Je baby wil vooral in het eerste jaar heel graag dicht bij jou zijn. Je kunt hem natuurlijk zelf tillen, maar als je je handen af en toe vrij wilt hebben is een draagzak ideaal. Hiermee kan je je kleintje op een veilige en makkelijke manier met je meedragen. In dit artikel leggen we uit wat een draagzak is, welke varianten er zijn en welke de beste zijn. Zo kan jij kiezen of een draagzak iets voor jou is en welk type het beste bij jou past.
Wat is een draagzak?
Een draagzak is een stevig doek, van canvas of een speciale soepele draagdoekenstof, die jouw baby een optimale ondersteuning geeft als jij hem op jouw buik of rug draagt. De zak kun je precies zo instellen, zodat het voor jou en je kleintje perfect zit. De draagzak ondersteunt jouw baby vanaf zijn nek tot aan zijn knietjes. Het kontje zit net wat lager dan de knieën en de rug kan een natuurlijke bolling aannemen in de zak. Dit wordt ook wel de kikkerhouding genoemd. Deze ergonomische houding is goed voor de ontwikkeling van jouw baby. De zak ondersteunt naast het lichaam van jouw kindje ook jouw lichaam ergonomisch. Het gewicht van jouw baby moet evenredig verdeeld zijn over de zak en jouw kleintje hangt met zijn buik tegen jouw buik aan. Bij de draagzak zit vaak een borst- en heupgordel, die klik je vast of je maakt de zak vast met behulp van klittenband. Je hoeft de zak dus niet te knopen zoals bij een draagdoek. Hij is compact en je kan hem makkelijk meenemen.
Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?
Het dragen van een baby in een draagzak of -doek heeft veel voordelen. Het lichamelijk contact tussen jou en je baby is er één van. Daarnaast hoort je baby jouw hartslag, net als toen hij 9 maanden in jouw buik zat. Je kleintje voelt zich hierdoor veilig en geborgen. Een draagzak moet je zelf instellen door de banden van de schouders en de heupen af te stellen op jouw lichaam. Bij de draagzak en -doek zit je kleintje beide in een spreidhouding. Deze kikkerhouding is goed voor zijn lichamelijke ontwikkeling.
Bij de draagdoek heb je keuze uit 2 soorten: een doek van rekbare stof of een geweven doek. Beide doeken knoop je om je lichaam. Ze zijn er in allerlei maten, maar gemiddeld zijn ze 2 meter lang en 1 meter breed. Een draagdoek leren knopen lijkt heel ingewikkeld. Het is een grote lap stof en er zijn wel 20 verschillende knopen mogelijk. Het is echter alleen een kwestie van een paar keer oefenen. Net als fietsen, verleer je dit niet. Zodra je het kunt duurt het knopen van de doek maar een paar minuten. Kom je er zelf niet uit, dan kan je altijd een draagdoekconsulent bellen. Zij kunnen op afstand advies geven of ze komen bij jou langs.
Het voordeel van een draagdoek is dat deze altijd past en je niks hoeft in te stellen. Ook niet als je de doek samen met je partner gebruikt. Als je hem goed knoopt, dan sluit hij altijd mooi aan en zorgt hij voor een goede ergonomische houding van jouw kleintje. Hij zorgt voor een goede verdeling van het gewicht en dus voor een optimaal comfort voor jou en je baby. Wat zeker bij eventuele schouder- en nekklachten ideaal is. Het voordeel van een geweven doek is dat deze altijd past. De stof rekt niet uit en het doek wordt nooit te klein. Je baby kan er vanaf de geboorte in totdat hij ongeveer twee jaar is. Je kan je kindje dragen op je rug, buik of heup.
Heb je er echt een nodig?
Een draagzak is niet perse nodig, maar wel heel praktisch. Als je door een drukke stad of pretpark wandelt, je maakt een lange wandeling door een berggebied of je reist met de bus of de trein, dan is een draagzak ideaal. Je wandelt met gemak langs iedereen heen, terwijl je kindje op jouw buik of rug zit. Met een kinderwagen wordt dat natuurlijk een heel ander verhaal. Ook voor je kindje is een draagzak fijn. Hij is zo dichtbij jou, zijn lichaam wordt goed ondersteunt en het zitten in zo’n zak werkt heel ontspannend voor jouw baby.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje in een draagzak?
Je kan een baby vanaf de geboorte meenemen in een draagzak. Dit wordt ook wel een buikdrager genoemd. Je draagt je kleintje op de buik totdat hij te zwaar wordt. Daarna kan je overgaan op een rugdrager. De rugdrager is een frame met een ingebouwd stoeltje. Deze gebruik je zodra je kindje zelfstandig kan zitten. Ergonomische draagzakken kun je vaak op 2 manieren gebruiken, als buikdrager én als rugdrager. Hierbij zit het kindje altijd in de juiste spreidpositie. Bij deze draagzakken moet je soms een zitverkleiner (insert) gebruiken, zodat je kleine pasgeboren baby ook in een goede houding in de draagzak zit. Zonder verkleiner bestaat de kans dat zijn lichaam in elkaar zakt, in de kommahouding, waardoor hij zelf niet goed kan ademen.
Waar kun je verder nog rekening mee houden?
- Zorg ervoor dat het hoofd en de rug van jouw baby goed ondersteunt worden door de draagzak. Helemaal bij pasgeboren baby’s is dat belangrijk, aangezien zij hun hoofdje nog niet goed zelfstandig rechtop kunnen houden.
- Zorg er altijd voor dat je kleintje genoeg ruimte heeft voor zijn armen en benen.
- Check altijd de temperatuur van je baby als hij in de draagzak zit. Zeker bij warm weer kunnen ze het sneller warm krijgen. En bij het koud weer het omgekeerde.
- Let er altijd op dat je kindje goed kan ademhalen in de draagzak.
- Oefen eerst met het verstellen, vastgespen of -klikken van de draagzak zonder dat je je kindje meeneemt.
De beste draagzakken
Draagzakken zijn er in allerlei soorten, kleuren en vormen. Het is afhankelijk van jouw postuur en de pasvorm van de draagzak of deze bij jou en je kindje past. Het is dus heel persoonlijk. Het aanbod is enorm, daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet welke de beste zijn. In dit artikel lees je er alles over.
Bron: Consumentenbond