Baby negentien weken oud – hoogtepunten
Sprong
Als je baby 19 weken oud is, dan zal hij rond deze tijd zijn vierde ontwikkelingssprong maken. Zo’n sprong gaat meestal gepaard met aanhankelijkheid, een slecht humeur en veel huilen.
Zitten
Veel baby’s kunnen nu ook korte tijd zitten mits ze worden ondersteund. Dit geeft je baby een heel nieuw perspectief op de wereld. Zet je baby niet gelijk in een stoel!
Clusteren
Je baby zal tijdens deze periode waarschijnlijk ook wat meer clusteren dit helpt hem om door zijn sprong heen te komen. Hij zoekt dan comfort en geborgenheid bij jou.
Ontwikkeling van je baby
Je baby is nu 19 weken oud. Is je baby rond de uitgerekende datum geboren dan zal hij rond deze tijd zijn vierde ontwikkelingssprong maken. Zo’n sprong gaat meestal gepaard met aanhankelijkheid, een slecht humeur en veel huilen. Deze sprong kan langer duren dan de eerdere sprongen die je baby gemaakt heeft in zijn ontwikkeling. Wees dus niet verbaasd als er pas over een week of vijf een einde komt aan zijn slechte humeur.
Je baby leert tijdens deze fase om een korte serie van verschillende overgangen waar te nemen. Zo kan hij aan het einde van de sprong bijvoorbeeld een speeltje pakken, in zijn mond stoppen en aan jou geven. De primaire reflexen waar baby’s mee worden geboren worden vervangen door overgangsreflexen. Deze reflexen helpen bij de motorische ontwikkeling en zijn nodig om te leren rollen, kruipen en zitten.
Spelen
Favoriet is nog altijd het spelen met ouders of andere personen die de baby goed kent. Samen “praten” bijvoorbeeld: om en om geluidjes maken. Of een beetje “gymnastiek” door zachtjes zijn armpjes en beentjes te bewegen. Verder vindt een baby zijn eigen handjes en voetjes erg leuk om te bestuderen, te pakken en te bevoelen. En natuurlijk gaat alles wat je kleine te pakken krijgt direct het mondje in. Leuke spelletjes om met je baby te spelen:
- Kietelen: “er komt een muisje aangelopen…”.
- Vliegtuigje, laat je baby door de kamer vliegen in jouw armen
- Om en om op het badwater slaan
- Een kleurig mobiel boven de box, liefst met muziekdoosje erin
- Zacht en kleurig speelgoed met goed houvast om het grijpen goed te oefenen (rammelaar, stoffen boekje)
- Bijtring of speelgoed met glad of juist geribbeld oppervlak dat hij in het mondje mag steken om zo de verschillende texturen te kunnen voelen
Je baby gaat nu waarschijnlijk heel gericht op zijn doel af tijdens het spelen en trekt daarbij misschien wel een heel serieus gezicht. Hij is zich dan aan het concentreren en dit is zwaar werk voor je baby. Als hij chagrijnig begint te worden is dat een teken dat het even genoeg is geweest en het beste kun je hem dan een pauze geven van het spelen of een dutje laten doen.
Lees ook: baby en spelen
Zitten
Veel baby’s kunnen nu ook korte tijd zitten mits ze worden ondersteund. Dit geeft je baby een heel nieuw perspectief op de wereld. Je komt misschien in de verleiding om een stoel aan te schaffen zodat je baby langere tijd kan zitten. Dit wordt op dit moment echter nog afgeraden. Idealiter brengt je 19 weken oude baby het grootste deel van zijn tijd op zijn rug of buik op de grond door, terwijl hij de stadia van het leren rollen doorloopt. Het kruipen zal snel volgen. Hierna zal je baby leren om in een zittende positie te komen, meestal rond de leeftijd van 8-10 maanden. Korte tijd ondersteund op schoot of op de grond zitten is op zich niet schadelijk. Maar hou het daar bij totdat je baby zelfstandig kan zitten.
Onrustig drinken
Je baby neemt echt alles op wat er om hem heen gebeurt, vooral tijdens het voeden! Of het nu gaat om borst- of flesvoeding, gefocust blijven op het voeden is hard werken wanneer er andere, interessante dingen zijn om naar te kijken en te luisteren. Je zult merken dat de voedingen constant worden onderbroken of zelfs worden afgekapt hierdoor. Het conflict tussen willen drinken maar ook willen observeren kan ertoe leiden dat je baby chagrijnig wordt. Hierdoor raken zowel jij als je baby gefrustreerd. Deze ontwikkelingsfase is vervelend, maar normaal. Omdat je baby heeft geleerd om alles in zich op te nemen wat er om hem heen gebeurd, moet hij nog het vermogen ontwikkelen om het uit te sluiten wanneer dat nodig is. Met een maand of 6 zal je baby ook deze ontwikkeling onder de knie hebben.
In de tussentijd kun je meer nachtvoedingen verwachten, waarbij de kalmerende duisternis hem in staat stelt te ontspannen en te eten zonder afleiding. Als je borstvoeding geeft zullen je borsten zich aan deze verandering aanpassen. Je kunt echter wel wat ongemak ervaren als er veel voedingen overdag worden onderbroken. Geef je flesvoeding dan drinkt je baby waarschijnlijk beter als hij rechtop zit. Pas echter op met overprikkeling. Het beste is om zowel bij borst- als flesvoeding een rustige ruimte op te zoeken zonder prikkels.
Je baby zal tijdens deze periode waarschijnlijk ook wat meer clusteren dit helpt hem om door zijn sprong heen te komen. Hij zoekt dan comfort en geborgenheid bij jou.
Lees ook: clusteren en regeldagen
Slapen
De snelle ontwikkeling van de hersenen van je baby heeft effect op het slapen en zal dit de komende weken blijven doen. Door je baby op je eigen slaapkamer te laten slapen kun je beter omgaan met de onrust die dit nachtelijke ontwaken met zich meebrengt. Baby’s die flesvoeding krijgen zullen rond deze tijd waarschijnlijk ook vaker wakker worden tijdens de nacht. Hoewel af en toe een extra voeding kan helpen tijdens de ontwikkelingssprongen die je baby maakt, wordt te veel extra voeding niet aanbevolen.
Als je nog niet eerder een fopspeen hebt geïntroduceerd is dit misschien een goed moment. Het zuigen op een speentje helpt je baby om te ontspannen en slaperig te worden. Maar je kunt ook last hebben van een fopspeen. Is je baby er erg aan gehecht dan kan het zijn dat je er ‘s nachts uit moet om de speen terug in zijn mond te stoppen. Je baby is nu namelijk nog te klein om dit zelf te kunnen doen. Probeer het gebruik van een fopspeen te beperken tot alleen slaaptijden. Op die manier heeft een speen minder impact op de orale verkenning die je baby nu doormaakt.
Gehoortest
Onderzoek toont aan dat baby’s van 4,5 maand oud hun eigen naam herkennen. Inmiddels is je baby ook een expert in het herkennen van jouw stem en hij zal meestal zijn hoofd draaien als hij je hoort. Bij sommige baby’s duurt het wat langer voordat ze deze reactie laten zien, maar als je baby niet lijkt te reageren op je stem of niet begint te brabbelen binnen een maand of zo, kan een gehoorprobleem de oorzaak zijn.
Baby’s met gehoorproblemen kunnen nog steeds schrikken van harde geluiden maar ze kunnen moeite hebben met het horen van lage tonen, het verstaan van bepaalde spraakklanken of het imiteren van de geluiden waaruit spraak bestaat. Als u zich zorgen maakt, vraag dan de kinderarts van het consultatiebureau om een gehoortest te doen.
Jij als moeder en tips
Broertjes en zusjes
Omdat baby’s gefascineerd zijn door andere kinderen, krijgen oudere broers en zussen misschien nog wel een enthousiaster onthaal dan jij als je baby ze ziet. En hopelijk zal dat de harten van je andere kinderen doen smelten. Relaties tussen baby’s en broers of zussen zijn meestal niet zonder jaloezie dus ga op zoek naar manieren om hun relatie te stimuleren. Bijvoorbeeld:
- Laat oudere broers en/ of zussen meehelpen aan de zorg van de baby. Biedt aan om ze de baby een fles te laten geven of om hem in te zepen in bad
- Vraag oudere broers en/ of zussen om grappige gezichten te trekken bij de baby terwijl je het avondeten klaarmaakt.
- Zet een mand met speciaal speelgoed en kleurboeken opzij om broers en zussen bezig te houden terwijl je de baby verzorgt
- Benadruk wat je grote kind kan en wat zijn kleine baby broertje/ zusje nog niet kan, zoals tv kijken, pizza eten en op mama’s bed springen.
Overspannen gevoel?
Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlandse moeders het moeilijk vindt om werk en gezin te combineren. Zo’n 3 op de 10 moeders heeft voortdurend een gestrest gevoel sinds ze kinderen hebben. Hoe zit dat met jou? Het is van belang dat je op tijd klachten aanpakt, zo kun je een op de loer liggende burn-out misschien wel voorkomen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het belangrijk stappen te ondernemen. Opzij met het schuldgevoel en tijd voor jezelf vrij maken. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, zoek hulp!
- Extreme vermoeidheid. Al slaapt je baby de hele nacht door, jouw uitgeputte gevoel gaat maar niet weg.
- Vergeetachtig en Chaotisch.
- Kortaf. Je hebt weinig geduld en de mensen om je heen moeten het ontgelden. Je valt snel uit of snauwt naar mensen.
- Verslonsing. Je verwaarloost jezelf maar ook het huishouden en je hebt nergens meer zin in.