Wat is er nu leuker dan lekker samen zwemmen met je baby? Het is de ultieme eerste activiteit die je samen met je baby kunt ondernemen. En niet onbelangrijk; het is leuk voor papa’s en mama’s! Babyzwemmen wordt door veel professionals onderstreept als een belangrijke en vooral gezonde activiteit voor baby’s en ouders. De baby’s zijn vanuit de buik aan het water gewend dus in het water zijn voelt heel natuurlijk voor een baby. De meeste zwembaden die babyzwemmen aanbieden hebben het water extra warm gemaakt waardoor het echt een heerlijk ontspannen moment voor jou en je baby is.
Wat is babyzwemmen?
Babyzwemmen is letterlijk zwemmen met je baby. Samen met je baby doe je allerlei oefeningen in het water die niet alleen de beginselen van het zwemmen bijbrengen maar die ook heel leuk zijn om te doen. Babyzwemmen maakt je kind op een heel natuurlijk manier vertrouwd met het water wat natuurlijk heel fijn is in een land als Nederland met veel water. Je baby leert natuurlijk niet echt zwemmen dus zwemles of een survival zwemcursus op latere leeftijd zijn absoluut nog nodig om je kind helemaal veilig te laten zijn in het water. Met babyzwemmen leert je kind op een speelse wijze de mogelijkheden en onmogelijkheden van het water kennen.
Bovendien bevordert het vrije bewegen in het water de lichamelijke ontwikkeling en coördinatie van je kindje. Babyzwemmen wordt altijd in een klasje gegeven met baby’s van ongeveer dezelfde leeftijd. Dat maakt babyzwemmen ook een heel sociale activiteit waarbij je, als je daar behoefte aan hebt, ook andere ouders kunt leren kennen.
Wanneer kun je starten?
Bij de meeste zwembaden geven ze hier wel richtlijnen voor. Over het algemeen wordt twee maanden gehanteerd als goede tijd om te starten met babyzwemmen. Natuurlijk hangt het enorm af van je kindje en van jezelf of je hier klaar voor bent. De grote van het kindje zal hier zeker een rol in spelen. Wanneer je voor twee maanden start is de kans op infecties of onderkoeling groter omdat de weerstand van je kindje nog beter opgebouwd moet worden. In het begin is een paar minuten in het water misschien lang genoeg. Het water is warmer voor babyzwemmen maar toch kan je kindje snel afkoelen. Houd dit goed in de gaten. Je kunt na het zwemmen even douchen met je baby of hem lekker in een doek wikkelen en meteen even voeden zodat je kindje snel weer warm wordt. Voeden direct voor het zwemmen kun je beter niet doen vanwege het risico dat je baby moet spugen.
Je zult zelf snel genoeg in de gaten hebben of je kindje het fijn vindt in het water. Meestal is dit het geval omdat water heel natuurlijk aanvoelt voor een baby aangezien ze in de buik niks anders gewend zijn. De reflex van onderwater gaan is daarom bij de meeste baby’s nog aanwezig. Dit wordt tijdens babyzwemmen veel herhaald waardoor deze reflex blijft en het een kindje kan helpen als hij in het water valt.
Wanneer kun je beter niet babyzwemmen?
Net zoals bij andere activiteiten geldt natuurlijk ook bij babyzwemmen dat wanneer je kindje niet lekker is je beter niet kunt gaan zwemmen. Let speciaal op verkoudheid of verhoging. Met een verstopte neus is het niet fijn om het water in te gaan. Ook als je kindje last heeft van zijn of haar longetjes of luchtwegen kun je babyzwemmen beter een keertje overslaan. Je hebt tenslotte juist die longen en luchtwegen in het water hard nodig.
Er wordt vaak gezegd dat zwemmen in het zwembad ‘beter’ is dan zwemmen in natuurwater. Dit gaat natuurlijk lang niet altijd op. Wat hiermee bedoeld wordt is dat de temperatuur in het zwembad vaak warmer is dan natuurwater en je hierdoor de kans op onderkoeling aanzienlijk vermindert. Wanneer je de kans hebt om in natuurwater van minimaal 30 graden te zwemmen dan kan dat natuurlijk gewoon.
Sommige ouders hebben hun vraagtekens bij het gebruik van chloor in zwembadwater. Dit is echter zo’n geringe hoeveelheid dat het de huid van je kindje niet zal aantasten. Als je iedere dag uren in het zwembad zou liggen is dit natuurlijk een ander verhaal. Je kunt na het zwemmen even douchen met je baby. Daarna kun je je kindje lekker insmeren met bijvoorbeeld kokosolie, zo voorkom je dat het huidje uitdroogt.
Wat moet je meenemen?
We hebben een lijstje gemaakt met handige dingen om mee te nemen als je gaat zwemmen met je baby:
- Zwemluiers
- Zwembroekje/ Badpakje
- Een flesje melk (als je flesvoeding geeft)
- Gewone luiers voor na het zwemmen
- Babydoekjes
- Een handdoek of grote hydrofiele doek
- Droge warme kleren
- Een mutsje
- Je eigen zwemkleding/ een handdoek voor jezelf/ badslippers/ haarborstel/ muntje voor de kluisjes
Waarom is babyzwemmen zo goed voor je kind?
Babyzwemmen is de eerste ‘sport’ voor kinderen waarin ze op een heel natuurlijke manier hun spieren en longen trainen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die vroeg beginnen met zwemmen een beter evenwicht en een betere hand-oog coördinatie ontwikkelen dan niet-zwemmende baby’s. Zelfs wanneer zij 4 jaar oud zijn bestaat dit verschil nog. Er wordt zelfs beweerd dat niet alleen de motorische ontwikkeling positief wordt beïnvloed door het babyzwemmen maar dat het ook een mogelijke voorsprong geeft op andere gebieden zoals groei, zelfvertrouwen en cardiovasculaire conditie.
Hiernaast bevordert het ook nog de veiligheid van je kindje want we leven nu eenmaal in een zeer waterrijk land in Nederland. Des te sneller je kind watervrij is, des te groter de overlevingskans wanneer het onverhoopt in het water beland. Babyzwemmen geeft vaak een voorsprong op het zwemdiploma. Kinderen die aan babyzwemmen hebben gedaan mogen bij veel zwembaden eerder starten met hun zwemdiploma en halen hem doorgaans sneller. Dat scheelt heel wat ritjes naar het zwembad.
Niet alleen is babyzwemmen heel goed voor je kindje maar het zal ook de band tussen jullie versterken. Deze één op één tijd samen is heerlijk voor je kindje en het lichamelijk contact is daarbij heel belangrijk.
Je zult zien dat door de herhaling in de lessen je kindje al ontzettend snel vaardigheden opdoet. Voor je het weet duikt je kleine baby een voorwerp van de bodem. Het is ontzettend leuk deze ontwikkeling te zien en heel goed voor het zelfvertrouwen van je kind.