Baby zeven weken oud – hoogtepunten
Motoriek
Bij sommige baby’s die 7 weken oud zijn, lijkt tijd op hun buik om de motorische ontwikkeling te stimuleren meer een marteling. Toch is het belangrijk je baby voldoende buiktijd te geven. Lees in dit artikel onze tips.
Vruchtbaarheid en cyclus
Rond de 6 à 7 weken mag je weer seks hebben. Het is daarbij wel belangrijk om te onthouden dat je al vruchtbaar bent voordat je voor het eerst menstrueert.
Inenting
Bij het tweede bezoekje aan het consultatiebureau kijkt de jeugdverpleegkundige naar de fysieke en emotionele ontwikkeling van je baby. Er is een kans dat je baby deze maand ook zijn eerste DKTP inenting krijgt.
Ontwikkeling van je baby
Als je baby 7 weken oud is, voel je je waarschijnlijk niet meer zo onwennig als moeder of vader. Blijf veel lachen en praten tegen je baby dat stimuleert de taalontwikkeling. Je baby zal nu ook vaker wakker en alert zijn en dus meer tijd hebben om te spelen. Het is heel goed voor de ontwikkeling van je baby om muziek af te spelen en hem de wereld om hem heen te laten zien en ontdekken.
Nu je baby bewegende objecten met zijn ogen kan volgen, kun je proberen een bal, rammelaar of doek langzaam van de ene naar de andere kant te verschuiven terwijl je baby ernaar kijkt. De ogen van je baby kunnen steeds meer kleuren onderscheiden. Hoewel hij eerst alleen maar heldere kleuren en eenvoudige tweekleurige patronen kon onderscheiden. Ziet je baby nu ook complexere patronen en een hele regenboog aan kleuren.
Het blijft ook heel belangrijk dat je baby voldoende tijd op zijn buik doorbrengt. Dit zal hem helpen belangrijke mijlpalen in zijn ontwikkeling te behalen, zoals bijvoorbeeld rechtop zitten.
Ook interessant: mijlpalen in de motoriek van je baby
Buiktijd
Bij sommige baby’s lijkt tijd op hun buik meer een marteling dan iets wat ze met plezier doen. Toch is het ook in dit geval belangrijk je baby voldoende buiktijd te geven. Hieronder vind je tips om het leuker te maken:
- Leg je baby op je borst terwijl je sit-ups doet en trek iedere keer als je omhoog komt een gek of grappig gezicht
- Ga oog in oog met je baby op de grond liggen en maak het nog interessanter voor hem door een speeltje of spiegeltje erbij te pakken.
- Leg je baby steeds op een andere plek op zijn buik. Zo heeft hij steeds een ander uitzicht.
- Geef je baby eventueel een massage terwijl hij op zijn buik ligt.
- Geef je baby voldoende pauzes en probeer het opnieuw als hij in een beter humeur is.
- Zorg ervoor dat hij tussen de trainingssessies door veel andere kansen krijgt om zijn spieren te buigen en trainen door je baby vaak van positie te wisselen.
- Zet je baby niet teveel in een wipstoeltje, dit belemmert het proces.
Onvoldoende groei
Gemiddeld groeien baby’s tussen de 2 en 6 maanden ongeveer 2,5 cm per maand en komen 110 tot 230 gram per week aan. Wanneer je baby zich niet aan zijn eigen groeicurve houdt en achterloopt wat betreft zijn groei dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen.
Geef je borstvoeding, schakel dan de hulp in van een kinderarts of lactatiedeskundige. Het komt wel eens voor dat moeders niet voldoende melk aanmaken vanwege bijvoorbeeld een hormonale onbalans. Het bij voeden van je baby is dan een oplossing om weer op de groeicurve te komen.
Geef je flesvoeding en komt je kindje weinig tot niks aan dan kan een verandering van het type flesvoeding een uitkomst zijn. Vraag advies op het consultatiebureau of aan een kinderarts.
Verzorging
Misschien vind je baby het wel heel erg fijn in het water maar het is niet nodig je baby elke dag in bad te doen. Iedere dag in bad kan de huid van je baby uitdrogen. Bovendien worden baby’s niet vies genoeg om dagelijks een bad nodig te hebben totdat ze gaan rondkruipen en vast voedsel gaan eten. Een paar keer per week in bad is voldoende. En gebruik bij voorkeur zeep en shampoo zonder alcohol en parfum. Spuugt je baby veel dan kun je met een warm hydrofiel washandje het nekje, gezichtje en de handjes schoonmaken.
Lees hier alles over: babyverzorging
Ga je veel naar buiten met je baby en is het heel zonnig, probeer je baby dan in ieder geval de eerste 6 maanden uit direct zonlicht te houden. Dit kun je doen door je baby lange mouwen en een lange broek aan te doen. Denk er wel aan dat als het heel warm is je daar ook rekening mee houdt door te kiezen voor lichtgewicht ademende stoffen. Bescherm het hoofdje met een zonnehoedje. En gebruik zonnebrandcrème op de huid die onbedekt is. Met uitzondering van de handjes omdat je baby daar vaak op sabbelt. Hoewel je wel wat op de rug van de handjes kunt smeren.
Dag- Nachtritme
Het gros van de baby’s slaapt met 7 weken nog niet door en krijgt nog één of meerdere voedingen ‘s nachts. Nu je baby 7 weken is zal hij nog steeds veel slapen maar zal hij zijn slaapritme beetje bij beetje gaan aanpassen. Overdag zal hij vaker wakker en alert zijn en ‘s nachts zal hij langere periodes achter elkaar slapen. Heeft jouw baby inmiddels al wel een beetje een dag- en nachtritme ontwikkelt? Misschien heb je nog wat aan onderstaande tips:
- Zorg ervoor dat baby niet langer dan 3 uur achter elkaar slaapt overdag. Zo zal je baby er niet een gewoonte van gaan maken om de langere slaapperiodes overdag te pakken.
- Slaaproutine dag en nacht aanpassen. Zorg ervoor dat de slaaproutine van de dutjes overdag verschilt van de slaaproutine van de nacht. Laat bijvoorbeeld het gordijn op een kiertje, zodat het niet helemaal donker is in de kamer. En blijf gewoon geluid maken in huis.
- Sla geen dutjes over. Hoewel je uiteindelijke doel natuurlijk is om je baby te leren dat de nacht de uitgelezen tijd is om voor een langere periode te slapen, heeft je baby de dutjes overdag ook hard nodig.
Lees ook het artikel: Baby en slapen: wanneer en hoe vaak?
Inentingen
Rond de 7 à 8 weken staat er een tweede bezoekje aan het consultatiebureau gepland. Bij het tweede bezoek kijkt de jeugdverpleegkundige naar de fysieke en emotionele ontwikkeling van je baby. Er is een kans dat je baby deze maand ook zijn eerste DKTP inenting krijgt. Dit is alleen het geval wanneer jij tijdens je zwangerschap niet gevaccineerd bent tegen kinkhoest of in bijzondere situaties. Heb jij die inenting wel gehad, dan krijgt je baby het DKTP vaccin pas als hij 3 maanden is. Zie het volledige vaccinatieschema hieronder.
vaccinatieschema Nederland 2020
Krijgt je baby zijn eerste inenting dan is de kans groot dat vooral jij daar zenuwachtig voor bent. Onthoud: de pijn van een vaccin is slechts kortstondig. Je kunt de pijn van je baby minimaliseren door:
- Je baby in je armen te houden en af te leiden
- Direct voor of tijdens de prik borstvoeding te geven
- Een uur eerder een verdovende crème te gebruiken. Vraag je arts hiernaar want hiervoor heb je een recept nodig.
Jij als moeder
Bezorgde moeder
Ben je steeds erg bezorgd om je baby en weet je niet goed hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Lees dan eens deze tips:
- Hoest en verkoudheid: neem contact op met de huisarts als je baby meer dan een week lang een droge hoest heeft. Als je baby een piepende ademhaling heeft of slijm ophoest. Bel ook als je baby langer dan 10 dagen een loopneus heeft. Als er meer dan 10 dagen groen slijm aan beide kanten van de neus zit, of als er bloedsporen in het slijm zitten.
- Constipatie: bel de huisarts als je baby regelmatig last heeft van harde ontlasting of als er bloed zit bij zijn ontlasting.
- Diarree of overgeven: zoek hulp als het spugen of de diarree langer dan 24 uur aanhoudt of gepaard gaat met koorts, of als de ontlasting bloed bevat. Bel meteen als u tekenen van uitdroging ziet: weinig of geen natte luiers (of urine die donkergeel is in plaats van helder), een droge huid, gebrek aan speeksel of tranen, ingevallen ogen of een ingevallen fontanel.
- Koorts: bel onmiddellijk een arts als je baby jonger is dan 2 maanden en meer dan 38 graden koorts heeft. Ga naar de eerste hulp als u uw arts niet kunt bereiken.
Vruchtbaarheid en cyclus na je zwangerschap
Rond de 6 à 7 weken mag je als je volledig bent hersteld en als jullie er beide zin in hebben weer seks hebben. Het is daarbij wel belangrijk om te onthouden dat je al vruchtbaar bent voordat je voor het eerst menstrueert. Je eisprong vindt namelijk voor die tijd al plaats. Misschien niet iets waar je direct op zit te wachten maar het is verstandig om vrij snel na de bevalling na te denken over anticonceptie.
Ben je nog niet ongesteld geworden maak je dan geen zorgen. Het verschilt per vrouw wanneer de cyclus weer op gang komt. Dit hangt af van hormonen en of je wel of geen borstvoeding geeft. Over het algemeen krijgen de meeste vrouwen 6 tot 8 weken na de bevalling de eerste menstruatie. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de eerste menstruatie maanden op zich laten wachten. Het hormoon prolactine dat een belangrijke rol heeft bij de aanmaak van moedermelk, onderdrukt namelijk de eisprong. Maar pas op! Dit betekent niet direct dat jij geen eisprong hebt. De kans is dus kleiner maar het is niet uitgesloten.
Vaak (niet altijd) is je menstruatiecyclus na de zwangerschap anders dan ervoor. Het is vrij normaal dat je misschien heviger bloed of dat er minder regelmaat is dan je gewend bent. Je lichaam moet herstellen en dit duurt zoals ze vaak zeggen net zolang als je zwangerschap zelf. Maak je je zorgen neem dan contact op met je huisarts.
Weer aan het werk?
Geef je borstvoeding, moet je bijna weer aan het werk en ben je nog niet begonnen met kolven? Dan is dit wel het moment. Kolven is namelijk iets wat je moet leren. Daarnaast moeten borst gevoede baby’s vaak wennen aan het drinken uit een fles. Bouw dit langzaam op en start met het vervangen van één borstvoeding voor een fles. Dit doe je bijvoorbeeld een week lang en dan pas ga je over op het vervangen van meerdere borstvoedingen. Tips voor het voor de eerste keer aanbieden van een fles:
- Zorg er dan voor dat hij alert is maar niet te hongerig. Op die manier begint ook je baby zo ontspannen mogelijk aan deze nieuwe uitdaging.
- Laat je partner of iemand anders die dicht bij je staat het eerste flesje geven. Je baby is gewend om bij jou aan de borst te drinken dus door iemand anders het flesje te laten geven is het minder verwarrend voor hem.
- Zorg ervoor dat de melk op lichaamstemperatuur is. Dit is wat je baby gewend is dus de kans dat hij de melk wil drinken is aanzienlijk groter als het hetzelfde is.
- Dippen. Dip de speen van het flesje in wat moedermelk, zo kan je baby het ruiken en proeven.
- Juiste houding bij het voeden. Houdt je baby half rechtop tegen je aan, leg hem dus niet plat neer. Je baby zal zelf het tempo bepalen, volg hem hierin.
- Geduld is een schone zaak. Niet iedere baby staat te trappelen om uit een fles te drinken dus maak je niet te druk als het niet direct lukt. Blijf het gewoon proberen. Lukt het even niet dan geef je hem borstvoeding en probeer je het later weer.
Bronnen: Het Centrum voor Borstvoeding