Baby twintig weken oud – hoogtepunten
Zitten
Als je baby 20 weken oud is, kan hij een korte tijd zitten mits hij wordt ondersteund. Dit geeft je baby een heel nieuw perspectief op de wereld.
Doorslapen
Jij kunt je baby de handvaten geven die hij nodig heeft om alleen in slaap te vallen. Lees in dit artikel hoe je dat aanpakt.
Inenten
Als je baby 20 weken oud is krijgt hij de tweede dosis van de 6-in-1-injectie. Je baby kan na de vaccinatie lichte koorts krijgen of wat prikkelbaar zijn.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 20 weken oud is gaat hij verstoppertje spelen steeds leuker vinden en hij zal hardop gaan schaterlachen erom. Je baby kan nu ook bewegende objecten volgen en heel veel kleuren onderscheiden. En als het goed is kan je baby nu een stuk speelgoed van de ene hand naar de andere doorgeven.
Het gehoor en gezichtsvermogen van je baby zijn inmiddels bijna volledig ontwikkeld. Meer weten? Dit ziet je baby
Vaste voeding & allergieën
Hoe gaat het met de eerste hapjes vaste voeding? Als je net start zijn één of twee eetlepels vaste voeding per dag (baby granen, fruit, groenten) voldoende. Naarmate je baby gewend raakt aan vaste voeding en aangeeft meer te willen, kun je de hoeveelheid opschalen naar zo’n 4 eetlepels per maaltijd. Het aandeel melk versus vaste voeding zal langzaamaan veranderen als je baby ouder wordt. Maar moedermelk of flesvoeding zal tot het einde van het eerste jaar in de meeste voedingsbehoeften van je baby blijven voorzien.
Bekijk ook: voedingsschema baby
Wanneer je start met het geven van de eerste oefenhapjes, let dan ook op eventuele allergische reacties. Als voedselallergieën of eczeem binnen het gezin voorkomen, kan je baby vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan. De symptomen variëren, maar enkele veel voorkomende allergische reacties zijn: jeuk, roodheid, spugen, obstipatie of diarree. In ernstige gevallen, die gelukkig zeldzaam zijn, kan een reactie dusdanig erg zijn dat het de ademhaling van je baby kan beperken. Als je ziet dat je baby naar adem snakt, een piepend geluid maakt of hees klinkt bel dan 112.
Als je baby gewend is aan de groente en fruithapjes kun je pindakaas en ei gaan toevoegen. Het advies is om hiermee te beginnen voordat je baby 8 maanden oud is. Door je baby hier vroeg aan te laten wennen, loopt hij juist minder risico op een voedselallergie. Vermoed je dat je baby allergisch is of heeft hij een hoger risico op een allergie? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.
Daarnaast is het beter om vaste voeding één voor één toe te voegen, zodat je baby een paar dagen de tijd heeft om aan elk nieuw voedingsmiddel te wennen. Als je dan een allergische reactie opmerkt, weet je welk voedsel dit heeft veroorzaakt. Een voedselgerelateerde aandoening waarvan de symptomen misschien niet meteen duidelijk zijn, is coeliakie. Het is een reactie op gluten, een eiwit dat in veel granen voorkomt. Het is daarom verstandig altijd te starten met een glutenvrij graan product op basis van rijst. Baby’s die gluten niet kunnen verteren, kunnen symptomen krijgen zoals diarree, gasvorming, braken en algehele onrust.
Inenten
Het is alweer bijna tijd voor de twee vaccinatie die je baby zal krijgen. Als je baby 20 weken oud is krijgt hij de tweede dosis van de 6-in-1-injectie die beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio, hepatitis B en Hib (hemophilus influenza type B). En je baby krijgt een inenting voor Pneumokokken. Je baby kan na de vaccinatie lichte koorts krijgen of wat prikkelbaar zijn.
Zie ook: Vaccinatieschema Nederland
Krijgt je baby zijn eerste inenting dan is de kans groot dat vooral jij daar zenuwachtig voor bent. Onthoud: de pijn van een vaccin is slechts kortstondig. Je kunt de pijn van je baby minimaliseren door:
- Je baby in je armen te houden en af te leiden
- Direct voor of tijdens de prik borstvoeding te geven
- Een uur eerder een verdovende crème te gebruiken. Vraag je arts hiernaar want hiervoor heb je een recept nodig.
Slapen
Als je baby nog steeds één of meerdere keren per nacht wakker wordt, kun je overwegen hem korte periodes even te laten huilen. De gedachte hierachter is dat alle baby’s ‘s nachts meerdere keren wakker worden. Het verschil tussen de baby’s die huilen en de baby’s die gewoon weer in slaap vallen, is dat de laatste groep heeft geleerd hoe ze zichzelf kunnen kalmeren in plaats van op jou te vertrouwen voor troost.
Jij kunt je baby dus de tools geven die hij nodig heeft om alleen in slaap te vallen. Volg een bedritueel (zoals een warm bad, een boekje et cetera). Lijkt je baby slaperig, maar slaapt hij nog niet, leg hem dan in zijn bed. Het is de bedoeling dat hij nu alleen in slaap valt. Je moet hem dus niet wiegen, vasthouden of erbij blijven staan. Waarschijnlijk zal je baby in eerste instantie gaan huilen, laat dit dan even gebeuren. Je kunt er wel voor kiezen om ieder 5 tot 10 minuten even terug te gaan om hem gerust te stellen. Maar til hem niet op! Je moet hier wel even in doorzetten en standvastig zijn maar je zult merken dat het huilen steeds minder wordt. Binnen een dag of 3 tot een week, heeft je baby waarschijnlijk geleerd alleen in slaap te vallen en door te slapen.
Zitten
Veel baby’s kunnen nu ook korte tijd zitten mits ze worden ondersteund. Dit geeft je baby een heel nieuw perspectief op de wereld. Je komt misschien in de verleiding om een stoel aan te schaffen zodat je baby langere tijd kan zitten. Dit wordt op dit moment echter nog afgeraden. Idealiter brengt je 20 weken oude baby het grootste deel van zijn tijd op zijn rug of buik op de grond door, terwijl hij de stadia van het leren rollen doorloopt. Het kruipen zal snel volgen. Hierna zal je baby leren om in een zittende positie te komen, meestal rond de leeftijd van 8-10 maanden. Korte tijd ondersteund op schoot of op de grond zitten is op zich niet schadelijk. Maar hou het daar bij totdat je baby zelfstandig kan zitten.
Jij als moeder en tips
Jij en je partner
Het samen krijgen van een baby is een hele beproeving voor je relatie. De eerste maanden met een nieuwe baby is dé manier om tekortkomingen en zwakheden te ontdekken waarvan je niet wist dat jouw partner die had. Slaapgebrek, een desinteresse in seks, het delen van de zorg, problemen met je schoonmoeder en ga zo maar door, zijn allemaal dingen waar koppels tegen aanlopen in het eerste jaar.
Probeer daarom tijd voor elkaar vrij te maken en te spenderen zonder de baby. Ga naar de film of uit eten of een nachtje weg en spreek af om niet alleen maar over de baby te praten. Misschien kunnen je ouders of schoonouders oppassen en zo niet dan is dit wellicht het moment op zoek te gaan naar een goede oppas.
Oppas regelen
Online kun je waarschijnlijk wel goede kinderopvang vinden maar de beste manier om aan een betrouwbare oppas te komen is meestal toch via via. Voel je niet bezwaard om aan andere ouders, buren of kennissen te vragen of ze een goede oppas kunnen aanbevelen. Je kunt ook eens navraag doen bij; het consultatiebureau, of bij de leidsters van het kinderdagverblijf.
Als je toch online op zoek gaat, kun je eens kijken naar oppas services. Zij bieden vaak vooraf gescreende en ervaren kandidaten aan. Maar regel vooral een ontmoeting vooraf, je moet er zelf wel een goed gevoel bij hebben.
Cyclus na je zwangerschap
Ben je nog niet ongesteld geworden? Het verschilt per vrouw wanneer de cyclus weer op gang komt. Dit hangt af van hormonen en of je wel of geen borstvoeding geeft. Over het algemeen krijgen de meeste vrouwen 6 tot 8 weken na de bevalling de eerste menstruatie. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de eerste menstruatie maanden op zich laten wachten. Het hormoon prolactine dat een belangrijke rol heeft bij de aanmaak van moedermelk, onderdrukt namelijk de eisprong. Maar pas op! Dit betekent niet direct dat jij geen eisprong hebt. De kans is dus kleiner maar het is niet uitgesloten.
Vaak (niet altijd) is je menstruatiecyclus na de zwangerschap anders dan ervoor. Het is vrij normaal dat je misschien heviger bloed of dat er minder regelmaat is dan je gewend bent. Je lichaam moet herstellen en dit duurt zoals ze vaak zeggen net zolang als je zwangerschap zelf. Maak je je zorgen neem dan contact op met je huisarts.