Het liefst zie jij je kleintje met een fijn, tevreden bekkie. Niks is vervelender dan een huilende baby. Je hebt alles al gecheckt: hij is net wakker, heeft een schone luier en hij heeft zijn melk gehad. Waarom huilt hij nou nog? Veel baby’s hebben er last van. Darmkrampjes. Belangrijk voor jou om te weten is hoe je de krampjes herkent en wat jij er aan kan doen om ze te voorkomen. In dit artikel nemen we jou mee en leggen we dit allemaal uit.
Wat zijn krampjes?
Bij darmkrampjes trekken de spieren in de darmwand samen en dit veroorzaakt de pijn in de buik van jouw baby. Darmkrampjes worden ook wel buikkrampjes genoemd. Krampjes beginnen vaak als baby’s 2 tot 4 weken oud zijn. Ze zijn het heftigst als ze ongeveer 6 tot 8 weken oud zijn. De darmen van je kleintje zijn nog heel gevoelig en kunnen door voeding geprikkeld raken. Vaak ontstaan de krampjes tijdens of vlak na de voeding. Je merkt het heel snel aan je baby. Hij begint vaak direct heel hard te huilen, beweegt onrustig en begint met zijn beentjes te spartelen.
Dit huilen kan uren aanhouden. Het is voor hem, maar ook voor jou, niet fijn. Hij lijkt ontroostbaar. Overdag is dit wellicht nog prima te doen, maar ’s nachts uren met een huilende baby op je arm wil liever niemand. Soms ontstaat er dan een vicieuze cirkel. Eerst kan je baby niet slapen van de darmkrampjes en huilt daarom verschrikkelijk. Maar later is hij zo moe dat hij daarom huilt, want een oververmoeide baby kan steeds slechter prikkels verdragen. Eén troost, weet dat het meestal vanzelf minder wordt na zo’n zes weken. En na drie maanden houdt het vaak helemaal op. In deze tijd hebben de darmen kunnen wennen aan voeding en zijn ze verder ontwikkeld.
Hoe herken ik darmkrampen?
Je kan buikkrampjes herkennen aan de volgende kenmerken:
- Je baby krijgt een rood gezicht, huilt heel hard en onophoudelijk.
- Hij is ontroostbaar.
- Je baby is erg onrustig.
- Hij overstrekt zich.
- Je ziet de spanning en onrust in zijn lijfje.
- Hij kan windjes laten.
- Hij knijpt in zijn handjes en maakt vuistjes.
- Hij trekt zijn beentjes op of hij trappelt onrustig met zijn benen.
Wat zijn de oorzaken van krampjes?
In de meeste gevallen zijn darmkrampjes onschuldig en zit er geen medische oorzaak achter. Er zijn verschillende oorzaken die krampen kunnen veroorzaken bij jouw kleintje.
De ontwikkeling van het maag- en darmstelsel
Als je baby is geboren en voor het eerst melk begint te drinken, is dat voor de maag en de darmen een eerste kennismaking met voedsel. Zij zijn op dat moment nog niet volledig ontwikkeld en moeten dus wennen aan voedsel. Het kan zijn dat de voeding nog niet goed wordt afgebroken in de maag, waardoor zich gas ophoopt in de darmen en krampjes ontstaan. Het hoort er dus een beetje bij. Helaas hebben sommige baby’s er erg veel last van en zijn ze bijna ontroostbaar.
Prikkels
Sommige baby’s zijn heel gevoelig voor prikkels. Het kan hierbij gaan om veel geluiden, vastgehouden worden door steeds weer andere mensen (zoals bij kraambezoek) of veel op pad zijn. Als er teveel prikkels op je baby afkomen kan dit ook buikpijn veroorzaken.
Lucht
Gulzig drinken heeft als nadeel dat je kindje veel lucht binnen krijgt als hij melk drinkt. Deze lucht hoopt zich op in de darmen en veroorzaakt krampjes. Voor dit soort hongerige types zijn er oplossingen bedacht. Daar lees je hieronder meer over.
Allergie
Het kan natuurlijk zijn dat je baby allergisch is voor (koe)melk, waardoor hij last heeft van zijn darmen. Vaak hebben deze kinderen dan ook huid- of luchtwegproblemen. Mocht je hierover twijfelen, raadpleeg dan altijd een arts.
Heeft voeding effect op buikkrampen?
De melk die jouw kleintje binnen krijgt is een belangrijke graadmeter voor de rust in zijn buikje. Hieronder maken we onderscheidt in kunst- en borstvoeding. Bij borstvoeding zit achter in de borst de meest volle, vettere melk. Deze stimuleert de darmen het beste. Als je kleintje de borst goed leeg drinkt, is de kans op krampjes daarom ook minder. De voeding die jij zelf eet hoeft geen invloed te hebben op jouw baby. Althans dit is niet wetenschappelijk bewezen. Je kan natuurlijk wel zelf testen of dit zo is. Heb je het idee dat een bepaald voedingsmiddel invloed heeft op de krampjes, laat dat dan een paar dagen weg uit jouw maaltijden en kijk wat het effect is op jouw baby. Test nooit meer dan één voedingsmiddel per keer, anders weet je niet welke het juiste effect geeft.
Ook als je kunstvoeding geeft kan je baby last krijgen van krampjes. De melk kan bijvoorbeeld te snel stromen als je kindje op zijn rug ligt en de fles omhoog wordt gehouden. Het kan ook zijn dat de speen een te groot gat heeft ten opzichte van de zuigkracht van jouw baby. Tijdens het moment van voeden hoeft de speen niet helemaal gevuld te zijn met melk. Probeer je baby wat meer rechtop te houden en de fles horizontaal. Zo moet hij er zelf meer moeite voor doen om zijn melk te drinken en kan hij makkelijker zelf pauzes inlassen. De voeding mag gerust tussen de 15 tot 20 minuten duren. Zodra je kindje over gaat naar vaste voeding kan dat ook problemen geven in zijn buik. Zijn lichaam moet weer wennen. Dat is heel normaal. Blijft je kind erg last houden van zijn buik na het eten, neem dan contact op met jullie huisarts.
Wat kun je doen tegen darmkrampen?
- Observeer eerst je baby tijdens de voeding. Hoe drinkt hij en in welke houding ligt hij?
- Voor borst- en flesvoeding geldt dat je je kindje wat meer rechtop kan houden tijdens de voeding.
- Houdt bij flesvoeding de fles horizontaal, zodat je kleintje meer moeite moet doen om te drinken en eventueel zelf een pauze kan inlassen.
- Drinkt je baby nog steeds gulzig, las dan zelf korte pauzes in.
- Kijk in die pauzes of je baby al genoeg heeft gehad. Hij hoeft zijn flesje niet perse leeg te drinken.
- Schudt bij het maken van flesvoeding de fles niet te hard, zodat er zo min mogelijk lucht in de melk zit. Draai de fles in rondjes om de poeder te laten mengen met het water.
- Laat je baby na de voeding even rustig bij jou op de arm zitten om bij te komen.
- Laat je kleintje na de voeding een boertje doen.
- Als je baby al buikkramp heeft kan je hem met zijn buikje op jouw onderarm, borst of schoot leggen en zijn onderrug zachtjes masseren. Door de druk op zijn buikje kan dit zorgen voor wat verlichting.
- Warmte op zijn buikje kan ook helpen om de pijn wat te verlichten. Denk aan een kruik of een warmtekussentje.
- Naast het verlichten van de pijn is het ook raadzaam om je te focussen op de slaap. Kijk wat je kindje fijn vindt. Op het moment dat hij toe is aan zijn slaapje kan je bijvoorbeeld gaan wandelen, hem in een draagzak of -doek doen, hem inbakeren of hem op je arm zachtjes wiegen. Een uitgeruste baby huilt sowieso minder.