Als je baby huilt, weet je als ouder dat er iets aan de hand is. Maar het kan nog een hele puzzel zijn om erachter te komen wat je baby precies bedoelt. Met Dunstan babytaal kun je er als ouder achter komen wat je baby van je wil. Wat is Dunstan babytaal? En welke geluiden maakt je baby dan?
Wat is Dunstan babytaal?
Priscilla Dunstan ontdekte met haar absolute geheugen voor gehoor dat haar pasgeboren baby op vijf verschillende manieren huilde. Door naar het gehuil van baby’s over de hele wereld te luisteren, kwam ze erachter dat alle baby’s vijf verschillende huiltjes hebben. Ze ontwikkelde de methode Dunstan babytaal zodat ouders de vijf verschillende huilgeluiden van hun baby kunnen herkennen. Zo kom je er als ouder achter waarom je baby huilt en wat hij nodig heeft. Dunstan babytaal werd bekend in 2006 bij de show van Oprah Winfrey. Sindsdien gebruiken jonge ouders over de hele wereld deze methode.
De vijf verschillende baby geluiden
Met Dunstan babytaal herken je de geluiden het gemakkelijkst als je baby tussen de 0 en 3 maanden oud is. Het gaat dan vooral om het geluid dat je baby maakt vlak voordat het huilen begint.
- Neh: honger – Maakt je baby een geluid dat klinkt als ‘nah’ of ‘neh’, dan is het etenstijd. Het geluid ontstaat door de zuigreflex. Als je je baby voedt, is het hongergevoel weg.
- Auw: moe – Klinkt het alsof je baby ‘auw’ of ‘owh’ zegt, dan is je baby moe. Het is vergelijkbaar met het geluid wanneer je hardop gaapt. Dit geluid ontstaat door de gaapreflex. Het kan ook lijken alsof je kleine gaapt. Tijd dus om je baby eventjes op bed te leggen of te laten slapen.
- Eairh: darmkrampjes – Dit geluid is vaak wat lastiger te herkennen dan de andere geluiden. Het klinkt als ‘eairh’. Je baby heeft dan last van darmkrampjes. Vaak kijkt je baby hier moeilijk bij. Soms trekt hij ook zijn benen op.
- Eh: boertje dwars – Dit geluid lijkt op twee andere klanken, ‘neh’ en ‘heh’. Daarom is het belangrijk om goed naar de beginklank te luisteren. Met ‘eh’ geeft je baby aan dat er een boertje naar buiten moet.
- Heh: oncomfortabel gevoel – ‘Heh’ geeft aan dat je baby oncomfortabel is. Meestal is dit bij een volle luier. Maar het kan ook bij iets anders voorkomen. Misschien heeft je baby het koud of juist warm. Of ligt hij in een ongemakkelijke houding. Bij dit geluidje moet je als ouder dus nog eventjes uitzoeken wat er precies aan de hand is.
Voordelen van Dunstan babytaal
- Als je weet waar de behoefte van je baby ligt, zal hij minder vaak huilen. Dit geeft voor zowel jou als ouder als voor je kleine minder stress.
- Als je kind ’s nachts begint te huilen, ben je er sneller achter wat hij van je wilt. Je baby en jij kunnen dan ook sneller weer slapen.
- Je weet als ouder wanneer je kindje honger heeft, zodat je ook op de juiste momenten voeding geeft.
- Ook vaders kunnen de babygeluiden leren herkennen. Bij borstvoeding moet je de kleine misschien afgeven bij mama, maar bij de andere vier geluiden kun je als papa je baby ook goed helpen.
Dunstan babytaal leren
Je kunt zelf aan de slag met je baby om de hierboven beschreven geluiden te leren. Maar je kunt ook een online cursus volgen om de geluiden te leren herkennen. Zo’n cursus duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur. Ook kun je de training fysiek volgen bij een gecertificeerde opleider.
Bronnen: Babytaal.nl, Kraamzus.nl