Baby acht weken oud – hoogtepunten
Gewicht
Het gemiddelde gewicht van een baby van 8 weken oud is 5100 (meisje). De gemiddelde babyjongen weegt 5600 gram.
Speelgoed
Je kan je baby helpen zijn zintuigen te ontwikkelen door stimulerend speelgoed aan te bieden met heldere kleuren.
Consultatiebureau
De jeugdverpleegkundige kijkt naar de fysieke en emotionele ontwikkeling van je baby. Er is een kans dat je baby deze maand ook zijn eerste DKTP inenting krijgt.
Ontwikkeling van je baby
Het gemiddelde gewicht van een babymeisje van twee maanden oud is 5100. De gemiddelde babyjongen weegt 5600 gram. De gemiddelde lengte is 56 cm voor meisjes en 58 cm voor jongens. Je baby krijgt nu nog iedere 3 tot 4 uur een voeding.
Ondanks al dat eten, zal je baby elke dag minder ontlasting hebben. Dit is heel normaal. Je baby groeit en zijn darmstelsel ook. Hierdoor kan je baby langer ontlasting in zijn darmen houden. Het kan dus zijn dat je baby nog maar om de twee dagen poept.
Ook handig om te bekijken: voedingsschema baby
Speelgoed baby
Als je baby 8 weken is heeft hij ontdekt dat er meer is dan slapen, eten en huilen. Een baby leert sneller dan wie dan ook. Je kan je baby helpen zijn zintuigen te ontwikkelen door stimulerend speelgoed aan te bieden met heldere kleuren. Let bij babyspeelgoed ook altijd op de veiligheid. Zeker bij baby’s mogen spullen geen losse kleine onderdelen hebben die in de mond gestopt kunnen worden. Veel speelgoed heeft een baby niet nodig. De gewone dingen in huis, een doekje, een doosje met een balletje erin zijn ook interessant. Een baby kan uren zoet zijn met bijvoorbeeld het spelletje “gooi je speeltje uit de box en kijk hoe het naar beneden valt”.
Bied je baby niet teveel prikkels tegelijk aan. Doe je dat wel dan bestaat de kans dat hij zich nergens echt helemaal in zal gaan verdiepen. Je kunt beter de speeltjes wisselen dan er teveel neerleggen. Begint je baby te huilen en/ of te draaien en kronkelen dan is het waarschijnlijk even genoeg geweest. Zijn kleine hoofdje raakt vrij snel overbelast en heeft dan rust nodig.
Ook interessant om te lezen: Baby en spelen
Als je kindje een week of 8 oud is kun je een wipstoeltje in de kamer neerzetten. Speelgoed naast of boven de wipstoel met kleurrijke speeltjes (activity center) waar hij naar kan kijken en misschien zelfs al wat naar zal proberen te graaien is een goede manier om hem even bezig te houden. Ook erg leuk is een spiegeltje. Hoewel baby’s van deze leeftijd niet beseffen dat ze naar zichzelf in de spiegel kijken, vinden ze hun eigen reflectie fascinerend en kunnen ze zelfs glimlachen naar dat andere schatje dat naar hen terugkijkt.
Inentingen
Rond de 8 weken staat er een tweede bezoekje aan het consultatiebureau gepland. Bij het tweede bezoek kijkt de jeugdverpleegkundige naar de fysieke en emotionele ontwikkeling van je baby. Er is een kans dat je baby deze maand ook zijn eerste DKTP inenting krijgt. Dit is alleen het geval wanneer jij tijdens je zwangerschap niet gevaccineerd bent tegen kinkhoest of in bijzondere situaties. Heb jij die inenting wel gehad, dan krijgt je baby het DKTP vaccin pas als hij 3 maanden is. Zie het volledige vaccinatieschema hieronder.
vaccinatieschema Nederland 2020
Krijgt je baby zijn eerste inenting dan is de kans groot dat vooral jij daar zenuwachtig voor bent. Onthoud: de pijn van een vaccin is slechts kortstondig. Je kunt de pijn van je baby minimaliseren door:
- Je baby in je armen te houden en af te leiden
- Direct voor of tijdens de prik borstvoeding te geven
- Een uur eerder een verdovende crème te gebruiken. Vraag je arts hiernaar want hiervoor heb je een recept nodig.
Berg
Of je baby nu veel of weinig haartjes heeft, iedere baby heeft een klein donslaagje. Heeft je baby droge, vettige of schilferende plekken op de huid? En probeert je baby hier vaak aan te krabben? Dan heeft je kindje waarschijnlijk berg. Dit is een soort huiduitslag dat vooral ontstaat op plekken waar veel talgklieren zitten. Bijvoorbeeld op het hoofdje (waar natuurlijk veel haar groeit) van je baby. Berg is niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Heeft je baby veel last, lees dan hier wat je kunt doen!
Huilen en onrustig
Huilt jouw baby nog steeds vaak en vind je het lastig hem rustig te krijgen? Je kunt je baby kalmeren door hem te schommelen terwijl je in een schommelstoel zit. Tegenwoordig zijn hier ook hele moderne oplossingen voor. Zo heb je handsfree wip- en schommelstoeltjes.
Probeer er wel op te letten dat je je baby hier niet iedere keer in slaap in laat vallen. Na verloop van tijd zal je baby dan afhankelijk worden van beweging om in slaap te vallen. Laat hem in plaats daarvan bijna slapen en breng hem dan naar zijn wieg of ledikantje.
Jij als moeder en tips!
Lichaamsveranderingen na de zwangerschap
Zijn je voeten groter geworden tijdens je zwangerschap? Dan kun je hier maar beter aan wennen. De kans is groot dat je voorgoed een grotere schoenmaat zal dragen. Andere langdurige lichaamsveranderingen na het krijgen van je baby kunnen zijn dan je heupen voor altijd iets breder zijn en je tepels kunnen donkerder en groter zijn.
Probeer blij te zijn met de gedachte aan nieuwe schoenen of herinner jezelf er in ieder geval aan dat je lichaam jou een wonder heeft gegeven waar je een leven lang plezier aan zal beleven.
Luiertas benodigdheden
Zorg altijd dat je goed voorbereid bent als je op pad gaat. Wat er echt niet mag ontbreken in je luiertas:
- Luiers. Hoeveel hangt af van hoe lang je de deur uit gaat, hoe oud je baby is en hoe hij zich voelt (als hij bijvoorbeeld diarree heeft neem dan meer luiers mee). Pak altijd één luier meer in dan je denkt nodig te hebben.
- Doekjes. Zorg dat je er hiervan voldoende bij je hebt. Je gebruikt ze voor het verschonen maar ook voor het schoonmaken van je handen of het verwijderen van spuugvlekken uit je kleding. Multifunctioneel dus!
- Luiercrème of -zalf. Wanneer je baby luieruitslag heeft of om luieruitslag te voorkomen is het verstandig de billen in te smeren met een crème.
- Verschoonmatje. Als er geen standaard bij je tas zit, stop er dan zelf eentje in. Kies een wegwerp variant of eentje die je kunt wassen. Je kunt natuurlijk ook een handdoek of hydrofiele doek gebruiken maar die zijn niet waterdicht.
- Extra’s. Welke extra dingen je mee neemt is afhankelijk van hoe lang je van plan bent om weg te gaan. Altijd handig om mee te nemen zijn: een spuugdoekje, een slabber, afvalzakje en een fles voeding (als je geen borstvoeding geeft). Overweeg ook om een vervangende outfit voor je baby in te pakken. Altijd handig als je baby veel spuugt of bij luier ongelukjes.
- Vergeet jezelf niet. Neem ook voor jezelf mee wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een snackje of wat te drinken, je portemonnee, zonnebril, sleutels etc.
Denk ook aan jezelf
Heb je nog steeds ontelbare gebroken nachten en stress van alle nieuwe verantwoordelijkheden. Zit je af en toe met je handen in het haar omdat het je teveel wordt? Misschien helpen deze tips:
- Pak je rust. Ben je nog niet aan het werk en nog thuis met je baby. Ga dan nog steeds ook even liggen als je baby ligt te slapen. Hoe meer uitgerust jij bent des te beter kan je alle uitdagingen aan die op je afkomen.
- Stel prioriteiten. Niet alles hoeft nu, dingen kunnen soms best een dag of wat wachten.
- Schakel professionele hulp in. Heb je zelf geen energie om bepaalde dingen te doen, huur dan hulp in. Het is heel begrijpelijk dat als je weinig slaapt en net moeder bent, je geen energie hebt om de badkamer grondig te gaan staan schrobben. Of misschien heb je wel behoefte aan wat tijd voor jezelf, regel dan een oppas.
- Zorg voor jezelf. Al je zorg gaat nu naar de baby maar jij bent er ook nog. Eet gezond en drink genoeg. Als jij lekker in je vel zit, kun je beter omgaan met uitdagingen en heb je meer energie.
- Shop online. Natuurlijk is het soms fijn even het huis uit te zijn maar af en toe is het ook vooral heel veel gedoe. Heb je echt iets nodig of zin in een nieuwe outfit, bestel dan online. Geen zin om te koken. Er zijn vast genoeg restaurants in de buurt die graag jouw maaltijd komen brengen!
- Schakel familie en vrienden in. Misschien wil je niemand belasten maar vaak vinden je vrienden of familie het juist heel leuk en een hele eer dat ze op jouw baby mogen passen.
Babyzwemmen
Ben jij helemaal hersteld van je bevalling dan kun je als je baby een maand of twee is starten met babyzwemmen. Het is de ultieme eerste activiteit die je samen met je baby kunt ondernemen. En niet onbelangrijk; het is leuk voor papa’s en mama’s!
Babyzwemmen wordt door veel professionals onderstreept als een belangrijke en vooral gezonde activiteit voor baby’s en ouders. De baby’s zijn vanuit de buik aan het water gewend dus in het water zijn voelt heel natuurlijk voor een baby. De meeste zwembaden die babyzwemmen aanbieden hebben het water extra warm gemaakt waardoor het echt een heerlijk ontspannen moment voor jou en je baby is.
Lees hier alles over babyzwemmen
Bronnen: de rijksoverheid, thuisarts.nl, het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde