Baby zes weken oud – hoogtepunten
Huilen
Als je baby rond de 6 weken oud is, is er een piek in huilen. Met name aan het einde van de middag zal je merken dat je baby van zich laat horen.
Regeldag
Rond de 6 weken maakt je baby weer en sprongetje in zin ontwikkeling en deze gaat gepaard met één of meerdere regeldagen zodat vraag en aanbod van voeding weer goed op elkaar zijn afgestemd.
Darmkrampjes
Vanaf de derde week na de geboorte tot aan de derde of vierde maand is het heel normaal dat je baby last van darmkrampen of buikkrampen heeft. Lees hier wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en pijn te verlichten
Ontwikkeling van je baby
Je baby is volop geluidjes aan het maken. Moedig dit aan door terug te praten. Dit motiveert je baby door te gaan met het ontdekken van zijn stem en stimuleert de taalontwikkeling. Probeer niet alleen te reageren in babytaal maar praat ook gewoon tegen je baby. Baby’s leren door te imiteren.
Misschien heeft je baby zijn handjes al ontdekt, dan zal hij ook daar druk mee in de weer zijn. Een andere mijlpaal die eraan zit te komen is het reiken naar een bungelend object. Haal dus zoveel mogelijk speelgoed tevoorschijn waarmee hij deze vaardigheid kan oefenen. Dit zal de hand- oogcoördinatie versterken.
Je baby zit deze week weer in een sprongetje, die gepaard zal gaan met één of meerdere regeldagen zodat vraag en aanbod van voeding weer goed op elkaar zijn afgestemd. Dus had je net een lekker ritme te pakken dan wordt dat deze week weer op z’n kop gezet. Je baby zal wat hangerig zijn, vaker huilen en meer willen drinken. Omdat je baby steeds meer voeding nodig heeft zal hij ook meer gaan plassen en poepen. Met als resultaat; luieruitslag.
Luieruitslag
Zolang je baby een luier draagt kan hij last hebben van luieruitslag. Dit komt door de combinatie van vocht, weinig lucht, wrijving en ontlasting. Dit alles irriteert de huid van je baby. De beste remedie is preventie.
- Zorg dat de billen van je baby schoon en droog zijn als je hem een nieuwe luier omdoet
- Smeer wat zalf of crème op zijn billen
- Verschoon je baby regelmatig (om de twee uur) zodat hij niet te lang met een natte of vieze luier rondloopt
- Vermijd het gebruik van producten (zoals billendoekjes en zeep) die parfum en/ of alcohol bevatten. Dit kan de gevoelige huid van je baby irriteren.
- Als je baby pasgeboren is kun je zijn billen het beste schoonmaken met een watten of een hydrofiel washandje gedrenkt in lauwwarm water
- Krijg je baby toch uitslag experimenteer dan met verschillende soorten luiers
Huilen
Rond de zes weken is er een piek in het huilen van je baby. Met name aan het einde van de middag zal je merken dat je baby van zich laat horen. Redenen kunnen zijn:
- Een regeldag
- Het verwerken van de indrukken van de dag
- Oververmoeid
- Darmkrampjes
Je wilt natuurlijk van alles doen aan het einde van de dag. Nog even opruimen, koken of zelf even bijkomen. Maar je baby roept je ook. Geef hier aan toe en neem je baby bij je om hem te kalmeren. Je kunt je baby ook even in een draagdoek doen. Zo heb je je handen wel vrij maar is hij lekker dicht bij je.
Ga niet in de weer met babytv of speelgoed. Je baby heeft op dit moment even rust nodig en niet nog meer prikkels. Ook wegleggen in bed helpt meestal niet op dit soort momenten. Wordt het je allemaal teveel vraag dan hulp. En onthoudt dat het vele huilen over een week of 6 echt stukken minder wordt!
Vanaf de derde week na de geboorte tot aan de derde of vierde maand is het heel normaal dat je baby last van darmkrampen of buikkrampen heeft. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, dat maakt niet uit. De darmen van de baby zijn namelijk nog niet helemaal ontwikkeld.
Een baby met kramp in zijn darmen laat dat merken door een tijdje na de voeding hard en ontroostbaar te huilen en met de beentjes te trappelen. Teveel voeding per dag of teveel voeding tegelijk kan last veroorzaken. Ook te gulzig drinken, waardoor er veel lucht mee komt, kan darmkrampen geven. Je kan verschillende dingen doen om de pijn te verlichten of krampjes te voorkomen. Lees hier alle tips.
Babymassage
Een massage is niet alleen goed om je baby van die vervelende darmkrampjes af te helpen maar ook heel fijn voor jou en je baby om de band te versterken en te ontspannen.
Aanraken en aangeraakt worden is voor volwassen maar ook vooral voor kinderen een eerste levensbehoefte. Hoe beter we de tastzin ontwikkelen, hoe meer je het gevoel krijgt van geborgen en veilig zijn. Het tastzintuig is voor de jonge baby bijzonder belangrijk. Veel indrukken die hij opdoet worden ervaren via de tast.
Jij als moeder
Sporten
Je lichaam heeft tijd nodig om weer aan de belasting van het sporten te wennen. Luister daarom goed naar je eigen lichaam en bouw altijd geleidelijk het sporten weer op. Na een vaginale bevalling is je lichaam na een week of zes klaar voor wat zwaardere oefeningen om je kracht en conditie weer op peil te krijgen. Je kunt die oefeningen thuis, in de sportschool of bij een postnatale cursus doen. Na een keizersnede moet je acht weken wachten voordat je weer met wat zwaardere oefeningen begint.
Je bekkenbodem is flink uitgerekt door de bevalling. De bekkenbodemspieren hebben minimaal drie tot vier maanden nodig om te herstellen voordat je ze weer volledig kunt belasten. Ook bij een keizersnede is de bekkenbodem door de invloed van zwangerschapshormonen verzwakt.
Lees hier: met welke sporten je mag beginnen en hoe je het beste kunt starten
Nacontrole
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je bij je verloskundige langs gaan voor een nacontrole. Dit is niet verplicht. Misschien heb je hier geen behoefte aan of vind je het juist fijn om nog even te praten over de bevalling. Of misschien wil je graag dat de verloskundige nog even nakijkt of alles goed genezen is.
Maar ook kun je met haar praten over je emotionele gestel, ben je somber en gaat dat gevoel niet weg. Bespreek dit dan ook. Het komt vaker voor dan je denkt en je verloskundige kan je advies geven en eventueel doorverwijzen.