Baby vijf weken oud – hoogtepunten
Geluidjes
Als je baby 5 weken oud is begint hij steeds meer geluidjes te maken. Dit is een manier om te experimenteren met zijn mond, tong en keel. Probeer dit aan te moedigen door terug te praten.
Reflux
Reflux betekent dat de inhoud van de maag terugstroomt in de slokdarm en soms terug in de mond van je baby. Met als gevolg dat hij moet spugen. Als je baby dus niet spuugt kan hij nog steeds last hebben van reflux, dit wordt dan vaak ‘verborgen reflux’ genoemd.
Aardbeienvlek
Een verhoogde vlek in een rood blauwe kleur die een paar dagen na de geboorte kan verschijnen meestal op het hoofd, de borst of de boven rug van een baby.
Ontwikkeling van je baby
Je hebt misschien al wel een glimlachje gezien bij je baby maar dit komt omdat glimlachen een aangeboren reactie is. We weten dit omdat zelfs blind geboren baby’s, die de gezichten van hun moeders nooit kunnen zien, automatisch beginnen te glimlachen wanneer zij de leeftijd van vier weken bereiken. Maar als je baby zo’n 5 tot 8 weken is zal hij voor het eerst echt naar je glimlachen. Dus niet meer uit een reflex maar omdat je iets doet dat hij leuk vindt.
Hoewel je baby nog steeds communiceert via huilen, zal je merken dat hij dat ook steeds meer probeert te doen via zijn lichaamstaal en via geluiden. Je baby zal steeds meer verschillende geluidjes gaan maken . Dit is een manier om te experimenteren met zijn mond, tong en keel. Probeer dit aan te moedigen door terug te praten. Dit motiveert je baby door te gaan met het ontdekken en zal leiden tot het uiteindelijk eerste woordje.
Probeer niet alleen te reageren in babytaal maar praat ook gewoon tegen je baby. Baby’s leren door te imiteren. En al heeft hij/ zij nu nog geen idee wat je zegt dat komt vanzelf en voor je het weet wordt er de hele dag mama of papa geroepen en snak je naar een momentje rust.
Reflux
Reflux en spugen is een probleem van tijdelijke aard. Dit komt omdat het verteringsstelsel van je baby nog niet zo sterk is. Reflux betekent dat de inhoud van de maag terugstroomt in de slokdarm en soms terug in de mond van je baby. Met als gevolg dat hij moet spugen. Als je baby dus niet spuugt kan hij nog steeds last hebben van reflux, dit wordt dan vaak ‘verborgen reflux’ genoemd. Het is natuurlijk niet fijn als baby overgeeft en veel moeders maken zich hier zorgen om. Maar meestal lijkt het meer dan het daadwerkelijk is. Merk je dat je baby veel last heeft na een voeding omdat hij huilt, zich overstrekt, veel slikt of moeilijk adem krijgt dan heeft hij misschien pijn door de reflux.
Probeer het probleem zo snel mogelijk op te lossen want hoe sterker de slokdarm aangetast wordt hoe pijnlijker het voor je baby wordt .Bij de meeste baby’s werkt het het beste om ze kleine beetjes voeding per keer te geven om zo het maagje niet te overbelasten.
Wat ook goed kan werken is om je baby rechtop te dragen na een voeding. Een goed draagzak of draagdoek kan je hierbij helpen. Welke draagdoek geschikt is voor jou en waar je op moet letten, lees je hier. Zorg er ook voor dat je baby ‘s nachts ook met zijn hoofdje een beetje omhoog ligt. Dit kun je het beste doen door iets onder het matras te leggen bij het hoofdeinde van het ledikantje.
Een eventuele andere oplossing is het indikken van de melk met bijvoorbeeld Johannesbroodpitmeel. Werkt dit allemaal niet, laat dan je baby door een arts onderzoeken. Een andere oorzaak van reflux kan namelijk een voedselovergevoeligheid of allergie zijn.
Koemelkallergie
Een koemelkallergie is de meest voorkomende allergie onder baby’s. Dit is ook logisch, want in het eerste levensjaar drinkt een baby vooral melk. Van alle baby’s die worden geboren krijgt 4 tot 6 procent een koemelkallergie. Als een baby een koemelkallergie heeft, reageert het immuunsysteem van de baby negatief op de eiwitten in koemelk. Als je baby borstvoeding krijgt, reageert het immuunsysteem op de zuivelproducten die jij als moeder hebt gegeten. Als de baby flesvoeding krijgt, reageert hij op de melkproteïnen van de koe in de flesvoeding.
In beide gevallen ziet het immuunsysteem de melkeiwitten van de koe als lichaamsvreemde stoffen, en in een poging om de indringers af te weren, geeft het lichaam histamine en andere chemicaliën af, die allergische reacties in het lichaam veroorzaken. Symptomen van een koemelkallergie bij baby’s zijn onder meer:
- Vaak spugen
- Tekenen van buikpijn
- Diarree en/ of verstopping
- Bloed in de ontlasting
- Gebrek aan gewichtstoename
- Eczeem (rode, schrale, jeukende huid in bijvoorbeeld het gezicht)
- Hoesten of piepende ademhaling
- Tranende ogen en verstopte neus
- Veel niezen
- Moeite met ademhalen of zelfs anafylaxie – een levensbedreigende allergische reactie. Merk je dit op bel dan 112 of ga met spoed naar het ziekenhuis.
Als je baby last heeft van één van deze klachten betekent dat niet automatisch dat hij een koemelkallergie heeft. Iedere baby heeft wel eens last van spugen of pukkeltjes. Als je denkt dat er echt iets aan de hand is of als de klachten langer aanhouden, raadpleeg dan de huisarts of een kinderarts. De arts zal dan je baby onderzoeken, de allergie geschiedenis van je familie bespreken en eventueel een huidpriktest doen. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en oplossingen bij een koemelkallergie
Aardbeienvlek of hemangioom
Een aardbeienvlek, in medische kringen ook wel hemangioom genoemd, komt bij ongeveer 10% van de baby’s voor. Deze zachte, verhoogde aardbeien look-a-like verschijnt een paar dagen na de geboorte meestal op het hoofd, de borst of de boven rug van een baby. Ze vervagen meestal tussen de leeftijd van 5 en 10 jaar oud, maar vaak ook eerder.
De aardbeivlekken variëren in grootte, van de grote van een sproetje tot aan de grootte van een onderzetter. Ze ontstaan tijdens de ontwikkeling van de foetus wanneer onrijpe aderen en haarvaten loskomen van de bloedsomloop. Het is het beste om een aardbeienvlek vanzelf te laten verdwijnen. Wanneer de vlek groter wordt, gaat bloeden of geïnfecteerd raakt, of als de locatie van de vlek het zicht van je baby belemmert, raadpleeg dan een arts.
De meest eenvoudigste behandeling is compressie en massage, die het vervagen van de vlek kunnen versnellen. Meer agressieve behandelingen zijn onder meer steroïden, chirurgie, lasertherapie of cryotherapie (bevriezing). Praat met uw kinderarts om erachter te komen welke optie het beste is voor jouw kindje.
Jij als moeder en tips!
Je buik na de baby
Of je nu wel of niet veel overtollig gewicht hebt overgehouden aan je zwangerschap, je buikje zal minstens een maand of langer na de geboorte nog aanwezig zijn. Je huid is immers opgerekt en je baarmoeder heeft in de afgelopen maanden de grootte van een watermeloen aangenomen. Het duurt dus wel even voordat dit weer hersteld is.
Waarschijnlijk heb je de dagen na de bevalling buikkrampen of naweeën gehad. Dat was je baarmoeder die aan het samentrekken was om weer in te krimpen. Ook je buikspieren hebben ruimte gemaakt voor de baby en zijn opzij geschoven. Er wordt geadviseerd om te wachten met sporten tot tenminste 6 weken na de bevalling.
Koortslip
Omdat je lichaam hard aan het werk is om te herstellen en je waarschijnlijk een tekort aan slaap hebt kan het zijn (als je hier gevoelig voor bent en het virus bij je draagt) dat je last krijgt van een koortslip. Nooit leuk, maar zeker nu niet want voor baby’s jonger dan vier maanden is een koortslip gevaarlijk. Dit komt omdat het afweersysteem van je baby nog niet optimaal ontwikkeld is. Probeer dus met veel zorg te voorkomen dat je baby wordt besmet door de volgende dingen te doen:
- Niet knuffelen en kussen.
- Gebruik een pleister voor op je koortslip.
- Draag een mondkapje voor de veiligheid.
- Geef je borstvoeding, let dan extra goed op en zorg ervoor dat alles hygiënisch gebeurd.
- Was vaak je handen. Zeker voor en na het verzorgen van je baby.
- Zorg voor eigen servies en een eigen glas.
- Neem extra vitamine en probeer uit te rusten