Een box kan erg handig zijn als je baby wat groter wordt. Als jij je handen even vrij wilt hebben kan je kindje toch veilig alleen zijn. Sommige ouders zweren erbij, anderen hebben er nooit één gehad en ook niet gemist. Heb je een box wel echt nodig? En zo ja, waar moet je op letten bij de aanschaf? In dit artikel lees je het allemaal!
Wat is een box?
Een box lijkt op een grote versie van een ledikantje. En is in allerlei soorten verkrijgbaar, van vierkant tot ovaal, vaak van hout. Je kunt je kindje erin leggen als jij even je handen vrij wilt hebben. Het is een veilige plek voor je kleintje om alleen te zijn. Vaak wordt hij in de woonkamer of -keuken neergezet, afhankelijk van de ruimte in jouw huis. De meeste versies zijn in hoogte verstelbaar. Je kunt de bodem lager zetten zodra je kindje gegroeid is.
Heb je een box echt nodig?
Een box is geen musthave, maar wel handig. Baby’s vinden het fijn om dichtbij hun moeder of vader te zijn. Knuffelen is zelfs een eerste levensbehoefte. Toch is het voor hun eigen ontwikkeling en beweging ook goed om een plekje voor zichzelf te hebben. Zeker als je nog andere kinderen in huis hebt of als er huisdieren rondlopen. In de box heeft je baby altijd een veilige, rustige en schone plek om te spelen. Hij leert hier ook direct om alleen te spelen.
Dit meubelstuk is bijvoorbeeld fijn als jij wilt koken, naar het toilet moet of een flesvoeding moet maken. Sommige ouders gebruiken in plaats van een box een wipstoeltje. Dat kan natuurlijk ook. Wil je je baby vaker en langer wegleggen, dan is een vlakke ondergrond beter voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Ook als je kindje net kan lopen is een box handig. Als jij even naar het toilet wilt, kan je niet in de gaten houden of hij ergens aan zit of op wil klimmen. Een box is dan de ideale veilige speelplek.
Vanaf welke leeftijd?
Je baby mag vanaf de geboorte al in de box liggen. Sommige ouders gebruiken in de eerste weken de kinderwagen om hun baby even weg te leggen. Het is afhankelijk van jou en je kindje wat jullie fijn vinden. Als je baby de kinderwagen ontgroeid is kan je hem in de box leggen. Zo is hij toch dicht bij jou, went hij aan de geluiden in de huiskamer en heb jij tegelijkertijd je handen vrij. Je kunt je kindje er telkens even kort wegleggen. Zo leert hij ook om zelfstandig te spelen. Daarnaast is het een fijne plek om dagelijks zijn ‘tummy time’ te doen. Liggend op zijn buik kan hij leren om zijn hoofdje op te tillen en zich op te duwen.
Wanneer is een box veilig?
Als je een nieuwe box koopt, weet je zeker dat deze veilig is. Nieuwe varianten moeten namelijk altijd voldoen aan strenge veiligheidseisen. Volgens de Consumentenbond is het belangrijk dat op de beschrijving de NEN-EN 12227:2010 norm staat. Dit geeft aan dat hij aan alle eisen voldoet en dus veilig is.
Bedenk voor jezelf of je een nieuwe wilt kopen of een tweedehandse. Dit meubel gaat vaak lang mee en het kan behoorlijk schelen in de kosten. Een tweedehandse is dus een goed alternatief. Controleer in dat geval zelf of hij voldoet aan de NEN-norm en of alle schroefjes meegeleverd worden. Daarna kies je de vorm van de box. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten: vierkant, rond, rechthoekig, ovaal, inklapbare, etc. Heb je ruimte in huis? Dan is een variant op wieltjes handig. Zo kan je hem makkelijk met jou mee verplaatsen. Let er op dat er dan minimaal twee wieltjes geblokkeerd kunnen worden. Welke versie je ook kiest, belangrijk is dat hij altijd een stevige constructie moet hebben en stabiel moet staan. Waar moet je nou nog meer op letten als je je kleintje veilig wil laten spelen in de box?
Bodem
De ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan 0,5 cm zijn. Zo kunnen de vingers van je baby er niet tussen komen te zitten. Stel de bodem altijd zo in, dat je kindje er niet uit kan vallen. Bij een pasgeboren baby zet je de bodem op de hoogste stand. De afstand moet minimaal 30 cm zijn van de bodem tot aan de bovenkant. Daarna pas je de hoogte aan zodra je kleintje steeds meer begint te bewegen. De bodem mag je al omlaag zetten voordat hij zich kan optrekken aan de spijlen. De afstand tot de bovenkant van de box moet dan minimaal 60 cm zijn. De meeste boxen hebben een standaardafmeting van 80×100 cm.
Boxkleed
Je kiest eerst de box en daarna het boxkleed, zodat je weet welke maat je nodig hebt. Zorg er altijd voor dat het kleed precies in de box past, zodat je baby niet tussen de zijwand en het kleed in komt te liggen of er per ongeluk onder rolt.
Spijlen
Net zoals bij een ledikantje mag de afstand tussen de spijlen maximaal 4,5 tot 6,5 cm bedragen. Kies je voor een box met een net, dan mogen de mazen in het net niet groter zijn dan 0,7 cm. Zo voorkom je dat je kleintje erin vast blijft zitten.
Omgeving
Zet de box niet vlakbij de kachel of verwarming, om oververhitting van je baby te voorkomen. Zet hem ook niet naast de gordijnen, staande lampen of planten neer. Voor je het weet grijpt je kindje ernaar en valt het per ongeluk bovenop hem. Verder is het belangrijk dat de box niet overladen is met speelgoed en knuffels. Eén of twee speeltjes is voldoende. Mocht je baby toch in slaap vallen, check dan even of er geen speelgoed dichtbij zijn hoofd ligt om zo verstikking te voorkomen.
De beste boxen
Het aanbod in babyboxen is enorm. Jouw budget, de ruimte in de kamer waar hij komt te staan en jouw smaak bepalen natuurlijk tot welke aankoop jij overgaat. Wil je weten welke babyboxen de beste zijn? Klik hier.
Bron: Consumentenbond