Je baby is net geboren en krijgt binnen een paar dagen de gehoortest. De gehoortest is belangrijk voor je baby. Met de gehoortest wordt duidelijk hoe het gehoor van je baby is. In dit artikel lees je alles over de gehoortest en waar je als ouders rekening mee kunt houden.
Wat is de gehoortest?
De gehoortest, ook wel gehoorscreening genoemd, onderzoekt of je baby goed kan horen. Je baby krijgt een klein dopje in het oor, waar zachte geluidjes uit komen. Het onderzoek duurt een paar minuten en doet geen pijn. De gehoortest werkt het beste als de baby rustig is en slaapt. De baby kan in de wieg of in je armen blijven liggen. Het is belangrijk dat het stil is in de kamer.
Een goed gehoor is belangrijk voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat gehoorverlies zo snel mogelijk vastgesteld en behandeld wordt. Een kind met een gehoorstoornis kan problemen krijgen met de spraak- en taalontwikkeling. Door te horen en te luisteren leer je praten. De periode van de geboorte tot het derde levensjaar is de meest belangrijke periode in de spraak- en taalontwikkeling. Een kind krijgt optimale ontwikkelingskansen als er een vroege diagnose gesteld is.
Wanneer is de test en wie neemt deze af?
Een medewerker van een jeugdgezondheidsorganisatie of de verloskundige voert de gehoortest uit, vaak in combinatie met de hielprik. Ligt je baby in het ziekenhuis, dan neemt de verpleegkundige de gehoortest in het ziekenhuis af. De gehoortest vindt meestal in de eerste week na de geboorte plaats. Vaak komt de medewerker gewoon langs, maar soms wordt er een afspraak gemaakt. In sommige delen van Gelderland en Zuid Holland vindt de gehoortest plaats op het consultatiebureau, als je baby een paar weken oud is. Je krijgt dan een uitnodiging thuisgestuurd.
Wanneer is de uitslag van de gehoortest bekend?
Je krijgt de uitslag direct na de gehoortest. De uitslag van de gehoortest is voldoende bij ongeveer 95 van de 100 kinderen. De uitslag van de gehoortest is onvoldoende aan één of beide oren bij 5 van de 100 kinderen. Dit hoeft niet te betekenen dat je baby blijvend gehoorverlies heeft. In de meeste gevallen is er iets anders aan de hand zoals;
- Een onrustige of huilende baby
- Teveel omgevingslawaai
- Vocht achter het trommelvlies of oorsmeer in de gehoorgang. Dit kan komen door een verkoudheid.
De tweede en mogelijk derde gehoortest
Bij een onvoldoende uitslag wordt een tweede test gedaan na ongeveer één week, waarvoor een nieuwe afspraak met je wordt gemaakt. Wanneer de uitslag van de tweede test voldoende is, is de screening afgerond.
Wanneer de uitslag van de tweede test weer onvoldoende is, dan volgt weer een week later een derde test met een ander apparaat. De regiocoördinator van de jeugdgezondheidsorganisatie voert deze derde test uit, de AABR screening. Je baby krijgt een plastic kapje op elk oor en drie plakkertjes met elektroden op de huid.
Deze plakkertjes komen op het voorhoofd, in de nek en één op het borstbeen, een wang of de rug. Met de elektroden wordt gemeten of de geluiden goed aankomen in de hersenen. De derde test duurt meestal iets langer dan de eerste twee testen. Het is belangrijk dat je je baby in de 24 uur vóór het onderzoek niet insmeert met lotion of olie, zodat de plakkers beter blijven zitten. De test werkt het beste als je baby slaapt. Kort van tevoren je baby een voeding geven, helpt hier vaak goed bij. Het is erg belangrijk dat het stil is in de kamer. De regiocoördinator bespreekt de uitslag direct na de test met je.
Prematuur geboren baby
1 op de 1000 gezonde, pasgeboren baby’s heeft aangeboren gehoorverlies. Bij premature baby’s is dat veel vaker, namelijk bij 2 op de 100 kinderen. De prematuren krijgen een ander soort gehoortest dan de op tijd geboren baby’s. De standaard gehoortest is namelijk geen geschikte gehoorscreeningsmethode voor prematuur geboren baby’s. Prematuren zijn op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) opgenomen. De standaard gehoortest spoort geen gehoorverlies op, waarbij de oorzaak in het centrale zenuwstelsel ligt. Dit is juist de vorm van gehoorverlies waar prematuren een verhoogd risico op lopen.
De ALGO-gehoortest
De ALGO-gehoortest is de gehoortest die uitgevoerd wordt bij prematuren, hierbij wordt de gehoorzenuw getest. Bij deze methode worden er bij de baby drie plakkertjes met elektrodes aangebracht op het voorhoofd, de schouders en in de nek. De baby krijgt oorkapjes op beide oren en zeventig keer per seconde een zeer kortdurend klikgeluid aan elk oor aangeboden. De meetapparatuur, waaraan de elektroden via een kabeltje zijn verbonden, registreert de reactie op het geluid tot op het niveau van de hersenstam van de baby. De apparatuur meet welke hersenactiviteit dit oplevert en test de weg die de geluidssignalen van het oor naar de hersenen moeten afleggen. Het apparaat berekent of het oor goed functioneert en of het signaal goed is getransporteerd. De gehoortest is niet pijnlijk, duurt niet lang en je baby kan gewoon blijven doorslapen. Wanneer je baby ademhalingsondersteuning heeft, kan de test ook doorgaan.
PASS of REFER
Wanneer de ALGO-gehoortest PASS als uitslag geeft, is de baby ‘geslaagd’ en heeft hij een normaal gehoor. Wanneer er REFER uit komt, is er een afwijkende uitslag. Ook hier hoeft het niet te betekenen dat je baby niet goed kan horen maar kunnen er verschillende redenen voor zijn zoals;
- De baby was nog te jong bij de afname
- De baby had water of vocht in het oor
- Er waren teveel omgevingsgeluiden
- Een andere, onduidelijke reden
Bij REFER volgt er minimaal twee weken later een tweede screening. Is deze weer afwijkend, dan volgt er verder onderzoek naar gehoorverlies in een Audiologisch Centrum.
Blijvend gehoorverlies
Het gehoorverlies van je baby kan ook voor altijd zijn. De oorzaak daarvan zit meestal in het ‘slakkenhuis’; het binnenoor. Het kan erfelijk zijn, maar ook het gevolg van zuurstoftekort bij de geboorte of een infectie tijdens de zwangerschap. Wanneer het gehoorverlies aan één oor is, loopt de taal- en spraakontwikkeling geen gevaar. Het Audiologisch Centrum zal je advies geven over de begeleiding van je kind, omdat het heel belangrijk is dat je er rekening mee kunt houden dat je kind later moeite zal hebben om iemand te verstaan (in bijvoorbeeld een rumoerige omgeving).
Wanneer het gehoorverlies aan beide oren is, dan zijn de volgende maatregelen mogelijk:
- Je baby kan een hoortoestel krijgen als het nog wat ‘restgehoor’ heeft. Een hoortoestel versterkt het geluid. Het geluid kan wel vervormd klinken, vooral als de oorzaak in de gehoorzenuw of in het binnenoor zit.
- Wanneer je baby echt doof blijkt te zijn, heeft een hoortoestel geen zin. Er kunnen eventueel gehoorimplantaten worden aangebracht, waarmee de gehoorzenuw rechtstreeks gestimuleerd wordt. Dit gebeurt door middel van een operatie.
- Je kunt begeleiding krijgen om de taal- en spraakontwikkeling van je kind te stimuleren. Ook kun je advies en ondersteuning krijgen bij de opvoeding en begeleiding van je kind. Jullie kunnen zo nodig gebarentaal leren in het gezin.