Baby twee weken oud – hoogtepunten
Einde kraamweek
Als je baby ongeveer 2 weken oud is heb je waarschijnlijk al afscheid van je kraamverzorgster moeten nemen. Twijfel je over dingen of ben je nog op zoek naar handige tips. Lees dan hier hoe je het beste je baby kunt verzorgen.
Spruw
Heeft je baby een witte waas in de mond die niet weg te vegen is en/of drinkt hij onrustig dan heeft je baby misschien spruw en dat is besmettelijk! Lees hier meer.
Gewicht
De meeste baby’s van een week of 2 oud, hebben hun geboortegewicht weer bereikt. Twijfel je over het gewicht van je baby, neem dan contact op met je huisarts of met het consultatiebureau
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 2 weken oud is zal hij steeds meer ontdekken van de wereld om hem heen. Al lijkt hij misschien nog steeds alleen maar te eten, poepen en slapen. Deze week maakt hij veel stappen in zijn ontwikkeling, waaronder het kunnen focussen op een gezicht. Rond deze tijd krijgt hij de eerste van vele nog te volgen groeispurten. Je kunt je dus gaan voorbereiden op een steeds veeleisender baby.
Je baby zal ook steeds meer voeding gaan vragen. Geef je borstvoeding dan zal je baby rond de twee weken zijn eerste regeldag hebben. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan lees dan ons artikel over clusteren en regeldagen.
Je baby zal nog steeds veel slapen, maar misschien niet per se ‘s nachts. Probeer dus ook nog steeds zelf ook je rust te pakken wanneer je baby overdag slaapt.Je bent nog steeds aan herstellen dus ook voor jou is de nodige rust belangrijk!
Ogen van je baby
Je baby ziet nog steeds alles wazig. De reden hiervoor is dat het babybrein visuele informatie nog niet goed verwerkt. Wel kan je baby contrasten zien. Misschien was het je al opgevallen maar dat is de reden waarom je baby voornamelijk naar je haargrens kijkt of naar je mond. Daar is namelijk het grootste contrast met je huid.
Bekijk zelf wat hij op welke leeftijd kan zien op wat ziet je baby?
Je baby vindt het nu ook leuk om de uitdrukkingen in je gezicht te bestuderen en zal deze soms ook proberen te imiteren. Houdt je gezicht en andere objecten dus lekker dicht bij dat van je baby. Hierdoor leert je baby te focussen, verbindingen te maken tussen vormen en geluid en zal hij dingen gaan herkennen.
Huid van je baby
Het tastzintuig is voor de jonge baby bijzonder belangrijk. Veel indrukken die hij opdoet worden ervaren via de tast. De meeste ervaringen gaan “vanzelf” en zijn een verlengde van zijn belevingswereld. De tastzin van de baby wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld:
- Voeden: zowel bij borstvoeding als flesvoeding heb je huidcontact met je kleintje
- Aanraken en knuffelen
- Baby in bad doen of onder de douche wassen
- Baby zuigt zelf op zijn duim of op een fopspeen
- Spelen met zachte voorwerpen zoals knuffels, stoffen popjes of doekjes
- Masseren: lees hier meer over babymassage
Gewicht van je baby
De meeste baby’s van een week of 2 oud, hebben hun geboortegewicht weer bereikt. Bij sommige baby’s kan het wat langer duren. Twijfel je over het gewicht van je baby neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Zorg ervoor dat je je baby in ieder geval iedere 2 tot 3 uur voedt.
Fontanel
De schedel is nog niet goed gesloten. De fontanel is een zacht plekje in de vorm van een diamant in het midden van het schedeltje waar de schedelplaten nog niet aansluiten. De fontanel kan tot 5 cm breed zijn. De schedelplaten beginnen te sluiten wanneer je baby ongeveer 6 maanden oud is en is na 2 jaar volledig gesloten.
Er zijn twee redenen waarom de schedelplaten nog los van elkaar zijn. Ten eerste schuiven de schedelplaten over elkaar tijdens de geboorte zodat het hoofdje van je baby door het geboortekanaal past. Ten tweede kunnen zo de hersenen van je baby erg snel groeien in het eerste jaar.
Deze plek lijkt heel kwetsbaar en uiteraard moet je ook voorzichtig zijn maar de fontanel is wel bedekt met sterke membranen die de hersenen eronder uitzeteken beschermen. Je kan aan de fontanel zien of er je baby helemaal gezond is. Een ingetrokken fontanel kan een symptoom zijn van uitdroging, en een constant uitpuilende fontanel kan duiden op druk op de hersenen. Neem in beide gevallen contact op met de huisarts.
Jij als moeder
Borstvoeding stress
Geef je borstvoeding dan kun je last hebben van een overmatige productie waardoor je veel stuwing hebt en pijnlijke borsten. Lees hier tips bij stuwing. Maar je kunt ook een slechte melktoevoer ervaren. Ook dan is er geen goede vraag en aanbod verhouding en dit kan heel wat stress opleveren. Vaak zijn boosdoeners hiervan:
- Aanvullende voeding. Geef je naast borstvoeding, flesvoeding dan zal je baby minder bij jou drinken waardoor de melkproductie minder zal worden
- Onregelmatige voedingen. Wanneer je bijvoorbeeld de tijd tussen voedingen steeds langer probeert te rekken kan het voorkomen dat je borsten niet voldoende meer worden gestimuleerd om melk te produceren.
- Inkorten van de voeding. Voed je je baby bijvoorbeeld nog maar 5 minuten per borst? Dan zal je baby bij de voeding je borsten niet leegdrinken. Hierdoor krijgt je baby de vettere en meest voedzame achtermelk niet binnen. En jouw lichaam zal minder melk produceren omdat je borsten niet voldoende worden leeggedronken.
- Fopspeen geven. Sommige baby’s hebben minder behoefte om aan de borst te willen drinken wanneer hun zuigbehoefte wordt voldaan door een speen. Ook dit kan een oorzaak zijn van een teruglopende melkproductie.
Buik- of perineale pijn?
Een dag of 10 na de bevalling ben je meestal wel af van de meeste ongemakken daar beneden. Maar het effect van de bevalling op het lichaam wordt door veel vrouwen nog weken gevoeld. Heb je een vaginale bevalling gehad dan kan het een aantal weken nog beurs aanvoelen, zeker wanneer je uitgescheurd en gehecht bent.
Kortom geef jezelf de tijd om te genezen. Train ook je bekkenbodemspieren met verschillende oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren, de genezing te bespoedigen en een goede spierspanning te herstellen.
Aambeien
Een onderwerp waar je het misschien liever niet over hebt maar waar veel vrouwen last van krijgen tijdens de zwangerschap of de bevalling: aambeien. Aambeien ontstaan in de zwangerschap door het hormoon progesteron en omdat de steeds zwaarder wordende baarmoeder de bloedstroom belemmert. De aambeien kunnen ook tijdens de bevalling ontstaan of verergeren door de druk van het persen.
Aambeien kunnen heel pijnlijk zijn of erg jeuken. Meestal wordt dit wel beter of gaan ze helemaal weg. Heb je erg veel last ervan dan kun je de volgende dingen doen:
- Probeer niet te krabben of eraan te zitten
- Spoel na toiletgang met lauw water.
- Ga een aantal keer per dag in een lauwwarm bad zitten voor 15 minuten om de pijn te verlichten
- Gebruik koude kompressen om de pijn te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een kraamverband nat maken en invriezen
- Draag katoenen ondergoed, dit irriteert de huid minder
- Je mag aspirines nemen tegen de pijn
- Gebruik aambeienzalf om de pijn te verminderen. Een aambeienzalf die veilig kan worden gebruikt tijdens het laatste trimester van de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is bijvoorbeeld Curanol.
- Zorg voor zachte ontlasting door vezelrijk te eten, veel water te drinken en voldoende te bewegen. Heb je last van obstipatie en geef je borstvoeding dan kun je lactulose gebruiken.
Pijnlijke borsten
Wanneer je je baby borstvoeding geeft, hoort dit geen pijnklachten te geven. Helaas lukt het niet altijd om zere of beschadigde tepels te vermijden en dan is het belangrijk om te weten wat je het beste kunt doen. Eenvoudige middelen kunnen pijn verzachten:
- koolbladeren in je bh
- warme kompressen
- na het voeden een druppel moedermelk op je tepel wrijven en de tepel aan de lucht laten drogen.
Maar als je huid echt beschadigd is, is dit allemaal niet heel erg effectief. Er zijn bij de apotheek ook gels te koop die de genezing van de tepel bevorderen. Populair is tegenwoordig het gebruik van gezuiverde lanoline. Zoek intussen uit wat de oorzaak is van het probleem en probeer dit (met begeleiding) op te lossen. Worden de klachten erger, neem dan contact op met je huisarts.
Bron: La leche league