Baby achttien weken oud – hoogtepunten
Schaterlachen
Als je baby 18 weken oud is, zal hij steeds meer gaan schaterlachen. Je zult merken dat je baby ook ineens vanuit zichzelf kan gaan lachen. Dit komt omdat hij een eigen gevoel voor humor begint te krijgen.
Kinderziektes
Heeft jouw baby gekke vlekjes en vraag je je af of hij wel naar opvang kan? De antwoorden op jouw vragen lees je in dit artikel.
Voedselallergie?
Wanneer je start met het geven van de eerste oefenhapjes, let dan ook op eventuele allergische reacties. Als voedselallergieën of eczeem binnen het gezin voorkomen, kan je baby vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan.
Ontwikkeling van je baby
Als het goed is is je baby nu druk met omrollen. Laat je baby dus niet meer alleen ergens op liggen, zoals de commode. Maar laat hem ook geen dutjes meer doen op jouw bed of op de bank. De kans is nu te groot dat je baby omrolt in zijn slaap en valt. Mocht je steeds mobieler wordende baby erin toch in slagen om uit je armen te schieten of van de bank af te rollen, raak dan niet in paniek. Hoe eng dit ook is, het gebeurd vaker dan je denkt en de meeste baby’s mankeren vaak niks. Maar is je baby na de val slap, reageert hij niet of is hij ontroostbaar dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.
Vaste voeding & allergieën
Hoe gaat het met de eerste hapjes vaste voeding? Op dit moment zijn één of twee eetlepels vaste voeding per dag (baby granen, fruit, groenten) nog steeds niet noodzakelijk en slechts een klein onderdeel van zijn algehele dieet. Het grootste deel van de voeding is nog steeds afkomstig van moedermelk of flesvoeding. Maar om je baby te laten wennen aan het eten van vaste voeding, kun je het wel aanbieden. Het aandeel melk versus vaste voeding zal langzaamaan veranderen als je baby ouder wordt
Bekijk ook: voedingsschema baby
Wanneer je start met het geven van de eerste oefenhapjes, let dan ook op eventuele allergische reacties. Als voedselallergieën of eczeem binnen het gezin voorkomen, kan je baby vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan. De symptomen variëren, maar enkele veel voorkomende allergische reacties zijn: jeuk, roodheid, spugen, obstipatie of diarree. In ernstige gevallen, die gelukkig zeldzaam zijn, kan een reactie dusdanig erg zijn dat het de ademhaling van je baby kan beperken. Als je ziet dat je baby naar adem snakt, een piepend geluid maakt of hees klinkt bel dan 112.
Als je baby gewend is aan de groente- en fruithapjes kun je pindakaas en kippenei gaan toevoegen. Het advies is om hiermee te beginnen voordat je baby 8 maanden oud is. Door je baby hier vroeg aan te laten wennen, loopt hij minder risico op een voedselallergie. Vermoed je dat je baby allergisch is of heeft hij een hoger risico op een allergie? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.
Daarnaast is het beter om vaste voeding één voor één toe te voegen, zodat je baby een paar dagen de tijd heeft om aan elk nieuw voedingsmiddel te wennen. Als je dan een allergische reactie opmerkt, weet je welk voedsel dit heeft veroorzaakt. Een voedselgerelateerde aandoening waarvan de symptomen misschien niet meteen duidelijk zijn, is coeliakie. Het is een reactie op gluten, een eiwit dat in veel granen voorkomt. Het is daarom verstandig altijd te starten met een glutenvrij graan product op basis van rijst. Baby’s die gluten niet kunnen verteren, kunnen symptomen krijgen zoals diarree, gasvorming, braken en algehele onrust.
Slapen
Ben jij weer aan het werk en gaat je baby naar de opvang of naar familie/ vrienden? Denk er dan aan dat je hen verteld welke methode je gebruikt om je baby in slaap te krijgen. De technieken die je thuis toepast, moeten ook buitenshuis worden gebruikt om je baby continuïteit en een vertrouwd gevoel te geven. Slaaptraining methoden zoals gecontroleerd huilen of schreeuwen (CIO), mogen nooit worden gebruikt zonder medeweten of toestemming van een ouder.
Kinderziektes
Elk kind is wel eens ziek. Snotneuzen, griep of gewoon een dagje een beetje hangerig. Dat kent iedere ouder. En soms is het ernstiger dan dat. Bij de meeste kinderdagverblijven mogen kinderen niet komen als ze koorts hebben.
Er zijn verschillende veel voorkomende kinderziektes . Bij sommige van die ziektes moet je baby thuis blijven, terwijl ze bij andere wel gewoon naar de opvang mogen. Uiteraard alleen als je baby zich goed genoeg voelt. Laat ook de kinderopvang voorhand even weten dat je baby iets heeft dan kunnen ze eventueel andere ouders inlichten.
Lees ook: kinderziektes en symptomen
Kinderziektes waarbij je baby WEL naar de opvang mag:
- Hepatitis A/B
- Diarree (zolang er geen bloed bij zit)
- Hoofdluis
- Rodehond
- Roodvonk
- Mazelen
- Waterpokken
- De bof
- Hand-, voet- en mondziekte
- Schurft
- De vijfde ziekte
- De zesde ziekte
- Kinkhoest
- Een koortslip
- Een oorontsteking
- Een oogontsteking
- Een tekenbeet
Kinderziektes waarbij je baby NIET naar de opvang mag:
- Buiktyfus
- Polio
- Tuberculose
Jij als moeder en tips
Overspannen gevoel?
Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlandse moeders het moeilijk vindt om werk en gezin te combineren. Zo’n 3 op de 10 moeder heeft voortdurend een gestrest gevoel sinds ze kinderen hebben. Hoe zit dat met jou? Het is van belang dat je op tijd klachten aanpakt, zo kun je een op de loer liggende burn-out misschien wel voorkomen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het belangrijk stappen te ondernemen. Opzij met het schuldgevoel en tijd voor jezelf vrij maken. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, zoek hulp!
- Extreme vermoeidheid. Al slaapt je baby de hele nacht door, jouw uitgeputte gevoel gaat maar niet weg.
- Vergeetachtig en Chaotisch.
- Kortaf. Je hebt weinig geduld en de mensen om je heen moeten het ontgelden. Je valt snel uit of snauwt naar mensen.
- Verslonsing. Je verwaarloost jezelf maar ook het huishouden en je hebt nergens meer zin in.
Huis babyproof maken
Je baby kan nog niet echt ergens heen op dit moment maar dat zal niet heel lang meer duren. Als je het nog niet hebt gedaan is dit een heel goed moment om het huis babyproof te maken. Je hoeft natuurlijk nog niet alles onder handen te nemen, het duurt echt nog wel even voordat je kind de keukenkastjes opentrekt maar je kunt vast beginnen met bijvoorbeeld de waardevolle, gevaarlijke en breekbare spullen waar je baby bij kan op te bergen.
Ook heeft je baby nu of binnenkort het vermogen om kleine voorwerpen op de grond te zien, te pakken en ze in zijn mond te stoppen (denk aan; verloren muntjes, pluisjes, eten zoals kruimels/ rijstkorrels etc.). Scan daarom altijd even snel voordat je hem op de grond legt of er niks schadelijks in de buurt ligt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen ga dan zelf even op de grond liggen naast je baby, je ziet dan weer hele andere dingen liggen. Zorg er ook voor dat alle stopcontacten zijn afgedekt.
Bronnen: Het voedingscentrum, de rijksoverheid