Zeker bij je eerste baby weet je vaak nog niet veel over het verzorgen van je baby. Hoe moet je zo’n kleintje precies verzorgen? In dit artikel vind je handige babyverzorging tips en zetten we wat praktische punten nog kort even op een rijtje.
Navelstompje
De navelstomp zal er binnen 10 dagen na de geboorte afvallen. Maak het navelstompje voorzichtig schoon met gaasjes uit het kraampakket en afgekoeld gekookt water. Het beste is dit na het badje te doen, want tijdens het badderen komt er vaak nog weer wat viezigheid vanaf.
Als het heel erg stinkt of nattig blijft, maak de navelstomp dan eenmalig schoon met een beetje alcohol 70% op een gaasje. Let op, gebruik geen watjes! Die gaan pluizen, en dan kan dat achter het navelstompje blijven hangen. Beter is dan om een schoon hydrofielwashandje te gebruiken.
Je kunt eventueel een gaasje voorzichtig om het navelstompje doen om te zorgen dat het droog blijft.
Als het stompje van de navel af is gevallen kan het zijn dat er nog wat necrotisch (dood) weefsel van het stompje blijft zitten in de navel. Dat is niet erg. Blijf het gewoon goed schoonhouden zoals hierboven beschreven. Wanneer het droog is kun je het voorzichtig met een gaasje (geen wattenstaafje) uit de navel proberen te halen.
Verschoon je baby – luiers
Hygiëne is belangrijk. Zorg dat alle huidplooien goed schoon en droog blijven en dat er geen restjes vuil of crème achterblijven. Verschoon in ieder geval de luier vaak. Wissel de luier zodra je er poep inzit, en na elke voeding.
Papieren wegwerpluiers zijn beter voor de billetjes dan katoenen luiers, maar ook met wegwerpluiers komen veel ‘rode billetjes’ voor. Er is weinig aan te doen, je kunt het hooguit proberen te voorkomen door vaak te verschonen. Laat de billetjes ook eens lekker laten drogen aan de lucht. En als het toch rood en geïrriteerd wordt tussen de beentjes dan helpt een goede vette crème (sudocrème bijvoorbeeld) vaak snel.
Baby in bad – wassen
Je baby voor het eerst in bad doen is best een beetje spannend. Gelukkig is je kraamhulp er om je uit te leggen hoe of wat. Denk er aan alles klaar te leggen, het badje niet te heet te maken, je kind goed vast te houden. Lees ook meer over hoe af te drogen, haartjes wassen, hoe vaak je baby in bad mag en hoe lang. Daar hebben we een aparte pagina over geschreven, lees daar meer over je baby in bad doen. En wanneer mag je voor het eerst samen met de baby onder de douche?
Het haar van je baby verzorgen
Sommige baby’s worden geboren met een grote bos haar op hun hoofd, anderen hebben een kaal koppie of een klein beetje donshaartjes in een nog onbestemde kleur. Maar al heeft je baby bij de geboorte al een mooie haardos, dat wil niet zeggen dat dat zo blijft. Haaruitval bij baby’s is heel gewoon. Meestal krijgt je kindje achterop het hoofdje een kaal plekje (het plekje waar hij het meest op ligt) en kom je in het wiegje of het ledikantje kleine donshaartjes tegen. Maar niet getreurd, er komen nieuwe haartjes voor terug!
Als ze eenmaal een jaar zijn hebben de meeste baby’s wel flink wat haar. De haartjes worden wat steviger en hebben inmiddels de kleur gekregen die ze de eerstkomende jaren zullen hebben. Misschien is jouw kind al toe aan een eerste kappersbezoekje! Het is overigens een fabeltje dat het afknippen van het nesthaar ervoor zou zorgen dat je kind er een vollere bos haar voor terug krijgt. Het haar kan wel voller lijken als de piekjes eraf zijn geknipt. Maar probeer het eerst zelf eens voor je je kind naar de kapper stuurt. De meeste baby’s zullen het geen pretje vinden om stil te zitten terwijl er een vreemd iemand in hun haar aan het knippen is!
Berg, een veel voorkomende kwaal bij baby
Een veel voorkomend probleem op baby’s hoofdje is berg: gelige korsten op het hoofd. Berg, ook wel dauwworm genaamd, is een huiduitslag rond de fontanellen, veroorzaakt door de natuurlijke talgafscheiding. Het ziet eruit als gelige korstjes op de hoofdhuid. Niet mooi, maar ook niet gevaarlijk en bijzonder lastig weg te krijgen. Je kunt proberen om een beetje (amandel)olie over de hoofdhuid te smeren, dit een nachtje in te laten trekken en de volgende morgen met een kartonnen kaartje zachtjes(!) de korstjes afschrapen. In de winkel worden ook in olie gedrenkte pads verkocht. Maar ook als je er niets aan doet verdwijnen de korstjes na een tijdje vanzelf.
Lees ook: berg bij baby’s wat kun je eraan doen?
Babyverzorging: nageltjes knippen
De nagels van je baby worden al snel wat langer en hij kan zichzelf er per ongeluk gemeen mee krabben. De eerste paar weken mag je de nageltjes echter nog niet knippen, ze zijn nog broos en scheuren dan snel in. Bovendien maak je met knippen de nagels alleen maar scherper. Wacht met knippen tot na de eerste zes weken en probeer ze voor die tijd alleen kort en glad te houden met een nagelvijltje.
Het nagels knippen is een bijzonder pietepeuterig karweitje en wordt nog bemoeilijkt doordat de baby zijn handjes niet stil houdt. Knip de nageltjes als de baby lekker rustig is, tijdens zijn slaap of een voeding. En gebruik een nagelschaartje met stompe punten of een nagelknippertje zodat je de baby niet kunt bezeren
als hij toch ineens een rare beweging maakt.
Tandjes
De eerste doorkomende tandjes kunnen best wel wat last veroorzaken. Lees verder op onze pagina over tanden krijgen hoe je de tandjes moet verzorgen, wat de symptomen zijn van doorkomende tandjes bij je kind en wat je kunt doen tegen de pijn en de jeuk.
babyverzorging: ontstoken oogjes
Veel baby’s hebben de eerste weken last van vieze oogjes. Dit komt omdat de traanbuisjes in de ogen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Kook wat water, laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur en maak met een watje gedoopt in dit water het oogje schoon. Veeg van buiten naar binnen (naar de neus toe dus) en gebruik ieder watje maar een keer. Het moet vanzelf over gaan, duurt het echter te lang of krijgt het kind de oogjes niet meer open ga dan even langs de huisarts.
Lees ook: tips voor ontstoken ogen bij een baby
Babyverzorging bij verkoudheid baby
Maak het neusje van je kind voorzichtig schoon met een speciaal hiervoor bij drogist en apotheek verkrijgbaar apparaatje dat de viezigheid uit de neus van de baby zuigt. Gebruik verder een speciale zoutoplossing die je in het neusje spuit om het snot op te lossen, ook verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Dit om te voorkomen dat de verkoudheid naar de oortjes overslaat en de baby een oorontsteking krijgt.
Spruw
Spruw is een schimmelaandoening waarbij zich een wit laagje van kleine vlekjes vormt in de mond, op de tong en op het tandvlees. Deze vlekjes kan je niet wegvegen, controleer eerst of de vlekjes die je ziet geen gestolde melkrestjes zijn. Als je vermoedt dat je kind spruw heeft moet je even langs de huisarts.
Met dank aan Tanja, kraamverzorgster