Heeft je baby problemen bij de geboorte? Dan zal hij waarschijnlijk worden opgenomen op de neonatologie afdeling. Of op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) wanneer er intensievere zorg nodig is. Een ziekenhuisopname is zeer belastend voor je baby maar ook voor de ouders. In dit artikel lees je alles over de verschillende neonatologie afdelingen en de NICU.
De neonatologie afdeling: ziektebeelden
Op de afdeling neonatologie worden baby’s opgenomen met gezondheidsproblemen. Er is dan behandeling en zorg nodig in het ziekenhuis. Denk hierbij aan baby’s die;
- Pre- en/of dysmatuur zijn.
- Een infectie hebben.
- Tijdelijke ademhalingsondersteuning nodig hebben.
- Zuurstoftekort rondom de bevalling hebben gehad.
- Monitorbewaking nodig hebben.
- Een aangeboren afwijking hebben.
- Te lage bloedsuikers en/of een moeder met diabetes hebben.
- Observatie/behandeling nodig hebben in verband met medicatie/middelengebruik van de moeder.
- Geel zien en behandeling nodig hebben middels fototherapie.
Verschillende neonatologie afdelingen
De neonatologie afdeling is opgedeeld in verschillende zorglevels. Zoals low care, medium care en high care afdelingen. Hieronder beschrijven we wat ze op de verschillende afdelingen doen.
De low care neonatologie afdeling
Als je baby op deze afdeling ligt dan heeft hij laag complexe zorg nodig. Monitorbewaking is niet (meer) nodig. Jij als ouder kan je baby uit zijn bedje halen, verschonen en voeden. Je krijgt hierbij ondersteuning van de kraam- of kinderverpleegkundige. Medische handelingen worden door de verpleegkundige uitgevoerd. De baby ligt vaak in een normaal wiegje of een warmtebed.
De medium care neonatologie afdeling
Op deze afdeling komt je baby terecht als er nog extra observatie nodig is na de geboorte. De baby moet nog leren drinken, groeien en/of nog medicatie krijgen. Vaak ligt een baby hier aan de monitorbewaking en in een warmtebed.
De post IC of High care neonatologie afdeling
Op deze afdeling liggen baby’s die ouder zijn dan 32 weken en minimaal 1500 gram wegen. Baby’s die hier terecht komen hebben extra zorg nodig. Intensieve zorg is nog geen vereiste. Je baby zal hier in een couveuse aan de monitorbewaking liggen. Vaak krijgen baby’s hier een infuus met voedingsstoffen en medicatie. Daarnaast wordt er meestal ademhalingsondersteuning geboden. Dit gebeurt door middel van een neusbril met zuurstof. Of door middel van andere apparatuur. Zodat er een continue druk achter gelaten kan worden in de longen. Dit heet CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) en zorgt ervoor dat de baby beter kan ademen.
De Neonatale Intensive Care Unit (NICU)
De NICU wordt ook wel ICN (Intensive Care Neonatologie) genoemd. Baby’s die hier terecht komen, hebben continu bewaking en zorg nodig. Ze krijgen een infuus met voedingsstoffen en medicatie. De meeste baby’s liggen hier ook aan de beademing of krijgen ademhalingsondersteuning. Je baby zal hier in een couveuse aan de monitorbewaking liggen. Soms vindt er ook registratie van de hersenfunctie en dialyse plaats. Baby’s geboren tussen de 24 tot 30 weken, komen altijd op de NICU terecht. Ook pasgeboren baby’s met ernstige problematiek liggen op de NICU. Er staat vaak veel apparatuur naast het bed. Dit kan erg indrukwekkend zijn. Niet ieder ziekenhuis heeft een NICU. De 10 ziekenhuizen in Nederland met een NICU zijn;
- Het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.
- De Isala kliniek in Zwolle.
- Het VUMC in Amsterdam.
- Het AMC in Amsterdam.
- Het LUMC in Leiden.
- Het Erasmus MC Sophie kinderziekenhuis Rotterdam.
- Het Radboud UMC in Nijmegen.
- Het Maastricht UMC+.
- Het UMC Utrecht, locatie WKZ.
- Het UMC Groningen.
Monitorbewaking
Je baby waarschijnlijk aan de monitorbewaking liggen. Dit houdt in dat hij om zijn hand of voet een bandje krijgt met een rood lampje. Dit is de saturatiemeter. Deze registreert het zuurstofgehalte in het bloed. Op de buik en borst worden plakkers vastgemaakt. Deze plakkers registeren de hartactie en ademhaling. De bloeddruk wordt gemeten door middel van een bandje om één van de armen of benen. Tot slot wordt de temperatuur geregistreerd met een huidthermometer. Dit wordt allemaal aangebracht door de verpleegkundige van de afdeling neonatologie.
Rust, reinheid en regelmaat
Wat normaal erg belangrijk is voor een baby, is rust, reinheid en regelmaat. Een opname op de afdeling neonatologie, en vooral op de NICU, brengt veel prikkels met zich mee. De verschillende zorgverleners proberen zoveel mogelijk de prikkels te reduceren. Ze proberen de opname zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij aan ondersteuning van je baby tijdens vervelende handelingen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen;
- Comfort holding – De baby stevig bij het hoofd en de billen vast houden.
- Moedermelk of sucrose – Een speentje met wat moedermelk of sucrose (suikerwater) erop aanbieden aan de baby.
- Buidelen – Er is zoveel mogelijk ruimte om te buidelen. Bij voorkeur huid op huid, waarbij de baby goed wordt toegedekt in een warme deken. De verpleegkundige kan jou en je partner hierin begeleiden.
Bronnen: ASZ, Ikazia, Maasstricht UMC +, Kleine Kanjers