Heeft je baby droge, vettige of schilferende plekken op de huid? En probeert je baby hier vaak aan te krabben? Dan heeft je kindje waarschijnlijk berg. Dit is een eczeem met rode of gelige, schilferende plekjes die vooral ontstaan op plekken waar veel talgklieren zitten. Bijvoorbeeld op het hoofdje (waar natuurlijk veel haar groeit) van je baby. In dit artikel lees je hoe je berg herkent en hoe je je baby kunt helpen om er zo snel mogelijk vanaf te komen.
Wat is berg precies?
De medische naam voor berg is seborroïsch eczeem. Ongeveer 3% van de volwassenen heeft hier last van. De schilfers zitten vaak tussen de haren. Je kent het misschien ook wel als hoofdroos. Baby’s kunnen ook last krijgen van dit type eczeem. Het verdwijnt meestal binnen een paar weken vanzelf. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar berg is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk.
Symptomen
Bij berg wordt de huid rood. Er komen vettige, gele schilfers op de huid. Je baby kan daar jeuk van krijgen. De schilfers zitten meestal:
- Tussen de haren (roos of hoofdroos).
- In de wenkbrauwen.
- Tussen de wimpers.
- Naast de neus.
- Achter en in de oren.
Daarnaast komt het eczeem soms ook voor op de borst, de rug en in de plooien van het lichaam, zoals de lies.
Wat is de oorzaak van berg?
De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk wordt het huideczeem berg veroorzaakt door de verandering van het huidsmeer (talg) van je baby. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij (te) veel zeepgebruik.
Als het huidsmeer verandert, gaan de gistcellen van de gist pityrosporan ovale, die op de huid zitten, sneller groeien. Deze gistcellen heeft iedereen op zijn huid, je baby dus ook. Normaal geven ze geen problemen. Maar als er heel veel gistcellen op de huid van je kindje zitten, gaan ze de huid irriteren. De gistcellen van pityrosporan ovale voelen zich erg prettig in een vettige omgeving. Als de talgklieren van je baby meer talg (huidsmeer of huidvet) produceren, gaat deze gistsoort zichzelf snel vermenigvuldigen. Dan ontstaan er een rode kleur op de huid en schilfers. Het eczeem kan verergeren bij:
- Stress.
- Kou (bijvoorbeeld van een open raam) of droge lucht (bijvoorbeeld van een verwarming die hoog staat).
- Veel gebruik van zeep.
- Als je baby vaak een mutsje of pet draagt.
Moet ik met mijn baby naar de huisarts met berg?
Berg is onschuldig en niet besmettelijk. Maar het kan voor je baby wel vervelend zijn. Zeker als je baby vaak aan de rode, schilferige plek krabt omdat er dan ook wondjes op de huid kunnen ontstaan.
Als de rode, schilferende plek groter wordt, is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan. Die kan nakijken of het berg is of iets anders. Rode plekken op de huid of eczeem kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben. Ga dus naar de huisarts met je baby als:
- Het eczeem ontstoken raakt (de hoofdhuid van je baby ziet er dan geïrriteerd en rood uit).
- Je twijfelt of het wel berg is, of misschien toch iets anders.
- Je baby veel last lijkt te hebben van de jeuk.
- De behandeling die je zelf toepast niet helpt.
Behandeling van berg
Meestal is het voldoende om de (hoofd)huid van je baby te wassen met een milde babyshampoo of zeep. Let erop dat deze pH-neutraal is. Na het wassen dep je de huid voorzichtig droog om verdere irritatie te voorkomen.
Als de schilfers erg dik zijn of lang blijven zitten, kun je die ook losweken door ze in te vetten met een vette olie (bijvoorbeeld olijfolie). De ochtend daarna kun je proberen ze voorzichtig te verwijderen met een kam. Eventueel maak je de huid nog wat zachter door eerst een milde (baby)shampoo te gebruiken.
Helpt dit niet, of wordt het huideczeem erger, dan kan de huisarts een ander middel voorschrijven. Bijvoorbeeld een shampoo met 2% ketoconazol. Dit is een middel dat schimmels en gisten doodt. Je moet de huid van je baby dan minimaal twee keer per week met deze shampoo wassen. De schilfers en de jeuk worden vaak na een paar wasbeurten al minder. Het kan tot vier weken duren voordat het huideczeem helemaal weg is. Het is belangrijk dat je deze kuur helemaal afmaakt. Meestal schrijft de huisarts een recept uit voor twee tot vier weken. In het begin kan de shampoo soms een branderig gevoel of irritatie van de huid veroorzaken. Dat trekt snel weg.
Als de shampoo met ketoconazol niet voldoende werkt, kan de huisarts tijdelijk een zalf voorschrijven. Deze zalf bevat corticosteroïden. Die remmen de ontstekingen van de huid. Meestal zit dit in een lotion. Bij veel kloven of scheuren in de huid schrijft de huisarts soms een gel voor met corticosteroïden. Bij baby’s wordt altijd de lichtste vorm van corticosteroïden gebruikt. De huisarts zal dit niet zo snel voorschrijven, omdat corticosteroïden ook bijwerkingen kunnen hebben.
Wat kun je als ouder zelf doen?
De precieze oorzaak van berg is lang niet altijd duidelijk. Toch kun je als ouder een hoop doen om te voorkomen dat je kind berg krijgt of om het huideczeem sneller te laten genezen. Hieronder lees je een aantal tips:
- Vermijd bekende factoren waarvan je weet dat ze het eczeem bij je kindje kunnen verergeren of uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan irriterende zeep of shampoo, cosmetica, hoofdbedekking of bepaalde kleding. Soms is het een specifieke zeep of shampoo die het eczeem uitlokt. Probeer dan een ander product. Eventjes een pet opdoen is geen probleem, zeker niet als de zon fel is. Maar laat de hoofdhuid van je kindje (zeker binnen) zoveel mogelijk onbedekt.
- Zonlicht helpt om het eczeem te laten genezen. Maar kijk uit dat de huid van je kindje niet verbrandt. Eventjes buiten spelen of op schoot zitten in de niet te felle zon is meestal geen probleem.
- Was het haar of de huid van je baby om de dag met een milde of pH-neutrale shampoo of zeep. Dep de huid na het wassen voorzichtig droog om verdere irritatie te voorkomen.
- Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer van je baby constant is. Laat je baby niet te dicht bij het open raam slapen of vlakbij de verwarming. Dan ontstaan er temperatuurverschillen waar het huideczeem erger van kan worden.
Bronnen:
Thuisarts.nl – seborroïsch eczeem
NHG Richtlijn seborroïsch eczeem
Farmacotherapeutisch kompas – seborroïsch eczeem
Apotheek.nl – ketoconazol shampoo