Baby zesentwintig weken oud – hoogtepunten
Groeicurve
Als je baby 26 weken oud is, zal hij dankzij een dieet van borst- en/of flesvoeding en vaste voeding nu ongeveer tussen de 6 en 9 kilo wegen. Je baby zal ongeveer 61 tot 74 cm lang zijn. Uiteraard verschilt de lengte en het gewicht per baby!
Zitten
Ongeveer 50% van de baby’s kan nu zelf zitten zonder ondersteuning. De ‘gemiddelde’ baby kan alleen zitten met ongeveer 6,5 maand.
Gebarentaal
Je baby zal zijn groeiende repertoire van geluiden en bewegingen gebruiken om je te laten weten wat hem bezighoudt (of je het begrijpt, is een ander verhaal). Dit is een goed moment om je baby wat gebarentaal te leren!
Ontwikkeling van je baby
Je baby is een half jaar oud! Hij begint te merken dat er een fascinerende wereld om hem heen is die erop wacht om ontdekt te worden. En dat betekent dat de dagen dat je je baby even ergens kon neerleggen geteld zijn. Hij zal vanaf nu niet meer blijven liggen. Ongeveer 50% van de baby’s kan nu zelf zitten zonder ondersteuning. De ‘gemiddelde’ baby kan alleen zitten met ongeveer 6,5 maand. Sommige baby’s kunnen zichzelf nu al in een staande positie trekken of in een zittende positie komen wanneer ze op hun buik worden gelegd.
Om je baby te stimuleren, zijn nieuwe activiteiten en speelgoed nodig die de grove en fijne motoriek en sociale, intellectuele en taalvaardigheden helpen stimuleren. Denk aan:
- Stapelspeelgoed (met ringen van verschillende grootte of kubussen)
- Speelgoed dat het kruipen aanmoedigt (auto’s, treinen en ballen die rollen, oplichten en muziek maken)
- Speelgoed dat het staan aanmoedigt
- Kleurrijke boeken
Gewicht en groei
Dankzij een dieet van borst- en/of flesvoeding en vaste voeding (variërend van ongeveer 1 a 2 eetlepels tot 3 tot 9 eetlepels ontbijtgranen, eiwitten, fruit en groenten per dag), zal je baby nu ergens tussen de 6 en 9 kilo wegen. Je baby zal ongeveer 61 tot 74 cm lang zijn. Uiteraard verschilt de lengte en het gewicht per baby!
Bekijk ook: zelf de groeicurve bepalen
In Nederland wordt de ontwikkeling van elk kind goed in de gaten gehouden. Je baby wordt vanaf de geboorte tot en met zijn vierde levensjaar gewogen, gemeten en gevaccineerd op het consultatiebureau. In totaal ga je 13 keer met je baby op bezoek bij het consultatiebureau.
Lees ook: wat doen ze allemaal op het consultatiebureau
Voeding
Inmiddels eet je baby waarschijnlijk een paar porties ontbijtgranen per dag naast de flesvoeding of moedermelk. Als je dat nog niet hebt gedaan, is het nu waarschijnlijk tijd om zijn dieet aan te vullen met een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Geef je baby langzaam verschillende soorten voedsel, elke dag één, en let op eventuele allergische reacties. Het is nu ook een goed moment om wat hapjes aan te bieden zoals; kleine stukjes brood of crackers.
Bekijk ook: voedingsschema baby
Is je baby tussen de 6 en 8 maanden oud dan kun je hem ook leren drinken uit een beker. Het beste moment om hiermee te beginnen is als je baby zelfstandig kan zitten. Bij voorkeur laat je je baby drinken uit een gewone beker, dit is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en de spraakontwikkeling. In het begin zal hij niet veel meer doen dan met de beker spelen (en spetteren en spugen als hij wat in zijn mond krijgt). Maar al snel zal hij ontdekken dat zijn fascinerende nieuwe speeltje een bron van heerlijke drankjes kan zijn.
Taalvaardigheid
De taalvaardigheid van je baby neemt enorm toe. Hij is nog niet klaar om echte woorden te vormen, maar hij oefent graag door veel geluiden te maken en te imiteren wat hij hoort.
En hij zal zijn groeiende repertoire van geluiden en bewegingen gebruiken om je te laten weten wat hem bezighoudt (of je het begrijpt, is een ander verhaal). Dit is een goed moment om je baby wat gebarentaal te leren!
Lees ook: babygebaren, eerder communiceren met je baby
Hij zal je handbewegingen snel verbinden met de wensen en behoeften die hij probeert uit te drukken en het zal niet lang duren voordat je baby de signalen zelf kan geven.
Slapen
Is je baby bijna 6 maanden oud dan zal hij nog steeds zo’n 14 uur per dag slapen. Zo’n 60% van de baby’s slaapt het overgrote deel van deze uren gelukkig ‘s nachts. De rest van de uren worden opgedeeld tussen twee of drie dutjes gedurende de dag. Heeft je baby moeite met het doorslapen ‘nachts dan zou je kunnen proberen om het derde dutje dat overdag plaatsvindt over te slaan. Maar onthoudt dat doorslapen ‘s nachts ook in fases gaat. Misschien sliep je baby een maand geleden nog de hele nacht door maar is hij nu weer een aantal keer wakker ‘s nachts.
Hiervoor zijn een aantal mogelijke redenen, een daarvan kan verlatingsangst zijn. Je baby begint nu te begrijpen dat je er bent, zelfs als ze je niet kan zien, maar hij kan nog niet bevatten dat je ook altijd terug zult komen. Verlatingsangst of scheidingsangst hoort dus bij de ontwikkeling en kun je niet voorkomen. Als je baby ‘s nachts van streek raakt, is het oké om hem te troosten met aaien, zingen of praten, maar probeer hem niet uit zijn bed te halen om te knuffelen. Je creëert dan een gewoonte die moeilijk te doorbreken is.
Lees ook: eenkennigheid of verlatingsangst
Jij als moeder en tips
Eerste hulp bij ongelukjes
Nu je baby steeds meer begint te bewegen, zal hij zich ook vaker pijn gaan doen. Zorg ervoor dat je goed gevuld EHBO kistjes in huis hebt met aspirines, een ice pack, pleisters, jodium et cetera.
Lees ook: eerste hulp bij ongelukjes en kinderziekten
Heb je weinig verstand van ehbo of wil je beter voorbereid zijn als er in of om het huis iets gebeurd? Tijdens een cursus EHBO voor baby’s en kinderen leer je belangrijke handelingen voor het geven van eerste hulp aan kinderen. Van verbranding tot verdrinking en van verstuiking tot verstikking. Na de cursus weet jij rustig te blijven in moeilijke situaties en weet je wat je wel en beter niet kan doen.
De kosten van een EHBO cursus voor baby’s en kinderen kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de lengte van de cursus. Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg erg belangrijk vinden, wordt het volgen van een EHBO cursus bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Overspannen gevoel?
Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlandse moeders het moeilijk vindt om werk en gezin te combineren. Zo’n 3 op de 10 moeders heeft voortdurend een gestrest gevoel sinds ze kinderen hebben. Hoe zit dat met jou? Het is van belang dat je op tijd klachten aanpakt, zo kun je een op de loer liggende burn-out misschien wel voorkomen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het belangrijk stappen te ondernemen. Opzij met het schuldgevoel en tijd voor jezelf vrij maken. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, zoek hulp!
- Extreme vermoeidheid. Al slaapt je baby de hele nacht door, jouw uitgeputte gevoel gaat maar niet weg.
- Vergeetachtig en Chaotisch.
- Kortaf. Je hebt weinig geduld en de mensen om je heen moeten het ontgelden. Je valt snel uit of snauwt naar mensen.
- Verslonsing. Je verwaarloost jezelf maar ook het huishouden en je hebt nergens meer zin in.