen en proberen af te vallen, als je daar aan toe bent. Maar maak het jezelf niet extra moeilijk. De eerste tijd met je baby en alles wat daarbij komt, zoals het slaapgebrek bijvoorbeeld, is soms al zwaar genoeg. Lees hier meer over ontzwangeren: 9 maanden op, 9 maanden af.
Broertjes en zusjes
Omdat baby’s gefascineerd zijn door andere kinderen, krijgen oudere broers en zussen misschien nog wel een enthousiaster onthaal dan jij als je baby ze ziet. En hopelijk zal dat de harten van je andere kinderen doen smelten. Relaties tussen baby’s en broers of zussen zijn meestal niet zonder jaloezie dus ga op zoek naar manieren om hun relatie te stimuleren. Bijvoorbeeld:
- Laat oudere broers en/ of zussen meehelpen aan de zorg van de baby. Biedt aan om ze de baby een fles te laten geven of om hem in te zepen in bad
- Vraag oudere broers en/ of zussen om grappige gezichten te trekken bij de baby terwijl je het avondeten klaarmaakt.
- Zet een mand met speciaal speelgoed en kleurboeken opzij om broers en zussen bezig te houden terwijl je de baby verzorgt
- Benadruk wat je grote kind kan en wat zijn kleine baby broertje/ zusje nog niet kan, zoals tv kijken, pizza eten en op mama’s bed springen.