Wanneer je met je baby op pad gaat wil je en moet je op alles voorbereid zijn. Of je nu naar een restaurant, dierentuin of enkel naar opa en oma toe gaat: je zult altijd een goed gevulde luiertas nodig hebben. Naast de standaard inhoud, moet je ook denken aan spullen voor jezelf en eventuele seizoensgebonden items. Om te voorkomen dat je niet de helft vergeet geven wij in dit artikel een handig overzicht van wat je allemaal mee moet nemen.
De basis spullen voor in de luiertas
- Luierzakjes: geen prullenbak bij de hand? Zorg dat je luierzakjes bij je hebt om de luier tijdelijk in op te bergen.
- Luiers: bedenk goed hoe lang je weggaat en dus hoeveel luiers je nodig hebt. Beter eentje te veel dan te weinig!
- Billendoekjes: onmisbaar want hier gebruik je er behoorlijk veel van op een dag. Neem dus altijd een pakje mee als je op pad gaat.
- Billenzalf: belangrijk voor de kwetsbare huid van je baby. Vooral als je baby erg veel last heeft van luieruitslag dan moet je een potje billenzalf niet vergeten.
- Verschoonmatje: als je je baby ergens anders dan thuis op de commode moet verschonen, wil je uiteraard wel dat hij op een schone en zachte ondergrond kan liggen. Neem daarom altijd een verschoonmatje mee in je tas. Je hebt ook matjes die je kunt opvouwen als etui, hier passen ook de billendoekjes en luiers in. Erg handig want dan hoef je niet de hele tas mee te slepen naar het toilet.
- Hydrofiele doek: handig als je kindje wat melk teruggeeft of bij andere ongelukjes. Deze doeken absorberen vocht en zijn multi inzetbaar. Je kunt er dingen mee schoon maken, jezelf privacy geven tijdens het borstvoeden maar ook kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby te beschermen tegen de zon.
- Een extra setje kleding: neem altijd een extra romper, broekje en shirtje mee en bij voorkeur ook een extra setje sokjes. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus dan is het fijn om je baby even wat droogs aan te kunnen doen.
- Een slabber of spuugdoekje: veel baby’s boeren nog wel eens wat melk op of kwijlen heel veel omdat er tandjes doorkomen. Een slabber en/of spuugdoekje is dan geen overbodige luxe!
- Een reserve fopspeen: spenen raken vaak kwijt of vallen op de grond. Altijd goed om een reserve mee te nemen dus.
- Speeltje of knuffel: om je baby te vermaken of juist af te leiden is het verstandig wat klein speelgoed mee te nemen zoals een boekje of knuffeltje. Iets wat hij leuk vindt om mee te spelen.
- Eventuele medicatie en een ehbo kit: als je baby bepaalde medicatie nodig heeft, neem dit dan altijd mee voor het geval het nodig is. Neem ook standaard een klein ehbo tasje mee met pleisters, jodium, een schaartje etc.
- Toetenvegers: onmisbaar voor zowel jezelf als de baby.
Spullen voor jezelf in de luiertas
Misschien heb je het idee dat je luiertas behoorlijk vol aan het raken is, toch moet je niet jezelf vergeten. Naast alle spullen die je nodig hebt voor je baby is het ook verstandig om voor jezelf onderstaande dingen mee te nemen:
- Een extra shirt en bh: ook jouw eigen kleding kan vies worden. Bijvoorbeeld wanneer je baby over je heen spuugt.
- Portemonnee: misschien voor de hand liggend maar als je aan zoveel dingen moet denken vergeet je vaak je eigen spullen.
- Telefoon
- Sleutels
- Bril/ Zonnebril
- Reinigende handgel of -spray: na het verschonen van een luier wil je natuurlijk even je handen wassen. Is er geen kraan in de buurt dan is deze gel echt een uitkomst.
- Borstcompressen: geef je borstvoeding dan gebruik je waarschijnlijk borstcompressen. Vergeet niet om wat schone borstcompressen in de luiertas te doen.
- Een extra grote hydrofiele doek of borstvoedingsdoek: vind je het niet prettig om in het openbaar te voeden of drinkt je baby erg onrustig dan is zo’n doek een uitkomst.
- Iets te eten/ drinken: zorg ook goed voor jezelf! Neem dus wat te eten en drinken mee als jullie op pad gaan, afhankelijk van waar jullie heen gaan natuurlijk!
Eten en drinken
- Een fles en een reserve fles: tenzij je borstvoeding geeft, is een (lege) fles natuurlijk onmisbaar. Het beste is om melk ter plaatse te bereiden, aangezien bereide melk slechts drie uur goed blijft. Een reserve fles is handig als je meerdere voedingen moet geven. Zo heb je altijd een schone bij je.
- Melkpoeder in een doseerdoosje: neem altijd poeder en water mee zodat je waar je ook bent de melk klaar kunt maken voor je baby. En neem altijd wat extra mee voor het geval jullie langer weg zijn dan gepland.
- Flesje water: om de fles klaar te maken of je baby te laten drinken. Een thermoskan met heet water is ook handig, dan heb je alles voorhanden om het flesje direct klaar te maken!
- Flessenwarmer: in plaats van een thermoskan met warm water kun je ook een flessenwarmer meenemen. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een stopcontact.
- Tuitbeker: drinkt jouw kindje niet alleen meer uit de fles? Neem dan ook een goede tuitbeker mee. Vul hem van tevoren met water zodat je altijd drinken paraat hebt.
- Potje eten en lepeltje: drinkt jouw baby niet alleen meer melk? Neem dan altijd een fruithapje of andere potje eten mee. Ook een soepstengel, liga of broodkorstje kun je gemakkelijk meenemen.
Seizoensgebonden items
In de zomer moet je denken aan:
- Een zonnehoedje of petje
- Een zonnebril
- Zonnebrand: stel je baby nooit te lang bloot aan (direct) zonlicht. Zet als je buiten bent daarom altijd een pet/hoedje of zonnebril bij je baby op. Smeer je baby ook altijd goed in met zonnebrand (eentje speciaal voor baby’s, natuurlijk).
In de winter moet je denken aan:
- Een muts, sjaal en handschoentjes
- Een dekentje
- Extra kleding voor het geval je baby het toch koud heeft
*Dit artikel bevat gesponsorde content