Hoogtepunten artikel
Bij aanhoudende pijn kan je een paracetamol zetpil aan jouw baby geven. Dit mag je doen als je baby 3 maanden of ouder is, bij symptomen als pijn, koorts en griep. De dosering varieert op basis van het gewicht van de baby:
- 3-5,5 kg: 60 mg, 2-3 keer/dag.
- 5,5-10 kg: 120 mg, 2-3 keer/dag.
- 10-17 kg: 240 mg, 2-3 keer/dag.
Toediening gaat via de anus; houd de billetjes bij elkaar om de zetpil op zijn plaats te houden. Mogelijke bijwerking: gele verkleuring van huid of oogwit (leverproblemen). Bij aanhoudende pijn of ernstige symptomen, raadpleeg de huisarts.
- Hoogtepunten artikel
- Waardoor heeft je baby pijn?
- Wat is een paracetamol zetpil?
- Wanneer kan je een paracetamol zetpil geven aan je baby?
- Dosering paracetamol zetpil bij baby’s
- Hoe breng je een zetpil in bij baby’s?
- Help, de zetpil komt er weer uit
- Bijwerkingen paracetamol zetpil bij baby’s
- Wanneer moet je de huisarts bellen?
Je kleintje blijft maar huilen. Hij is ziek en het is duidelijk dat hij pijn heeft. Troosten helpt niet voldoende. In sommige gevallen kan je dan overwegen om je kleintje een zetpil met paracetamol te geven. In welke gevallen je dat kan doen, hoe je een zetpil inbrengt bij een baby en welke dosering je mag geven lees je in dit artikel.
Waardoor heeft je baby pijn?
Door pijn geeft het lichaam een seintje dat er iets niet goed is. Je kleintje heeft zich bijvoorbeeld zeer gedaan of hij heeft een ontsteking in zijn lichaam. Door het pijnsignaal kan jij als ouder uitzoeken waardoor de pijn ontstaat en je baby helpen zijn lichaam te laten genezen. Zo voorkom je dat je baby erger ziek wordt. Pijn heeft dus zeker nut.
Wat is een paracetamol zetpil?
Paracetamol kent bijna iedereen wel. Je hebt het wellicht zelf wel eens in tabletvorm gebruikt als je bijvoorbeeld hoofdpijn had. Door een zetpil met paracetamol te geven wordt het pijnsignaal niet meer doorgegeven aan de hersens. Met als gevolg dat je baby geen pijn meer ervaart. Een zetpil breng je in via de anus (het poepgaatje) van je kind. Ideaal, aangezien baby’s geen pil kunnen doorslikken. Pijnstilling voor kleintjes houdt ongeveer 6 uur aan. Weet wel dat je hiermee je kindje niet geneest, het helpt alleen de pijn te verminderen.
Wanneer kan je een paracetamol zetpil geven aan je baby?
Als je weet wat je kleintje mankeert en je hebt daar actie op ondernomen, dan kan het zijn dat je hem niet onnodig pijn wil laten leiden. Als je kind heel veel pijn heeft, hij niet vrij uit kan bewegen en spelen door de pijn of niet goed kan slapen door de pijn, dan kan je overwegen hem pijnstilling te geven. Dat kan als je kindje 3 maanden of ouder is en in één van de volgende situaties:
Bij een baby is het voor jezelf lastig inschatten wat hij heeft, simpelweg omdat hij het niet onder woorden kan brengen. Soms kan je aan zijn lichaamstaal zien wat er aan de hand is. De huisarts kan hem onderzoeken en uitsluitsel geven. Op basis van zijn advies kun je besluiten je kleintje een paracetamol zetpil te geven, als je dat wilt.
Dosering paracetamol zetpil bij baby’s
Zetpillen zijn te koop in 60, 120 of 240 mg. Afhankelijk van het gewicht van je baby geef je hem de juiste zetpil. Het is belangrijk om je te houden aan de dosering die staat beschreven op de verpakking of in de bijsluiter van het medicijn. Je leest daarin precies hoeveel milligram (mg) je mag geven. Geef hem nooit meer, omdat dat gevaarlijk kan zijn. Gemiddeld wordt aangehouden om 10-15 mg per kilo lichaamsgewicht te geven. Is je kindje groter of juist kleiner dan gemiddeld, dan geef je hem de zetpil op basis van gewicht in het schema hieronder:
Leeftijd | Gewicht | Dosis (zetpil) | Maximaal aantal per dag |
Vanaf 3 maanden | 3 – 5,5 kg | 60 mg | 2 – 3 |
3 maanden – 1 jaar | 5,5 – 10 kg | 120 mg | 2 – 3 |
1 – 2 jaar | 10 – 12,5 kg | 240 mg | 2 – 3 |
2 – 3 jaar | 12,5 – 17 kg | 240 mg | 3 |
Een zetpil werkt normaal gesproken binnen een uur. Is dat niet het geval? Dan heb je wellicht niet de juiste dosering gebruikt voor je baby. Je kan na minimaal 6 uur een nieuwe dosis geven. Wordt de pijn minder? Dan kan je stoppen met het geven van zetpillen.
Hoe breng je een zetpil in bij baby’s?
Een zetpil inbrengen in de anus van je kindje klinkt misschien niet echt aantrekkelijk, maar het is heel makkelijk om zelf te doen. Voor je baby kan het vervelend voelen, zeker als het de eerste keer is dat hij er één krijgt. Als je de volgende stappen doorloopt, maak je het voor jezelf en je baby zo prettig mogelijk:
- Zorg dat je schone en warme handen hebt. Was ze daarom met zeep en warm water en droog ze daarna goed af.
- Leg de zetpil in de verpakking klaar naast de commode. Haal hem er niet uit, want door de warmte van jouw hand wordt hij zacht en is het inbrengen lastiger. Ben je bang dat het inbrengen te stroef zal gaan, dan kan je ook wat water of vaseline klaar zetten.
- Je legt je baby op zijn rug op de commode. Je houdt zijn beentjes in de lucht, net zoals je doet met het verschonen van een poepluier.
- Je haalt nu pas de zetpil uit de verpakking en breng eventueel wat water of vaseline aan op het puntje van de zetpil.
- Je duwt het puntje van de zetpil zachtjes in de anus. De zetpil moet er helemaal in. Je mag hem niet meer zien of voelen met je vingers.
- Houdt de billetjes van je baby bij elkaar, zodat de pil er in blijft zitten. Door de lichaamswarmte smelt hij. Meestal is dat binnen een minuut, hierdoor komt hij ook niet meer naar buiten.
- Je kleintje kan dit als vervelend ervaren en gaan huilen. Knuffel lekker met elkaar en was daarna weer goed je handen met zeep.
Help, de zetpil komt er weer uit
Als hij er direct na het inbrengen weer uitfloept, dan kan je hem zachtjes weer terugduwen met schonen handen. Lukt dat niet meer, omdat hij al voor een deel is opgelost in zijn lichaam. Dan laat je het voor wat het is. Geef geen nieuwe, omdat je anders de hoogte van de dosering overschrijdt. Na 6 uur kan je bij een eventuele volgende dosis de zetpil net iets verder naar binnen proberen te duwen en daarna zijn billetjes wat langer bij elkaar houden.
Bijwerkingen paracetamol zetpil bij baby’s
Als pijnstilling wordt vaak gestart met paracetamol bij baby’s. En dat is niet voor niks. Paracetamol en ibuprofen zijn de meest gangbare pijnstillers die je aan kinderen mag geven. Geef altijd één soort pijnstilling tegelijk. Zetpillen met paracetamol werken snel en hebben ook nog eens weinig bijwerkingen bij kinderen. Een bijwerking kan zijn, een beschadiging aan de lever. Dit kan je zien doordat het oogwit of de huid van je baby geel verkleurt. In dat geval stop je direct met het geven van zetpillen en bel je de huisarts. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Voordat je je kindje pijnstilling geeft is het belangrijk om altijd eerst medisch advies in te winnen.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Als de pijn niet minder wordt, terugkomt of erger wordt, bel dan je huisarts. Zo kunnen jullie samen overleggen wat de volgende stap kan worden naar herstel. Je moet met spoed je huisarts bellen als je kleintje naast pijn ook één van de volgende klachten heeft:
- koorts, benauwd of suf
- overgeven
- hij blijft huilen
- hij geeft bloed op
- hij heeft bloed bij zijn ontlasting
Bronnen: thuisarts, ziekenhuis, apotheek