Baby vijfentwintig weken oud – hoogtepunten
Mijlpalen
Als je baby 25 weken oud is, kan hij glimlachen naar je en brabbelt hij een eind weg. Ook kan je baby zonder hulp zitten. Lees hieronder wat je baby nog meer kan!
Verlatingsangst
Lijkt het alsof je baby niet meer zonder je kan? Zet hij het gelijk op een huilen als je de kamer uitloopt? Dan heeft hij waarschijnlijk last van verlatingsangst. Baby’s krijgen rond de 6 maanden hier last van, met een piek rond de 10 maanden.
Hapjes
Als je dat nog niet hebt gedaan, is het nu waarschijnlijk tijd om het dieet van je baby aan te vullen met een grote verscheidenheid aan groenten en fruit.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 25 weken oud is kan hij glimlachen naar je en brabbelt hij een eind weg. Ook kan je baby zonder hulp zitten. Doet je baby dit allemaal niet en maakt hij ook geen oogcontact dan is het verstandig om langs de huisarts of het consultatiebureau te gaan. Niet altijd direct iets om je zorgen over te maken want iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo maar even het zekere voor het onzekere nemen kan geen kwaad.
Elke week brengt een nieuwe verandering met zich mee en je baby groeit gestaag verder. Enkele van de mijlpalen deze week zijn dat je baby:
- Van rug naar buik kan rollen
- Leert met welke gebaren of geluiden hij een reactie van jou krijgt
- Enkele lettergrepen herhaalt
- Voorwerpen van de ene naar de andere hand doorgeeft
Spelletjes en activiteiten
Samen een fotoboek bekijken
Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een eenvoudig fotoalbum. Zo eentje waarin je bijvoorbeeld de foto’s tussen het plastic kunt schuiven. Of een digitaal album dat vies mag worden. Stop er foto’s in van jou, je partner, ja andere kinderen, hemzelf en andere familieleden in. Neem je baby bij je en laat hem het album zien. Als jullie het samen hebben bekeken mag hij het album houden. Hij zal gebiologeerd zijn door alle kleurrijke foto’s en kan zelfs opgewonden raken als hij de gezichten op de foto’s herkent.
Oorzaak en gevolg spelletjes
Je baby zal volkomen gefascineerd zijn door bijna alles wat je hem laat zien, want alles is nieuw. Laat hem zien wat er gebeurt als je een lichtschakelaar aan- en uitzet. Moedig je baby aan om aan te bellen bij de voordeur en je kunt zelfs proberen om hem de (koude) kraan open te laten draaien. Dit leert je baby welke acties tot welke uitkomsten leiden.
Slapen
Is je baby bijna 6 maanden oud dan zal hij nog steeds zo’n 14 uur per dag slapen. Zo’n 60% van de baby’s slaapt het overgrote deel van deze uren gelukkig ‘s nachts. De rest van de uren worden opgedeeld tussen twee of drie dutjes gedurende de dag. Heeft je baby moeite met het doorslapen ‘nachts dan zou je kunnen proberen om het derde dutje dat overdag plaatsvindt over te slaan. Maar onthoudt dat doorslapen ‘s nachts ook in fases gaat. Misschien sliep je baby een maand geleden nog de hele nacht door maar is hij nu weer een aantal keer wakker ‘s nachts.
Hiervoor zijn een aantal mogelijke redenen, een daarvan kan verlatingsangst zijn. Je baby begint nu te begrijpen dat je er bent, zelfs als ze je niet kan zien, maar hij kan nog niet bevatten dat je ook altijd terug zult komen. Verlatingsangst of scheidingsangst hoort dus bij de ontwikkeling en kun je niet voorkomen. Als je baby ‘s nachts van streek raakt, is het oké om hem te troosten met aaien, zingen of praten, maar probeer hem niet uit zijn bed te halen om te knuffelen. Je creëert dan een gewoonte die moeilijk te doorbreken is.
Lees ook: eenkennigheid of verlatingsangst
Voeding
Inmiddels eet je baby waarschijnlijk een paar porties ontbijtgranen per dag naast de flesvoeding of moedermelk. Als je dat nog niet hebt gedaan, is het nu waarschijnlijk tijd om zijn dieet aan te vullen met een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Om te beginnen, introduceer je eerst mild smakende groenten, zoals wortel, zoete aardappel en avocado. Aangezien de smaakpapillen van je baby van nature de voorkeur geven aan zoetere smaken. Maar sommige ouders pleiten er juist voor om daarom eerst met de wat bittere groenten te starten zoals erwten en sperziebonen, zodat de baby niet te gehecht raakt aan zoet eten. Geef je baby langzaam verschillende soorten voedsel, elke dag één, en let op eventuele allergische reacties.
Het is nu ook een goed moment om wat hapjes aan te bieden zoals; kleine stukjes brood of crackers. Je grootste zorg is waarschijnlijk dat je baby stikt of zich verslikt. De kans is groot dat je baby de eerste paar keer dat je dit soort snacks geeft zal kokhalzen. Dat komt omdat hij nog niet precies weet wat hij moet doen met een stevig stuk voedsel, zoals een stukje brood, na maandenlang nippen aan vloeistoffen. Na een paar weken zal hij het onder de knie hebben, maar zorg ervoor dat je snacks geeft die zijn ontworpen voor baby’s. Of kies voor eten dat snel verandert in moes in zijn mond en dat niet te groot is. Als je baby ongeveer 12 maanden is het de bedoeling dat hij mee kan eten met de rest van het gezin.
Is je baby tussen de 6 en 8 maanden oud dan kun je hem ook leren drinken uit een beker. Het beste moment om hiermee te beginnen is als je baby zelfstandig kan zitten. Bij voorkeur laat je je baby drinken uit een gewone beker, dit is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en de spraakontwikkeling.
Voedselallergieën
Wanneer je start met het geven van vaste voeding, let dan ook op eventuele allergische reacties. Als voedselallergieën of eczeem binnen het gezin voorkomen, kan je baby vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan. De symptomen variëren, maar enkele veel voorkomende allergische reacties zijn:
- Jeuk
- Roodheid
- Spugen
- Obstipatie of diarree
In ernstige gevallen, die gelukkig zeldzaam zijn, kan een reactie dusdanig erg zijn dat het de ademhaling van je baby kan beperken. Als je ziet dat je baby naar adem snakt, een piepend geluid maakt of hees klinkt bel dan 112.
Als je baby gewend is aan de groente en fruithapjes kun je pindakaas en ei gaan toevoegen. Het advies is om hiermee te beginnen voordat je baby 8 maanden oud is. Door je baby hier vroeg aan te laten wennen, loopt hij juist minder risico op een voedselallergie. Vermoed je dat je baby allergisch is of heeft hij een hoger risico op een allergie? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.
Een voedselgerelateerde aandoening waarvan de symptomen misschien niet meteen duidelijk zijn, is coeliakie. Het is een reactie op gluten, een eiwit dat in veel granen voorkomt. Het is daarom verstandig altijd te starten met een glutenvrij graan product op basis van rijst. Baby’s die gluten niet kunnen verteren, kunnen symptomen krijgen zoals diarree, gasvorming, braken en algehele onrust.
Jij als moeder en tips
Stoppen met borstvoeding?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om baby’s de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar dit doet natuurlijk niet iedereen. Soms zijn er problemen met het geven van borstvoeding en sommige vrouwen kiezen er bewust voor geen borstvoeding te geven.
Geef je nog wel borstvoeding maar overweeg je om hier mee stoppen dan zou je kunnen beginnen met het afbouwen ervan. Het is belangrijk hier voldoende tijd voor te nemen. Wil je volledig afbouwen laat dan enkele dagen tot een week tussen het laten vallen van een voeding. Op deze manier kan je baby rustig wennen en geef je ook je lichaam de kans zich aan te passen aan het nieuwe schema. De voedingen die je weglaat vervang je door flesvoeding.
Je kunt ook de borstvoeding gedeeltelijk afbouwen. Op deze manier kun je je baby nog wel blijven voeden maar alleen op de tijden dat dat fijn is voor jullie. Je kunt kunstvoeding en borstvoeding dan combineren.
Seks en Voorbehoedsmiddelen
Zelfs al heb je geen interesse meer in seks gehad sinds de baby er is, zou je nu kunnen merken dat je libido weer op gang komt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Om te beginnen geef je misschien minder vaak borstvoeding, dus je zult minder opspelende hormonen hebben die je zin in seks kunnen temperen. En als je baby de hele nacht slaapt, of in ieder geval volgens een beter voorspelbaar slaapschema, ben je voldoende uitgerust en is er misschien weer wat ruimte in bed voor een andere bezigheid dan slapen.
Voordat jullie samen het bed in duiken is het wel belangrijk om na te denken over anticonceptie. Borstvoeding is geen betrouwbare anticonceptie.
Bronnen: La leche League, Opvoeden.nl