Je bent zwanger en yes, je mag eindelijk de babykamer gaan inrichten. Naast het bedje en een kast, behoort een commode tot de basisuitzet van een babykamer. Er zijn echter veel verschillende soorten. Welk model is handig, welke hoogte moet je kiezen en welke is nou de beste? Om het makkelijk te maken, hebben wij dit voor jou allemaal op een rijtje gezet in dit artikel.
Wat is een commode?
Een commode is een handig meubelstuk dat je gebruikt om je baby op te verschonen en aan te kleden. Ook na het badderen gebruik je hem om je kindje op af te drogen en lekker in te smeren. Daarnaast kan het ook een handige opberger zijn. Sommige beschikken over lades of deurtjes, terwijl anderen alleen een werkblad hebben. Opbergruimte is ideaal om luiers, kleding, beddengoed en slaapzakjes in op te bergen, zodat jij alles binnen handbereik hebt als je je baby verschoont. Een commode behoort tot de basis van een complete babykamer. Een voordeel van dit item is dat het precies de goede hoogte heeft voor jou, in tegenstelling tot een bed of de bank, zodat jij er altijd in de juiste houding voor staat. Wel zo handig, want je brengt er heel wat tijd achter door in de eerste levensjaren van je kleintje. Kortom, een goede commode is onmisbaar.
Hoe maak je de juiste keuze?
Er zijn heel veel verschillende soorten, maar hoe kies jij nou de juiste commode? Voordat je er eentje gaat aanschaffen, denk dan eerst na over de volgende vragen: Hoelang wil je hem gebruiken? Als je dit meubel voor meerdere kinderen wilt gebruiken, kies dan voor een kwalitatief goede commode. Dat is ook direct heel duurzaam. In dat kader kun je natuurlijk ook kiezen voor een goede tweedehandse. Waar wil je hem plaatsen in de babykamer en welke lengte past daar? Welke hoogte is geschikt voor jou? Wil je alleen lades of ook deurtjes? Verschoon je liever horizontaal of verticaal? En wil je een bladvergroter gebruiken? Met dit opzetstuk kun je het aankleedkussen veilig verticaal leggen, zodat jij je baby in de lengte kan verschonen. Zodoende houd je op het werkblad ruimte over voor babykleertjes en mandjes met schone luiers en verzorgingsproducten. Je zou ook kunnen kiezen voor een plank boven de commode, om daar extra spulletjes neer te zetten. Welk type wil je: een staande of een hangende? Een wandmeubel zou je later ook weer kunnen gebruiken als bureau in de kinderkamer. Welke stijl past bij jou en welk budget heb je ter beschikking?
Welke afmetingen moet een commode hebben?
De ideale hoogte is heel persoonlijk en afhankelijk van jouw lengte. Het is heel belangrijk dat dit meubelstuk de juiste hoogte heeft om te voorkomen dat jij last krijgt van je rug. Ga na wat voor jou en je eventuele partner een prettige werkhoogte is. Vaak is dat tussen de 85 en 105 cm. De meeste commodes hebben pootjes, zodat jij er met je voeten onder kunt staan en niet naar voren hoeft te buigen om bij jouw kindje te kunnen. Een standaard aankleedkussen is 70 cm lang en 50 cm breed. De afmeting van de commode moet daar minimaal aan voldoen, zodat je kindje altijd veilig ligt.
Veiligheid
Omdat dit item één van de meest gebruikte meubels is in de babykamer is het belangrijk dat hij betrouwbaar is voor jou en jouw baby. Let voor de aankoop op de volgende punten: staat hij stabiel? Als hij op 4 wieltjes staat, is het belangrijk dat minimaal 2 wieltjes vastgezet kunnen worden. Extra veilig zijn opstaande randen aan de achter- en zijkanten van 3 cm of hoger. Ook met deze randen is een aankleedkussen met opstaande randen een must. Let erop dat de hoeken en randen van het meubel zijn afgerond. Wel zo fijn, mocht je kindje zich per ongeluk stoten. Een soft-close systeem op de lades is dubbel handig. Omdat de lade langzaam sluit heeft je kind meer tijd om zijn hand weg te trekken. Daarnaast sluit de lade bijna geruisloos als je hemt dichtdoet. Fijn als je baby in zijn bed slaapt en jij de was opruimt. Ook als deze zaken allemaal in orde zijn, is het belangrijk dat je altijd in de buurt van je kleintje blijft als hij op de commode ligt. Houdt altijd één hand op je baby als je iets pakt. Hij rolt misschien nu nog niet, maar dat kan zo anders zijn. Mocht je onverhoopt toch even weg moeten, leg je baby dan even in zijn bedje.
De beste commodes
Je kent je wensen en bent klaar om een goede commode aan te schaffen. Bij babywinkels en op internet zie je allerlei soorten en maten voorbij komen, maar welke moet je nou kiezen? Wij hebben voor jou uitgezocht welk 10 commodes het beste beoordeeld zijn, zodat jij alleen maar hoeft te scrollen en kiezen!
Je vind hier de top 10 best beoordeelde commodes!
Hoe richt je een commode in?
Voordat je baby geboren wordt richt je de babykamer in. Wat leg je allemaal in een commode? Dat antwoord is simpel, alles wat je nodig hebt om je baby te verschonen en aan te kleden. Denk aan luiers, billendoekjes, verzorgingsproducten, een borstel, hydrofiele doeken, de huidige maat kleding en rompertjes, sokjes, beddengoed, slaapzakjes, eventueel een speentje, een thermometer en vitamines. Alles wat je het meest gebruikt leg je bovenin. Als je lades hebt kun je gebruik maken van handige opbergmandjes om alles te scheiden. Bovenop het meubel leg je het aankleedkussen met, als er extra ruimte is, mandjes met luiers, billendoekjes en verzorgingsproducten. Ontbreekt die ruimte en heb je geen plankje erboven, dan leg je dit in de eerste lade samen met de hydrofiele luiers. Ook wil je de rompertjes en kleding dichtbij hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat alles vies wordt omdat je kindje net gaat plassen als jij hem aan het verschonen bent. Beddengoed, slaapzakjes en een extra deken kun je in de onderste lade of kastje plaatsen. Als je nog ruimte over hebt, dan kun je onderin ook een extra voorraad luiers, billendoekjes en grotere kleding neerleggen.
Hoe lang heb je een commode nodig?
Vaak gebruik je dit item tussen de 3 en 4 jaar. Als kinderen naar school gaan wordt verwacht dat ze zindelijk zijn. Dat is het moment waarop je geen luiers meer hoeft te verschonen op de commode. Als je kindje toe is aan een groter bed, kan dat ook een mooi moment zijn om de babykamer om te toveren in een kinderkamer.