Je baby wassen. Niet alleen belangrijk voor de verzorging van je kleine, maar als het goed is ook een fijn moment om even samen te genieten. Toch kun je, zeker in het begin nog wat ongemakkelijk zijn of vragen hebben. Hier lees je de belangrijkste punten bij het in bad doen van je baby.
Voorbereiding baby wassen in bad
- Leg alles wat je nodig hebt van te voren klaar: hydrofiel luiers (te gebruiken als handdoek), een badcape, washandje of spons, zeep, shampoo, sudocreme of andere verzorgingsproducten, een schone luier en schone kleertjes of pyjama.
- Een klein laagje water is genoeg.
- Let op dat het badwater niet te koud is maar zeker ook niet te heet. Tussen de 36 en 38 graden Celsius is de goede temperatuur voor het babybad. Het water mag nooit warmer dan 40 graden zijn, het tere huidje is zo verbrand. Voel zelf even met je elleboog in het water, of gebruik een badthermometer om zeker te weten dat de temperatuur goed is.
- Zorg ook dat de bad- of slaapkamer waarin je je kind in bad doet lekker warm is. Zo voorkom je grote temperatuurverschillen als je kind bloot en nat uit bad komt.
- Kleed je kind uit op de commode. En dan is het klaar voor het bad…
Baby wassen met zeep en verzorgende producten zonder zeep
Niets ruikt lekkerder dan een pas gewassen baby, met zo’n lekker herkenbaar babyluchtje om zich heen. Maar overdrijf het niet: een babyhuidje is teer, en zeker bij gevoelige huidjes kun je de baby beter niet elke dag in bad doen als hij niet echt vies is. Wassen met een washandje kan ook. Om de dag in bad is prima.
Laat je kindje niet te lang in bad (10 minuten is lang genoeg in het begin) en wees zuinig met het gebruik van zeep en shampoo, ook hiervan is té veel niet goed voor de huid. Let ook op welke producten je koopt. Baby’s zijn -net als volwassenen- allemaal anders, en de ene babyhuid reageert beter op het ene product dan het andere. Een droge of eczeemachtige huid kun je het beste insmeren met een vette crème of vaseline.
Droog huidje
Heeft jouw kindje een droge huid? Doe hem dan zeker niet elke dag in bad. Je kunt als je hem in bad doet het beste iets in het water gebruiken dat compenseert, zoals Balneum Hermal voor de extra droge huid.
Gebruik geen olie die op het water blijft drijven. Daarvan word de baby erg glibberig. De olie blijft op de huid liggen en trekt maar moeizaam in.
De plooitjes
Zo’n kleine baby zit vol met plooitjes waar zich vuil of vocht kan verzamelen. Omdat hij zijn ledematen nog niet goed kan strekken is het zaak om ook goed in die huidplooien te wassen én af te drogen.
Baby wassen in bad: hoe houdt je je baby vast?
Vooral de eerste paar keer is het lastig: HOE houd je de baby vast in bad als je hem wast? Je wilt natuurlijk niet dat hij kopje onder gaat tijdens het wassen. Dat is nog wel even een kunstje, maar dat went snel.
Pasgeboren baby wassen in bad
Je houdt met één hand (de linker, als je rechts bent) de baby vast: het hoofdje leg je op je pols van die hand terwijl je met jouw duim en wijsvinger het linkerarmpje van de baby zachtjes maar stevig vasthoudt. Ondertussen kun je met je andere (rechter) hand de baby afsponsen.
Ook als je baby ouder is en al zelf kan zitten, is het belangrijk om hem altijd met minstens één hand vast te houden. De bodem van het badje is glad en je wil niet dat je kindje uitglijdt.
Haartjes wassen
Hoe moet je de haartjes van je baby wassen? Sommige kinderen hebben nog niet veel haar, andere wat meer. Het is in principe goed genoeg om het hoofdje en de haartjes te reinigen met de (zeepvrije) badschuim waar je ook het lijfje mee wast. Er zijn natuurlijk ook speciale babyshampoo’s die niet in de ogen prikken.
Om te voorkomen dat het hoofdje erg afkoelt kun je het beste het hoofdje en de haartjes als laatste wassen.
Veiligheid
Laat je kindje NOOIT alleen in bad. Ook niet heel even of onder toeziend oog van een ander, iets ouder kind. De kans op verdrinken is reëel. Moet je echt even weg, haal je kind uit bad en wikkel hem in een zachte handdoek en neem hem met je mee.
Afdrogen
Droog je baby na afloop goed af met een zachte hydrofiele doek, die is minder ruw dan een gewone handdoek. Dat afdrogen kan best lastig zijn, maar is wel belangrijk om irritaties aan de huid (smetplekken) te voorkomen. Vergeet dus niet de plooien van armpjes en beentjes, de liezen, achter de oortjes, tussen de teentjes en de billen… goed af te drogen.
Bad of douche?
Veel ouders hebben een babybadje op een standaard – liefst verstelbaar omdat een goede werkhoogte van het badje passend bij jouw lengte natuurlijk beter is voor je rug.
Je kunt ook een tummytub of bademmer gebruiken. Daar gaat minder water in en je baby zit krapper, wat sommige baby’s prettiger vinden omdat het meer lijkt op de ruimte die ze in de baarmoeder hadden voor de geboorte.
Douchen
Je kunt natuurlijk ook samen met je baby onder de douche. Veel ouders en kinderen genieten van dit intieme moment en het voor de baby ook zo broodnodige huid-op-huid-contact. In principe mag je al vanaf de kraamweek samen douchen.
Richt de douchestraal niet direct vol op het hoofdje. Laat je kindje voorzichtig wennen aan de waterstralen. Hij kan het in het begin best wel spannend vinden. Bouw het rustig op en kijk goed naar je kind.
Baby goed vasthouden onder de douche
Een ander belangrijk punt is natuurlijk de veiligheid: hoe houd je je kindje stevig vast? Dat is nog best lastig, door zeep of doucheschuim kan het ontzettend glibberig worden. Zowel de vloer als jullie lichamen. En het laatste wat je wilt is de baby laten vallen.
Je kunt natuurlijk besluiten geen zeep of doucheproducten te gebruiken. Een andere oplossing is het gebruik van een speciale handschoen die je meer grip geeft. Deze is speciaal ontworpen door een Nederlandse vader om te gebruiken als je samen met je kind onder de douche gaat. Deze badstoffen handschoen geeft, als hij nat wordt, meer grip.
Doe het samen
Ook hier geldt: zorg dat alles wat je nodig hebt klaarligt. Eigenlijk is het het handigst als je met twee volwassenen bent. De één staat onder de douche en de ander blijft droog, kan de baby aangeven en vooral weer aanpakken, afdrogen en aankleden na afloop van de douchebeurt.
Ben je toch alleen, dan moet je altijd éérst de baby afdrogen en aankleden en dan pas jezelf. Je mag de baby ook nooit alleen los laten liggen op de aankleedtafel. Je kunt wel het aankleedkussen op de grond leggen.