Voor veel vrouwen die voor het eerst zwanger zijn gaat er een hele nieuwe wereld open. Je moet ineens allerlei spullen aanschaffen waar je nog nooit van hebt gehoord. Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te doen maar kan soms ook zorgen voor wat verwarring en stress. Zo ook bij de aanschaf van babykleertjes. Want wat heb je allemaal nodig, waar moet je rekening mee houden, welke maat heeft een baby en welke kleertjes trek je makkelijk aan en uit? Allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op zullen geven zodat je weet wat je moet aanschaffen tijdens je zwangerschap.
Welke maat babykleertjes moet je kopen?
Tijdens je zwangerschap is het lastig om niet helemaal los te gaan. Maar hou in gedachten dat je baby ontzettend snel groeit. Ook krijg je waarschijnlijk nog erg veel kleertjes cadeau en daarnaast weet je niet precies hoe groot jouw baby is bij de geboorte. De verloskundige zal tijdens de groeiecho wel een schatting maken maar de exacte lengte en gewicht blijven een verrassing. En misschien weet je zelfs het geslacht nog niet. Allemaal factoren die het shoppen voor leuke babykleertjes niet gemakkelijker maken. Toch moeten er wel wat dingen klaar liggen voordat de baby er is.
De meeste pasgeboren baby’s hebben maat 50. Wanneer een baby te vroeg wordt geboren of kleiner is dan de gemiddelde Nederlandse baby, dan heeft je baby waarschijnlijk maat 48 of kleiner. Is je baby zwaarder dan 7 pond dan zal maat 56 net iets beter zitten. Tijdens de eerste weken na de geboorte is het erg belangrijk om je baby goed warm te houden. Het is dan van belang dat je de juiste maat kleding hebt. Wanneer de kleertjes te groot zijn ontsnapt er teveel warmte.
Gemiddeld veranderen baby’s iedere twee maanden van kledingmaat. Pasgeboren baby’s kunnen zelfs al na een maand een grotere maat nodig hebben. Het belangrijkste om te weten is dat de meeste merken de maatvoering hanteren die overeenkomt met de lengte van de baby. Maat 50 is dus geschikt voor een baby van ongeveer 50 centimeter.
Deze babykleertjes koop je voor de geboorte
Hoeveel kleding je nodig hebt is deels afhankelijk van hoe vaak je wil wassen. Houd er daarbij rekening mee dat de meeste pasgeboren baby’s regelmatig een mondje melk teruggeven of een spuit luier hebben. Voor de eerste paar weken is het handig om minimaal de volgende babykleertjes in huis te hebben:
- 6 tot 8 rompertjes – De meeste baby’s dragen rompertjes. Het voorkomt dat je baby een blote buik of rug heeft en zo lekker warm blijft. Daarnaast houdt een romper de luier beter op zijn plek.
- 6 tot 8 kleding setjes – Dan heb je voor iedere dag een setje. Met een kleding setje bedoelen we; een truitje/ shirt plus broekje of een boxpakje. Het type broekjes en truitjes dat je aanschaft is afhankelijk van het seizoen waarin je baby geboren wordt.
- 6 paar sokjes – Babysokjes houden de voetjes van je baby lekker warm. De meeste pasgeboren baby’s hebben maat 10-12. Vaak worden de maten van baby sokjes aangegeven met een maanden indicatie. Bijvoorbeeld geschikt voor baby’s tussen de 0-2 maanden. Of gewoon met kledingmaten. Maat 50/62 is dan bijvoorbeeld geschikt voor een baby tussen de 0-3 maanden. Wordt je baby in winter geboren of gaan jullie vaak naar buiten dan is het fijn om ook babyslofjes aan te schaffen.
- 2 of meer mutsjes – Vooral tijdens de eerste week na de geboorte en soms zelfs wat langer, wordt er geadviseerd om je baby een mutsje op te doen. Je baby kan zichzelf nog niet warm houden en een groot gedeelte van die warmte verliest hij via zijn hoofd. Vind je het leuk om bijpassende mutsjes bij kleding setjes te hebben dan kun je er wat meer aanschaffen. Maar twee effen mutsjes die overal bij passen is in principe voldoende.
- 1 vestje of jasje – Een jasje is ook wel handig om direct te kopen voor je baby, zeker wanneer je baby in de herfst of winter wordt geboren. Ben je in de zomer uitgerekend? Dan is een zomerjasje of vestje voldoende. Een baby jasje is vaak dunner dan je eigen winterjas. Dat is normaal want je neemt je baby mee in de kinderwagen en dekt hem toe met een dekentje. Of je draagt je baby in een draagzak dicht tegen je aan en onder je eigen jas als het erg koud is.
Winterkleding of zomerkleding
Zoals we al eerder hebben vermeld is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Ben je uitgerekend in de zomer? Koop dan zomerkleding in de kleinste maatjes. Zoals rompertjes met korte mouw. Ben je juist uitgerekend in de winter dan zijn rompers met een lange mouw fijner. Koop ook niet teveel zomer- of winterkleding op de groei. Het is op voorhand heel lastig in te schatten hoe snel je baby groeit.
In de winter is het verstandig om je baby verschillende laagjes kleding aan te trekken. Zo kun je aan de hand van de temperatuur in een ruimte een laagje aan- of uittrekken. Ga je naar buiten dan trek je je baby naast een winterjas, een muts en handschoenen aan. Is het heel erg koud dan kun je ook een sneeuwpakje kopen voor je baby.
Op warme zomerse dagen is het juist belangrijk je kind niet teveel kleding aan te trekken. Wel is het belangrijk de huid van je baby te beschermen tegen de zon. Trek hem dus wel kleertjes aan die de huid bedekken maar die luchtig en ademend zijn. Hoewel je beter helemaal niet in de volle zon kunt gaan zitten met je baby is het aanschaffen van een zonnehoedje ook verstandig.
Zorg ervoor dat de combinatie van de kleding die je baby draagt en de temperatuur binnen of buiten goed zijn. Met de TOG-waarde kun je zelf gemakkelijk bepalen hoeveel kleding je baby nodig heeft. Lees hier meer over dit onderwerp. Als de voetjes van je baby een aangename temperatuur hebben dan heeft hij het niet te warm of te koud. Dit kun je ook goed voelen in de nek van je baby. Voelt je baby klam aan of is hij echt aan het zweten dan heeft hij het te warm en moet je iets uittrekken.
Makkelijke en comfortabele babykleertjes
Zorg ervoor dat wat je aanschaft comfortabel is voor je baby. Een baby ligt het grootste gedeelte van de dag en slaapt veel. Houdt daarbij ook rekening met de volgende zaken:
- Koop bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen – Zoals katoen, wol en badstof. Dit zijn materialen die ademen en zacht zijn. In tegenstelling tot polyester wat daardoor een stuk minder prettig is voor je baby.
- Zorg dat de kleding veilig is – Vermijd daarom koordjes bij de nek zoals bij hoodies en kleine onderdelen die los kunnen raken zoals knopen, ritsen, strikjes en kraaltjes.
- Vermijd naden, capuchons en harde materialen zoals spijkerstof, dit ligt niet lekker.
- Kies babykleertjes die je gemakkelijk aan- en uittrekt – Denk hierbij aan overslagrompers en overslagtruitjes. Maar ook is een joggingbroek bijvoorbeeld veel makkelijkere uit te trekken dan een spijkerbroek. En aangezien je heel veel luiers op een dag moet verschonen is het goed hier rekening mee te houden. Boxpakjes met een sluiting aan de onderzijde zijn daarom ook erg praktisch. Zo hoef je je baby niet helemaal uit- en aan te kleden bij het verschonen.
Wil je weten wat je naast babykleding verder nog allemaal nodig hebt? Lees dan ook: babyuitzet, wat heb je nodig.
*Dit artikel bevat gesponsorde content