De eerste vakantie met je kind is iets om naar uit te kijken. Thuis liggen alle spullen binnen handbereik, maar op je vakantieplek natuurlijk niet. Je moet dus wel zorgen dat je de juiste dingen inpakt. In dit artikel lees je tips om zelf een goede inpaklijst te maken. Er staan veel voorbeelden in van spullen die je waarschijnlijk wel wilt inpakken. Een goede inpaklijst voorkomt inpakstress. En zo weet je zeker dat je geen belangrijke spullen vergeet.
Kies een vakantieplek, maak dan een inpaklijst
Een relaxte vakantie met je baby begint al met het uitkiezen van de plek waar je naartoe gaat. Check dus bij het boeken welke faciliteiten er zijn voor kinderen. Is er een kinderstoel, babybad, bedje, box, koelkast (op de camping) etc. aanwezig? Alles wat al aanwezig is, kun je van jouw inpaklijst afstrepen.
Wil je helemaal zeker weten dat jouw vakantieplek babyproof is? Bij veel vakantieparken kun je speciale accommodaties boeken voor kinderen. Deze zijn speciaal ingericht voor jonge gezinnen. Daar zijn geen enge stopcontacten of trappen zonder hekjes in je verblijf aanwezig.
Een eigen inpaklijst maken voor je baby
Er bestaat geen ideale inpaklijst voor een vakantie met je baby. Daarom is het verstandig om de checklist die je hieronder vindt aan te vullen met je eigen ideeën. Dat kun je doen met behulp van de volgende vragen:
- Hoe ziet het weer eruit op de plek waar je naartoe gaat? In een tropisch oord heb je andere spullen nodig dan in een regenachtig land.
- Wat ga je allemaal doen op je vakantiebestemming? Wil je zwemmen, wandelen, een stukje rijden of juist relaxen? Al deze activiteiten vragen om andere spullen voor je baby.
- Welke spullen heb je echt nodig? De kans is groot dat je het liefst alle spullen die je maar kunt bedenken mee wilt nemen. Maar je hebt natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid ruimte. Wees daarom kritisch wat je wel en wat je niet op je inpaklijst zet.
- Weet je echt niet waar je moet beginnen? Probeer dan eens te bedenken wat je op een normale dag thuis allemaal gebruikt. Grote kans dat dit ook de spullen zijn die je op vakantie nodig hebt.
Onze inpaklijst voor een vakantie met baby
Hieronder vind je onze inpaklijst die je zelf kan aanvullen met de spullen die je nodig denkt te hebben.
Reisdocumenten
- Je baby heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Zorg dus dat je deze niet vergeet als je weggaat. Als je een visum nodig hebt, vergeet deze dan ook niet aan te vragen voor je baby. Maak een kopie van je reisdocumenten, voor als je iets kwijtraakt of er iets wordt gestolen.
- Het zorgverzekeringspasje van je baby moet ook mee, voor als er iets gebeurt op vakantie.
- Omdat de pasfoto van je baby na een paar maanden al niet meer echt op je kleine lijkt, is het verstandig om extra foto’s van je baby mee te nemen. Zo kun je in het buitenland laten zien hoe je kind is gegroeid. Als je twijfelt of de foto nog wel goed genoeg lijkt, kun je dit altijd eventjes navragen bij je gemeente of bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat.
Kleding
Welke kleding je meeneemt, hangt af van je reisbestemming. Het is handig om van tevoren te checken of je daar ook kunt wassen. Dat scheelt namelijk een hoop kleding. Je kunt ook zelf handwasmiddel, wat knijpers en een waslijn meenemen. Dan kun je met de hand wat spullen wassen. Zet in ieder geval de volgende items op je inpaklijst:
- Rompertjes of onderbroeken en hemdjes;
- T-shirts of shirtjes met lange mouwen;
- Broekjes;
- Trui of vestje voor als je baby het koud heeft;
- Sokjes;
- Schoentjes of sandalen;
- Pyjama.
Kijk voor je vertrekt altijd eventjes naar de weersvoorspellingen. Als het warmer wordt dan gedacht, pak dan extra zonnebrand, zonnebril en luchtige kleding in. Als het gaat regenen, neem dan juist een regenjasje of regenlaarzen mee en extra warme kleding.
Toiletartikelen
Als je voor het eerst met je baby op vakantie gaat, krijg je waarschijnlijk het gevoel dat je een hele verhuizing onderneemt. Gelukkig kun je ook op je vakantiebestemming veel spullen kopen. Luiers, babydoekjes, badolie en andere toiletartikelen zijn ook in de buitenlandse supermarkten gewoon te koop. Neem daarom wat spulletjes mee voor de eerste dagen. De rest kun je daar kopen. Zet de volgende dingen op je inpaklijst:
- Billendoekjes;
- Douchegel;
- Billencrème
- Luiers (eventueel ook zwemluiers);
- Shampoo
- Nagelschaartje
- Handdoeken (als die niet aanwezig zijn);
- Tandenborstel;
- Washandjes;
- Zeep;
- Zonnebrandcrème en aftersun.
Speelgoed
Je hoeft niet al het speelgoed van je baby mee te nemen als je op vakantie gaat. Vaak zijn een paar speeltjes en één knuffel al genoeg. Ook onderweg wil je voor je kind misschien een speeltje of knuffel meenemen. Ook een handig item op je inpaklijst is een speelkleed.
Praktische babyspulletjes
Er zijn een heleboel praktische dingen die je voor je baby nodig hebt. Thuis heb je ze allemaal, maar als je op vakantie gaat, moet je ze meestal zelf meenemen. Denk daarom van tevoren goed na wat je allemaal nodig kunt hebben en kijk goed wat er al allemaal aanwezig is op de plek waar je heengaat. Voeg de items die ze niet hebben toe aan je inpaklijst:
- Autostoeltje of Maxi-Cosi;
- Antilekbeker;
- Reiswieg;
- Babyvoeding of melkpoeder- of pap;
- Bordje en babylepeltjes;
- Babyfoon en oplader;
- Draagdoek of -zak;
- Flessen en flessenwarmer;
- Hydrofiele doeken;
- Kinderstoel;
- Gevulde luiertas;
- Slabbetjes;
- Snoetenpoetsers;
- Speen;
- Anti-slipmatje voor in bad of douche;
- Slaapzakje of extra deken.
Verbandspulletjes en medicijnen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het handig om een goedgevulde EHBO-doos mee te nemen met o.a. pleisters, thermometer, kinderparacetamol, desinfectiemiddel, een tekenpen en anti-insectenmiddel. Als je baby medicatie gebruikt, moet je dit natuurlijk meenemen. Voor sommige medicijnen heb je een verklaring nodig als je die mee wilt nemen naar het buitenland. Deze kun je bij je huisarts opvragen.
Op vakantie met het vliegtuig
Als je met je baby gaat vliegen, mag je meestal melkpoeder, afgekolfde borstvoeding of babyvoeding meenemen aan boord. Je kinderwagen mag je vaak meenemen tot aan de gate. Check wel of dit op het vliegveld waar je heen gaat ook zo is. Een paar uur met je baby rondsjouwen kan namelijk best zwaar zijn. Soms kun je ook gebruikmaken van een speciale vliegveldbuggy. Je Maxi-Cosi mag vaak mee het vliegtuig in, maar dan moet je wel een eigen stoel boeken voor je baby. Het is goedkoper om je baby op schoot mee te nemen. Bij een lange vlucht kun je meestal een soort wiegje voor je baby vragen op de vlucht. Check van tevoren bij de vliegtuigmaatschappij welke spullen er aan boord zijn en wat je mee mag nemen.