Een slapende baby, wie wordt daar nou niet blij van? Als ouder wil je namelijk maar één ding en dat is dat je kindje lekker slaapt. Voor de groei en ontwikkeling van je baby is dat heel belangrijk. Maar hoe zorg je er nou voor dat het bedje veilig is? Waar moet je op letten? En kies je voor een wiegje, een ledikant of allebei? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de ledikantjes: wanneer kies je voor een ledikant, hoe kan je baby veilig slapen en welke ledikantjes zijn de beste?
Wat is een ledikant?
Een ledikant is een bedje waar je kindje in principe vanaf de geboorte in kan slapen totdat hij ongeveer 2,5 jaar is. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby de eerste maanden in een wiegje te laten slapen. Dat kan natuurlijk ook. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. In dat geval stap je over op een groter bedje, zodra je kleintje begint te draaien. Vaak is dat rond de 3 maanden. Dit doe je om te voorkomen dat je baby met zijn neus of mond tegen de zijkanten aan gaat liggen, waardoor hij in ademnood kan komen.
Lees ook: Top 10 beste ledikantjes van 2022
Veilig slapen in een ledikantje
Je wilt natuurlijk dat het babybedje mooi past bij de rest van de babykamer. Maar er zijn meer dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een ledikant. Er zijn een aantal eisen waar je rekening mee moet houden, allemaal in het teken van veiligheid. Want veilig slapen is het belangrijkst, voor jou en je kindje.
Afmetingen
Allereerst moet het bedje groot genoeg zijn, zodat je baby de ruimte heeft om te draaien zonder dat hij tegen de zijwanden aan komt te liggen met zijn gezichtje. Een bedje is standaard 60×120 centimeter. De minimale breedte is 55 centimeter, zodat je kindje lekker kan bewegen tijdens de slaap. Want bewegen doen ze en dat is ook heel goed voor hun ontwikkeling. Je kindje kan nog in het bed slapen totdat hij met zijn voetjes de achterkant van het ledikant raakt. Dan is het bed te klein. Globaal genomen kun je zo’n 20 centimeter speling aanhouden, vanaf het hoofd van je kind tot het hoofdeinde van het bed. Zo heeft hij genoeg bewegingsruimte in bed.
Spijlen
De spijlen zijn een belangrijk onderdeel van het bedje. Doordat de zijkanten open zijn kan je kindje tijdens het draaien nooit met zijn mond of neusje tegen de wanden aankomen waardoor er verstikkingsgevaar ontstaat. De spijlen moeten op een minimale afstand van 4,5 tot 6,5 centimeter van elkaar zitten, zodat je baby er niet tussendoor kan glijden en niet klem kan komen te zitten met zijn armen of benen. Dit is ook waarom de spijlen doorlopen tot aan de laagste stand van de bedbodem. Bovenstaande afmeting wordt ook aangehouden bij de spijlen van een box.
Zijwanden
Dan hebben we de zijwanden van het bedje. Deze moeten minimaal 50-60 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de laagste stand van de bedbodem. Bij de hoogste stand is dat 20-30 centimeter. Dit wil je om te voorkomen dat je baby tijdens zijn slaap uit het bedje rolt. Wat voor jou handig kan zijn is een opklapbare zijwand. Zodra je kindje oud genoeg is kan hij op deze manier zelf uit bed klimmen en hoef jij hem niet meer op te tillen. Hierbij is het wel belangrijk dat de zijkant met een kindveilige sluiting vastgezet kan worden. Dit zijn sluitingen die je met 2 bewegingen op slot zet en weer van het slot haalt. Voor kleine kinderen zijn deze combinatiehandelingen nog heel moeilijk. Ook zijn er bedjes te koop waarbij je de spijlen kan verwijderen. Als je kindje goed zelf in bed blijft liggen, is dat ook een mogelijkheid. Let er wel op dat de spijlen niet zelf te verwijderen zijn door kinderen.
Materiaal
Ook het materiaal is belangrijk. Veel ouders kopen tegenwoordig een houten bedje. Let er op dat het hout glad en splintervrij is. Het beste zijn de harde houtsoorten, zoals berkenhout. Ook uitstekende delen of knoppen zijn niet handig, omdat je kindje daar achter kan blijven haken. Zorg ervoor dat alle materialen goed met elkaar verbonden zijn. In zijn slaap zal je kindje veel bewegen, waardoor het bedje af en toe best wat te verduren heeft.
Bedbodem
Vaak kan je kiezen tussen latten of hardboard. Qua ventilatie is een lattenbodem beter, zodat de lichaamswarmte uit het matras kan en je kindje het niet te warm krijgt. Mocht je toch gaan voor een hardboardplaat, boor er dan van tevoren gaatjes in zodat ook bij deze optie ventilatie mogelijk is. Als de bedbodem verstelbaar is, controleer dan goed of hij op de juiste manier gemonteerd is en goed vast zit. Je wilt niet dat je kindje met de bodem op de grond valt.
De meeste ledikantjes hebben een verstelbare bedbodem. De eerste maanden stel je bodem in op de hoogste stand, zodat jij niet zo ver hoeft te bukken om je baby uit bed te halen. Zodra je kindje zich kan optrekken, kruipen of zitten verplaats je de bodem naar de laagste stand. Als hij dan gaat staan, kan hij niet uit bed vallen. De meeste kinderen zullen tussen de 3 maanden en een 1 jaar proberen uit bed te klimmen. Als nieuwbakken ouder weet je dat vaak niet. De ontwikkeling van je kleintje kan in een razend tempo gaan. Van de één op andere dag kunnen ze ineens draaien of zichzelf optrekken. Let goed op de ontwikkeling van je kleintje en pas de stand van de bedbodem daar op aan.
Matras
Tot slot is het belangrijk dat het matras goed in het bedje past. Aan de zijkanten mag er een minimale speling zitten. Denk aan een vingerbreedte. Het matras moet plat liggen, zodat je kindje er niet onder kan rollen. Het matras mag verder niet te zacht zijn, omdat je kleintje er anders te ver in weg kan zakken waardoor hij in ademnood kan komen. Zet daarom het bedje ook niet vol met knuffels of kussentjes. Dit staat misschien wel heel gezellig, maar omdat je kleintje veel beweegt als hij slaapt kan hij met zijn gezichtje in een knuffel blijven liggen waardoor ook dit verstikkingsgevaar oplevert.
De beste ledikanten
Een babybedje is één van de basisitems in de babykamer. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, materialen en maten. Het belangrijkste is natuurlijk dat het bedje veilig is. Zodat jij en je kleintje allebei een goede nachtrust hebben. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste ledikantjes. Alle voor- en nadelen hebben wij op een rijtje gezet voor jou. Je leest het hier!
Bron: consumentenbond