Baby drie weken oud – hoogtepunten
Slaapritme
Als je baby 3 weken oud is zal hij nog steeds 14 tot 17 uur slaap nodig hebben verdeeld over 24 uur. Om de 2 tot 4 uur zal je baby wakker worden om gevoed te worden. Lees hieronder meer over een omgekeerd dag- en nachtritme en wat je hieraan kunt doen.
Spiercontrole
Deze week zal je merken dat je baby meer controle over zijn spieren krijgt waardoor de reflexen minder schokkerig worden.
Gewicht
Je baby zal steeds meer aankomen, ga je baby absoluut niet vergelijken met andere baby’s. De belangrijkste maatstaf voor groei in lengte en gewicht is hoe je baby in verhouding tot zijn eigen gewicht en lengte aankomt.
Ontwikkeling van je baby
Hoewel je baby nog het grootste gedeelte van de dag slaapt is het verstandig om hem, op de wakkere momenten, regelmatig op zijn buik te leggen. Heel langzaam worden de spieren van je baby sterker. Op deze manier traint hij de spieren in zijn nek, armen en rug en zal hij over een ongeveer een week misschien zijn hoofdje al heel even optillen als hij op zijn buik ligt.
Je baby op zijn buik leggen als hij wakker is kan ook helpen om te voorkomen dat zijn hoofdje platter wordt aan één kant omdat hij een voorkeurshouding heeft. Niet iedere baby vindt het liggen op de buik overigens leuk en zeker niet wanneer je hier net mee start. Maar probeer het toch vol te houden want uiteindelijk helpt het je kind zijn spieren sterker te maken en je zult merken dat zodra hij wat sterker is, hij het leuker gaat vinden.
Ogen van je baby
Deze week zal ook de focus en concentratie van je baby aanzienlijk verbeteren. Je baby zal het steeds leuker vinden om naar een mobiel (boven de box) te kijken of wanneer je een knuffeltje of speeltje voor zijn gezichtje heen en weer zwaait.
Huid van je baby
Baby’s staan natuurlijk bekend om hun mooie gladde huidje. Jouw baby van 3 weken oud zal dit misschien nog niet hebben. Het kan zijn dat je baby last heeft van baby acne, luieruitslag of berg. Misschien heeft je baby ook wat paarse vlekken. Hier hoef je je geen zorgen om te maken dat is slechts een teken van de nog niet volledig ontwikkelde bloedsomloop.
De meeste van deze huidproblemen zullen vanzelf verdwijnen en andere problemen zoals luieruitslag zijn goed te behandelen.
Gewicht van je baby
Nu je baby 3 weken oud is zal hij steeds meer aankomen. Ga het gewicht van je baby niet vergelijken met dat van de baby van een vriendin of familielid. Iedere baby is anders. Misschien is je baby even lang als de baby van je zus maar hebben jullie baby’s een andere bouw, heeft zij een jongen en jij een meisje of heeft jouw baby een lastige start gehad door een zware bevalling. Kortom het gewicht van een baby is niet te vergelijken.
De belangrijkste maatstaf voor groei in lengte en gewicht is hoe je baby in verhouding tot zijn eigen gewicht en lengte aankomt. Op het consultatiebureau zullen ze de groeitrend van je baby volgen en in de gaten houden hoe de groeicurve verloopt.
Huilen
Het is normaal dat baby’s vanaf een week of twee à drie veel gaan huilen, met een piek rond de zes weken. Een baby huilt om de aandacht van de ouders te trekken. Veel andere manieren om te communiceren heeft hij nog niet. Wat probeert je baby te vertellen als hij huilt? De ene keer is dat omdat hij honger heeft, de volgende keer zal het zijn vanwege darmkrampjes of een vieze luier. Omdat hij moe is van de vele indrukken, of omdat hij geborgenheid zoekt.
Al denk je de eerste paar dagen dat je het nooit gaat snappen, binnen een paar weken zullen de vaste verzorgers van de baby het verschil in huilen van de baby uit elkaar leren houden en ook andere signalen steeds beter herkennen en begrijpen.
Lees hier meer over het herkennen van het huilen van je baby en wat je kunt doen.
Slapen
Heeft jouw baby na 3 weken nog steeds een omgekeerd dag- en nachtritme en heb jij inmiddels ook wallen tot aan je knieën. Dan heb je misschien wel iets aan onderstaande tips:
- Zorg ervoor dat baby niet langer dan 3 uur achter elkaar slaapt overdag. Zo zal je baby er niet een gewoonte van gaan maken om de langere slaapperiodes overdag te pakken. Heb je moeite om je baby wakker te maken dan kun je het volgende proberen; houdt hem rechtop, doe de kleertjes uit, kietel zijn handjes of voetjes, aai over het gezichtje, beweeg zijn armpjes en beentjes of leg een koel washandje op het voorhoofd. Als dat allemaal niet lukt, probeer dan de luier te verwisselen. Hiervan worden de meeste baby’s wel wakker. Als je baby eenmaal wakker is probeer hem dan alert te houden door bijvoorbeeld de mobiel aan te zetten boven de box.
- Slaaproutine dag en nacht aanpassen. Zorg ervoor dat de slaaproutine van de dutjes overdag verschilt van de slaaproutine van de nacht. Zo help je je baby om onderscheid tussen de twee te kunnen maken. Laat bijvoorbeeld het gordijn op een kiertje, zodat het niet helemaal donker is in de kamer. En blijf gewoon geluid maken in huis. Ga niet op je tenen lopen en stilletjes op de bank zitten. Geluiden horen erbij overdag.
- Sla geen dutjes over. Hoewel je uiteindelijke doel natuurlijk is om je baby te leren dat de nacht de uitgelezen tijd is om voor een langere periode te slapen, heeft je baby de dutjes overdag ook hard nodig. De gemiddelde baby slaapt minstens 14 tot 17 uur in een periode van 24 uur, dus een groot gedeelte daarvan vind ook overdag plaats.
Lees meer tips in het artikel: Baby en slapen: wanneer en hoe vaak?
Jij als moeder
Urineverlies
Het komt redelijk vaak voor aan het einde van de zwangerschap of vlak na de bevalling dat vrouwen geen perfecte controle meer over hun bekkenbodemspieren hebben (zwangerschapsincontinentie). Je kunt urine in kleine druppeltjes verliezen de hele dag door, of ineens een grotere hoeveelheid bij plotseling lachen of niezen (stressincontinentie).
Er is tijdens de zwangerschap niet veel aan te doen. Gebruik inlegkruisjes of maandverband en probeer je bekkenbodemspier goed te oefenen. De klachten gaan meestal na de bevalling vanzelf weer over. Het is wel belangrijk dat je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed blijft oefenen.
Lukt het je niet zelf dan kun je ook naar de fysiotherapeut. De eerste negen behandelingen van bekkenfysiotherapie worden vergoed door de basis zorgverzekering. Het eigen risico betaal je nog wel.
Borst- of flesvoeding problemen
Hoe gaat het met voeden? Geef je borstvoeding maar verloopt dat niet zo makkelijk als je zou willen? Dit komt veel voor. Misschien heb je last van pijnlijke tepels of stuwing. Lees dan hier handige tips!
Geef je flesvoeding, ook dan loop je misschien wel eens tegen wat strubbelingen aan. Misschien drinkt je baby niet genoeg, spuugt hij veel, lijkt hij niet aan te komen of blijft hij huilen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals; verborgen reflux, een koemelkallergie of iets anders. Lees hier alles over flesvoeding
Kun je geen borstvoeding geven maar wil je wel moedermelk aan je baby geven? Of heeft je baby een medische aandoening waarvoor moedermelk nodig is (bijvoorbeeld een groeiachterstand, een intolerantie voor flesvoeding of een allergie of soms wanneer je baby prematuur is). Dan kun je via de moedermelkbank gedoneerde moedermelk van andere moeders krijgen. Houdt wel rekening met het volgende:
- Het gebruik van moedermelk van vrienden of familie is niet zonder risico. Er is altijd een kans dat je vriendin, kennis of zus onbedoeld een virus of bacterie doorgeeft. Er is ook een kans dat de melk medicijnen bevat die worden gebruikt.
- Er is in Nederland maar één officiële moedermelkbank, deze is gevestigd in het VUmc in Amsterdam. Bij deze moedermelkbank krijgen donoren vooraf een medische screening en wordt er iedere drie maanden een bloedtest gedaan. De melk die zij doneren wordt getest op bacteriën en gepasteuriseerd. Deze melk wordt uitsluitend aan premature baby’s gegeven.
- Daarnaast zijn er wel de nodige particuliere initiatieven of online initiatieven. Het advies is om op te passen met melk die via de onofficiële weg wordt gedeeld. De donoren zijn niet altijd medisch gescreend en de melk is wordt niet altijd gecontroleerd. Bij het MoedermelkNetwerk (MoM&e) wordt een moedermelkdonor achteraf gescreend en getest.
Bronnen: NOS & La Leche League