Baby negen weken oud – hoogtepunten
Zicht
Als je baby 9 weken oud is zal hij de mensen die veel bij hem zijn gaan herkennen. Je zult merken dat hij je gezicht aandachtig observeert.
Tandjes?
De kans is heel klein maar het is wel mogelijk. Sommige baby’s kunnen al na twee maanden tandjes krijgen. Maar voor de meesten zal de eerste tand pas verschijnen als ze zes maanden oud zijn.
Gewicht
De meeste baby’s groeien nu ongeveer 2,5 cm per maand en komen zo’n 110 tot 230 gram aan per week.
Ontwikkeling van je baby
Baby’s ontwikkelen zich in hun eigen tempo, dus mijlpalen moet je meer zien als richtlijnen over waar een baby nu, of binnenkort, toe in staat is. Als je baby 9 weken oud is, begint hij misschien beetje bij beetje zijn hoofd en schouders op te tillen als hij op zijn buik ligt. Hij reikt naar speelgoed, strekt zijn benen en volgt jouw bewegingen op de voet.
De meeste baby’s groeien nu ongeveer 2,5 cm per maand en komen zo’n 110 tot 230 gram aan per week. Dat gezegd hebbende, elke baby groeit in zijn eigen tempo, dus maak je niet direct zorgen als je baby meer of minder aankomt, sneller of langzamer groeit. Het enige dat telt, is dat je baby groeit en zijn eigen tempo en lijn aanhoudt. Op het consultatiebureau zullen ze de groei van je baby ook controleren bij ieder bezoek. Maak je je zorgen dan kun je dit altijd bespreken met de jeugdverpleegkundige of kinderarts.
Ogen en oren
Hoewel het gehoor van je baby al weken volledig is ontwikkelt. Moeten de hersenen van je baby zich nog verder ontwikkelen om geluiden daadwerkelijk te registreren en herkennen. Je zult merken dat je baby hier deze week mee start door steeds meer interesse te krijgen in de geluiden die hij om zich heen hoort. Om dit te stimuleren kun je hem speelgoed geven dat geluid maakt, zoals een rammelaar. Ook is het een goed moment om veel tegen je baby te praten, liedjes te zingen en muziek te spelen. Dit alles zal je baby helpen bij zijn taalontwikkeling.
Ook het zicht van je baby is aan het ontwikkelen. Deze week krijgt je baby steeds meer interesse in verschillende gezichten. Je zult merken dat hij je gezicht aandachtig observeert. Hij zal de mensen die veel bij hem zijn gaan herkennen.
Doorkomende tandjes
Je hebt misschien een toename in het kwijlen opgemerkt en vraagt je misschien af of je kindje al tandjes krijgt. Hoogstwaarschijnlijk niet. De kans is groot dat op dit moment alleen de speekselklieren in overdrive gaan.
Hoewel de kans dus klein is, is het wel mogelijk. Sommige baby’s kunnen al na twee maanden tandjes krijgen. Maar voor de meesten zal de eerste tand pas verschijnen als ze zes maanden oud zijn.
Slapen
Op dit moment slaapt je baby ‘s nachts hopelijk al wat langere periodes achter elkaar. Meestal is dit zo’n 5 tot 6 uur, maar dit verschilt per baby. Je baby slaap nu gemiddeld 11 tot 15 uur per dag. Er zullen minder dutjes overdag plaatsvinden maar deze zullen langer worden. Dit geeft jou wat meer ruimte om dingen te doen terwijl je baby slaapt. Meestal is het wel zo dat wanneer je baby ‘s nachts voor een steeds langere periode achter elkaar slaapt, de dutjes overdag ook weer korter worden.
Je kunt proberen om je baby nu rond een uur of tien voordat je zelf gaat slapen, een laatste voeding te geven zodat hij daarna (hopelijk) lekker lang slaapt. Gebruikt je baby een speentje dan kan dit een moment zijn dat je daar ‘s nachts wat last van gaat ondervinden. Vaak raken baby’s de speen kwijt in hun slaap en moet jij eruit om het ding te zoeken in het donker. Zit je hier niet op te wachten, leg dan altijd een reserve speen op een vaste plek of probeer te minderen met het speengebruik.
Wees ook voorbereid op een terugval. Het komt vaak voor dat je baby’s een aantal weken 6 uur achter elkaar doorslapen en ineens weer beginnen te nachtbraken. Dit gaat vaak gepaard met de volgende sprong in zijn ontwikkeling en hoort er dus helaas bij. Je kunt je baby helpen door een bedtijd routine in te stellen en vol te houden. Hoe lang of kort je het maakt moet je zelf weten. Belangrijk is de herkenbaarheid en voorspelbaarheid, elke keer dezelfde dingen doen in dezelfde volgorde. Zo weet je baby waar hij aan toe is. Hij kan alvast langzaam aan het idee kan gaan wennen dat de dag voorbij is en er geslapen moet gaan worden. In bad, pyjama aan, liedje, verhaaltje, knuffel zijn lievelingsknuffel, geef hem een dikke zoen en ga weg. Lees hier nog meer tips om je baby goed te laten slapen.
Nu je baby ruim 2 maanden is, is hij ook beter in staat om zelf ‘s nachts de slaap weer te vatten als hij wakker wordt. Spring dus niet gelijk je bed uit voor ieder geluidje maar laat hem even voordat je te hulp schiet.
Ontstoken oogje
Bij baby’s is de traanbuis vaak nog niet helemaal ontwikkeld. Hij is nog erg nauw maar kan ook nog afgesloten zijn met een dun vlies. De tranen kunnen dan nog niet netjes worden afgevoerd en hopen zich op. Er ontstaat een ophoping van vieze afscheiding in het oog, bestaande uit tranen en vuil, dat zich uiteindelijk toch een weg naar buiten moet banen. Het oog gaat tranen, en er vormt zich een vieze prut in de ooghoeken.
Soms is de traanbuis wel al helemaal goed maar gaat het om een gewone verkoudheid waarbij het neusslijmvlies is opgezwollen. Dit opgezwollen slijmvlies zorgt dan voor een tijdelijke verstopping van de traanbuisjes, die nog heel erg smal zijn bij baby’s. Als verkoudheid de oorzaak is van ontstoken ogen dan is het binnen een paar dagen weer over.
Maak het ontstoken oog schoon met uitgekookt en afgekoeld water en een schoon gaasje of watje dat niet pluist. Veeg voorzichtig van de buitenkant van het oog richting het neusje. Je kunt heel voorzichtig met je pink naast de binnenste ooghoek richting het neusje masseren om te proberen de opening van de traanbuisjes te stimuleren. Ga naar de huisarts als je baby veel last ervan heeft, als het oogje rood of rood omrand is of bij twijfel.
Lees hier meer tips bij een ontstoken oog
Jij als moeder en tips!
Werk en regelgeving
Ben je weer aan het werk of moet je binnenkort weer aan het werk, dan vindt er weer een grote verandering plaats. Geef je borstvoeding dan heb je, tot je kind 9 maanden oud is, recht op extra pauzes (maximaal een kwart van de werktijd) om te kunnen kolven. De werkgever moet hier een afsluitbare ruimte voor ter beschikking stellen waar je ongestoord kunt gaan zitten.
Bovendien moet je de afgekolfde melk in een koelkast kunnen bewaren. Lukt dit op het werk niet, dan mag je zelf iets regelen, of in werktijd naar de baby toe gaan om deze te voeden. Probeer hier ruim voordat je met zwangerschapsverlof gaat al afspraken over te maken met je werkgever.
Lees hier meer over Verlof en Regelgeving
Kolf tips
Kolf je op je werk of ben je van plan te gaan kolven dan heb je misschien wel wat aan onderstaande tips:
- Probeer je kolf uit voordat je aan het werk gaat. Het is even wennen. Lees hier hoe en wanneer je het beste kunt beginnen.
- Koop een kleine koeltas en koelelementen om de afgekolfde melk gekoeld te houden tijdens de reis van je werk naar je huis.
- Koop voldoende melk opslagcontainers
- Vergeet niet op elk bakje de datum te vermelden waarop de melk is gekolfd
Kinderopvang
Als je weer aan het werk moet dan wil je natuurlijk dat je baby goed wordt opgevangen terwijl jij aan het werk bent. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Misschien willen vrienden of familie wel oppassen of misschien breng je je baby naar een kinderdagverblijf of een gastouder.
Maar welk type opvang is nou geschikt voor jouw situatie en hoe zit het met de kosten. Hier helpt de overheid je een handje bij door kinderopvangtoeslag aan te bieden. Lees op de website van de Rijksoverheid wat kinderopvangtoeslag precies is en of en wanneer jij recht op hebt ?