Baby drieëntwintig weken oud – hoogtepunten
Zitten
Als je baby 23 weken oud is, kan hij nu zo’n 30 minuten alleen zitten, waarbij hij zijn armen gebruikt om extra balans te creëren.
Rapley-methode
Geef je baby ook eens eten dat hij zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen. Dit wordt de Rapley-methode genoemd. Door je baby dit nu al zelf te laten doen ontwikkelt hij zijn kaakspieren en leert hij verschillende soorten groenten te herkennen.
Slecht slapen
Onderzoek toont aan dat 78% van de baby’s van 6-12 maanden nog regelmatig minstens één keer per nacht wakker wordt. En 61% van de baby’s krijgt ‘s nachts nog minstens één keer melk.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 23 weken oud is, begint hij al behoorlijk groot te worden! Hij kan nu goed rollen en zal druk aan het oefenen zijn met kruipbewegingen. Ook kan hij nu zo’n 30 minuten alleen zitten, waarbij hij zijn armen gebruikt om extra balans te creëren. Het is een belangrijke mijlpaal. Je baby is vanuit een zittende positie ook beter in staat om zichzelf te vermaken, omdat het voor hem gemakkelijker is om speelgoed te pakken en hij kan beter volgen wat er in de kamer gebeurt.
Je baby zal ook steeds meer zijn eigen karakter laten zien, hij weet goed wat hij wil en zal het je laten weten als hij zijn zin niet krijgt. Je baby kan dus ineens behoorlijk boos worden en zelfs al een echte driftbui krijgen.
Spelletjes en activiteiten
Als je baby vroeg is met zitten dan is er een kans dat hij zich via zijn billen gaat verplaatsen door over de grond te schuiven. Toch is het belangrijk dat je het kruipen blijft stimuleren. Wanneer een baby op handen en knieën kruipt, zijn zowel de linker- als de rechterkant van de hersenen betrokken, en dit is belangrijk voor de ontwikkeling. Je kunt kruipen uiteraard niet afdwingen maar door je baby de gelegenheid te geven om veel tijd door te brengen op zijn buik kun je het wel stimuleren. Probeer te veel tijd in de kinderwagen, stoel et cetera te vermijden.
Leuke activiteiten om de zintuigen van je 23 weken oude baby te prikkelen zijn:
- Bellen blazen zodat hij deze kan volgen
- Kiekeboe spelen
- Liedjes zingen
- Kietelen
- Boekjes lezen
Voeding
Rond een maand of 6 is het een goed idee om, naast de hapjes die je misschien al geeft, je baby ook eten te geven dat hij zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een korstje brood of een zacht gekookt stukje broccoli of wortel. Dit wordt de Rapley-methode genoemd. Het proces van eten naar de mond brengen, bijten, kauwen en slikken zijn complexe vaardigheden die oefening vereisen. Door je baby dit nu al zelf te laten doen ontwikkelt hij zijn kaakspieren en leert hij verschillende soorten groenten te herkennen.
Wanneer je vast voedsel in introduceert, is het belangrijk dat melk het belangrijkste voedingsmiddel in het dieet van je baby blijft. Melk heeft de juiste balans aan voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor de ontwikkeling van de hersenen en spieren. Het spijsverteringssysteem van je baby is ook nog niet sterk genoeg om dergelijke voedingsstoffen uit vast voedsel te halen. Maak je dus geen zorgen als er stukjes onverteerd fruit of groente in de luier van je baby zitten. Naarmate hij beter leert zijn sterke tandvlees te gebruiken om te kauwen, zal het voedsel meer afbreken en zal zijn systeem het beter kunnen verteren.
Slapen
Je baby wordt waarschijnlijk nog steeds meerdere keren per nacht wakker voor borstvoeding, om een fles te drinken of omdat hij zijn speen kwijt is. Misschien heb je het gevoel dat je hem moet leren om zelf weer in slaap te vallen. Of misschien voel je druk vanuit je omgeving omdat je te horen krijgt dat baby’s van rond de 6 maanden al moeten doorslapen. Maar maak je geen zorgen het is echt heel normaal dat baby’s in het eerste jaar regelmatig wakker worden. Onderzoek toont aan dat 78% van de baby’s van 6-12 maanden nog regelmatig minstens één keer per nacht wakker wordt. En 61% van de baby’s krijgt ‘s nachts nog minstens één keer melk.
Slaapt je baby gedurende de dag maar 40 minuten en wil hij daarna niet meer slapen? Dan kan het zijn dat hij aan één slaapcyclus genoeg heeft. Dit kan frustrerend zijn, vooral als hij ook ‘s nachts nog vaak wakker wordt. En misschien hoor je in je omgeving wel dat andere baby’s 2 tot 3 uur achter elkaar slapen overdag. Het is dan lastig om niet te gaan vergelijken. Maar als je baby gelukkig, gezond en tevreden is met de hoeveelheid slaap die hij gedurende de periode van 24 uur krijgt, kunt je erop vertrouwen dat hij niet meer slaap nodig heeft. Net als bij volwassenen hebben sommige veel minder slaap nodig hebben dan anderen.
Doorkomende melktanden
Zijn bij jouw baby al de eerste tandjes door gekomen? De meeste baby’s krijgen rond deze tijd hun eerste tanden maar het kan ook veel eerder of later gebeuren. Drie maanden voordat de eerste tanden daadwerkelijk te zien zijn begint het proces in de mond van je baby al. Symptomen zijn onder andere:
- Veel kwijlen;
- Af en toe hoesten (veroorzaakt door overmatig speeksel);
- Huiduitslag op de kin en rond de mond (komt ook door speeksel);
- Zwelling van het tandvlees;
- Onrust tijdens het voeden;
- Rode wangen;
- Spuitluiers
Je baby zal willen kauwen op alles wat hij in zijn mond kan stoppen. Zorg dat je een bijtring en andere speeltjes waar je baby veilig op kan kauwen bij de hand hebt. Heeft je baby erg veel last dan kun je een bijtring even in de vriezer leggen voordat je baby erop kauwt, dat zorgt voor verkoeling en verdoving van het tandvlees.Als de eerste tand is doorgebroken, komt er gemiddeld één tand per maand bij.
Lees ook: doorkomende tandjes symptomen en pijnbestrijding
Als de eerste tand van je kind doorkomt, start je met tandenpoetsen. Dit doe je één keer per dag. Bij voorkeur poets je de tanden van je kind met een speciale kindertandenborstel en kindertandpasta.
Lees ook: tandenpoetsen, zo doe je dat!
Jij als moeder en tips
Seks en Voorbehoedsmiddelen
Zelfs al heb je geen interesse meer in seks gehad sinds de baby er is, zou je nu kunnen merken dat je libido weer op gang komt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Om te beginnen geef je misschien minder vaak borstvoeding, dus je zult minder opspelende hormonen hebben die je zin in seks kunnen temperen. En als je baby de hele nacht slaapt, of in ieder geval volgens een beter voorspelbaar slaapschema, ben je voldoende uitgerust en is er misschien weer wat ruimte in bed voor een andere bezigheid dan slapen.
Voordat jullie samen het bed in duiken is het wel belangrijk om na te denken over anticonceptie. Borstvoeding is geen betrouwbare anticonceptie.
Samen doen met je baby
Wil je graag iets leuks doen samen met je baby dan is babyzwemmen misschien iets voor jullie! Samen met je baby doe je allerlei oefeningen in het water die niet alleen de beginselen van het zwemmen bijbrengen maar die ook heel leuk zijn om te doen. Met babyzwemmen leert je kind op een speelse wijze de mogelijkheden en onmogelijkheden van het water kennen. Bovendien bevordert het vrije bewegen in het water de lichamelijke ontwikkeling en coördinatie van je kindje. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die vroeg beginnen met zwemmen een beter evenwicht en een betere hand-oog coördinatie ontwikkelen dan niet-zwemmende baby’s.
Babyzwemmen wordt altijd in een klasje gegeven met baby’s van ongeveer dezelfde leeftijd. Dat maakt babyzwemmen ook een heel sociale activiteit waarbij je, als je daar behoefte aan hebt, ook andere ouders kunt leren kennen.