Baby vier weken oud – hoogtepunten
Lichaamstaal
Als je baby 4 weken oud is, kan hij uiteraard nog niet praten. Daarom gebruikt hij zijn gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Lees hier meer over het herkennen van signalen.
Verkouden?
Vind je het af en toe ook lijken alsof je baby constant verkouden is? Al het gesnuif en gebrom komt omdat een baby door zijn neus ademt. Handig want zo kan hij goed drinken en ademhalen tegelijk.
Speentje
Wist je dat wordt beweerd dat het gebruik van een fopspeen het risico op wiegendood verminderd.
Ontwikkeling van je baby
Je baby is al 4 weken oud. Wat hebben jullie al veel meegemaakt in deze korte tijd! Misschien heb je al een goede balans gevonden en begint de rol als moeder je steeds beter te passen. Of misschien heb je helemaal nog niet het gevoel dat je weet wat je aan het doen bent en voel je je af en toe wanhopig. Dat is heel normaal, het is nog steeds allemaal nieuw en je kunt nu eenmaal niet alles weten en iedere baby is ook anders.
Je baby kan nog steeds alleen maar communiceren met je door te gaan huilen. Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat je baby na een maand al ongeveer 43 uur heeft gehuild. De piek hiervan gaat plaatsvinden over twee weken, wanneer je baby ongeveer 6 weken is. Maar houdt vol want na een week of 12 is het vele huilen grotendeels over. Wil je de verschillende manieren van huilen leren herkennen zodat je precies weet waarom je baby huilt, lees dan hier verder.
Wanneer je je baby goed observeert en zijn lichaamstaal daardoor leert herkennen, kun je ook het een en ander opmaken. Omdat je baby nog niet kan praten, gebruikt hij zijn gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. En dat is verre van eenrichtingsverkeer. Jij reageert natuurlijk op je baby: als hij huilt pak je hem op, als hij lacht lach je terug. Je zult merken dat je baby al heel snel gaat reageren op hoe jij doet. Lees hier meer over de lichaamstaal van je baby en hoe je signalen kan herkennen.
Blijf je baby zoveel mogelijk tussen zijn slaapjes door op zijn buik leggen. Dit helpt hem enorm in zijn motorische ontwikkeling. Begin met een paar minuten per dag. Wanneer je baby een maand of 3 tot 4 is zal hij waarschijnlijk zo’n 15 tot 20 minuten per keer op zijn buikje liggen, omdat hij tegen die tijd al veel krachtiger is.
Ademhaling van je baby
Je baby maakt veel verschillende geluiden (piepend, snurkend) en niest veel. Dat hoort er allemaal bij. Je kunt de verschillende manieren van ademhalen herkennen aan de hand van de volgende signalen:
- Variabele ademhaling. De ademhaling van je baby verschilt per moment of gebeurtenis. Net als je eigen ademhaling. Hij zal langzamer ademen als hij ontspannen is en sneller als hij opgewonden is.
- Snelheid van de ademhaling. Je baby kan als hij wakker is meer dan 60 keer ademhalen per minuut, vooral tijdens een huilbui. Dat is veel meer dan jezelf ademhaalt maar het is volkomen normaal.
- Pauzeren van de ademhaling. Misschien heb je ook al wel eens even gekeken of je baby nog ademhaalt. Je let er dan op of je de borst van je baby op en neer ziet gaan. Het kan je dan zijn opgevallen dat de ademhaling van je baby een paar seconden lang stopt. Maak je daar geen zorgen over. Een pasgeboren baby houdt vaak 5 tot 10 seconden zijn adem in en ademt dan weer verder.
- Geluiden. Vind je het af en toe ook lijken alsof je baby constant verkouden is? Al het gesnuif en gebrom komt omdat een baby door zijn neus ademt. Handig want zo kan hij goed drinken en ademhalen tegelijk. Maar het kan ook een probleem zijn wanneer iets die enige luchtweg blokkeert. Het komt namelijk niet bij een pasgeboren baby op om zijn mond te openen als alternatieve route voor zuurstof.
Slapen en een fopspeen
Gebruik je een speentje voor je baby dan zitten daar voor- en nadelen aan. Een heel groot voordeel is uiteraard dat je baby er rustig van wordt en stopt met huilen. Maar wat je misschien nog niet wist is dat er wordt beweerd dat het gebruik van een fopspeen het risico op wiegendood verminderd. De redenen hiervoor zouden kunnen zijn:
- Minder diep slapen. Een baby die op een speentje zuigt slaapt minder diep en wordt gemakkelijk wakker dan een baby die geen speen heeft.
- Vrije ruimte rondom mond en neus. Het zuigen op een speen kan helpen om de luchtruimte rond de mond en neus vrij te houden. Een baby met een speen in zijn mond ligt minder snel met het hoofdje in het matras.
- Stimulatie spierontwikkeling. Met name de spieren in de mond en kaak ontwikkelen sneller. Hierdoor komt de tong meer naar voren en dit houdt de luchtwegen vrij.
Het gebruik van een speen bij baby’s die jonger zijn dan een maand en borstvoeding krijgen wordt wel nog steeds afgeraden om mogelijke tepel – speen verwarring te voorkomen.
Jij als moeder en tips!
Vermoeidheid
Een baby groeit in sprongen en zal daarom regeldagen hebben en cluster gedrag vertonen. Je merkt dit doordat je baby vaker aan de borst wil of vaker aan de fles. Dit kan voor jou heel erg vermoeiend zijn. Lees hier hoe je het beste met dit gedrag kunt omgaan.
Ben je niet alleen moe maar ook erg somber en lijk je steeds verder in een diep dal te zakken, neem dan contact op met je huisarts. Misschien is het alleen de vermoeidheid maar je kan ook te maken hebben met een postnatale depressie
Menstruatiecyclus
Hoe zit het met je lichamelijke herstel? Ben je alweer helemaal de oude, gestopt met vloeien en heb je wel weer zin in seks. Vergeet dan niet de anticonceptie! Je menstruatiecyclus kan 2 of 3 weken na je bevalling alweer terugkomen. Zodra je een eisprong hebt kun je ook weer zwanger worden. Dokters adviseren om ten minste tot 6 weken na de bevalling geen seks te hebben in verband met infectiegevaar. Het is overigens heel normaal als je helemaal geen zin hebt in seks de eerste periode na de bevalling.
Geef je borstvoeding dan kan het wat langer duren voordat je hele cyclus weer op gang komt, dit komt door hormonen die vrijkomen bij het geven van borstvoeding. Deze remmen de eisprong. Maar blijf voorzichtig!
Nachtelijke zweetaanvallen
Tijdens je zwangerschap houdt je onder invloed van hormonen extra vocht vast. Bij sommige vrouwen is dit meer dan bij andere vrouwen maar iedere vrouw houdt in meer of mindere mate vocht vast. Dit vocht moet er ook weer een keer uit. Een maand na je bevalling is je lichaam nog steeds bezig om dit extra vocht kwijt te raken. Nachtelijk zweten is dan ook heel normaal. Daarnaast zal je misschien merken dat je ook vaker naar de wc moet dan normaal gesproken. Dat is ook een manier die je lichaam gebruikt om overtollig vocht kwijt te raken.
Het zweten en vaker plassen gaan na enkele weken vanzelf over wanneer je hormonen en vochtgehalte weer in balans zijn. Draag in de tussentijd luchtige kleding of spring wat vaker onder de douche.
Kolfen
Geef je borstvoeding en moet je over een tijdje weer aan het werk? Of gaat je baby binnenkort naar de opvang of naar een oppas? Dan is het handig om na een week of vier, als jullie een goed ritme hebben gevonden samen, te gaan oefenen met kolven. Kolven is iets wat je moet leren. Schrik niet als er de eerste keer niet veel melk uit je borsten komt. De hoeveelheid melk wisselt per moment, per dag en per borst.
Als je baby borstvoeding krijgt moet hij vaak wennen om uit een fles te drinken. Maar het is wel handig als je baby dit kan want dan kunnen anderen hem ook voeden als dit nodig is. Dit is een proces dat je niet moet overhaasten. Bouw het langzaam op en start op een dag met het vervangen van één borstvoeding voor een fles. Dit doe je bijvoorbeeld een week lang en dan pas ga je over op het vervangen van meerdere borstvoedingen. Tips voor het voor de eerste keer aanbieden van een fles:
- Zorg er dan voor dat hij alert is maar niet te hongerig. Op die manier begint ook je baby zo ontspannen mogelijk aan deze nieuwe uitdaging.
- Laat je partner of iemand anders die dicht bij je staat het eerste flesje geven. Je baby is gewend om bij jou aan de borst te drinken dus door iemand anders het flesje te laten geven is het minder verwarrend voor hem.
- Zorg ervoor dat de melk op lichaamstemperatuur is. Dit is wat je baby gewend is dus de kans dat hij de melk wil drinken is aanzienlijk groter als het hetzelfde is.
- Dippen. Dip de speen van het flesje in wat moedermelk, zo kan je baby het ruiken en proeven.
- Juiste houding bij het voeden. Houdt je baby half rechtop tegen je aan, leg hem dus niet plat neer. Je baby zal zelf het tempo bepalen, volg hem hierin.
- Geduld is een schone zaak. Niet iedere baby staat te trappelen om uit een fles te drinken dus maak je niet te druk als het niet direct lukt. Blijf het gewoon proberen. Lukt het even niet dan geef je hem borstvoeding en probeer je het later weer.
Bronnen: Veiligheid.nl en Het Centrum voor Borstvoeding