Hoe zorg je voor je baby tijdens een hittegolf? Met name oudere mensen, baby’s, kleine kinderen en zieken hebben meer kans op oververhitting of uitdroging. Kleine kinderen hebben nog niet veel vochtreserves. Ook kunnen kleine baby’s vaak hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Overigens zijn ook veel zwangere vrouwen, zeker als ze in het derde trimester van de zwangerschap zijn, helemaal niet zo blij met overdreven warm weer…
- Hoe voorkom je oververhitting van je baby bij warm weer?
- Pas kleding van de baby aan het weer aan
- Houd de kinderwagen en bedje koel
- Zoek zo veel mogelijk de koelte op
- Voorkom uitdroging – let op voldoende vocht
- Meer borstvoeding, meer water
- Hoe weet je of je kind genoeg drinkt?
- Bescherm het huidje
- Controleer of je baby het warm heeft
- Toch te warm? Afkoeltips voor baby en dreumes
Hoe voorkom je oververhitting van je baby bij warm weer?
Pas kleding van de baby aan het weer aan
Zelf draag je ook het liefst luchtige kleding als het warm is, dat geldt voor je baby hetzelfde. Kies dunne en luchtige, natuurlijke ademende stoffen, zoals katoen. In een lichte kleur, en vooral niet teveel laagjes. Vaak is alleen een romper wel genoeg als het echt warm is. Een blote huid is ook lekker fris natuurlijk, maar bedenk dat als je kindje buiten is de kleding ook juist beschermend werkt. En misschien beter niets op het hoofdje zetten om oververhitting bij je baby te voorkomen. De lichaamstemperatuur en dus ook het afkoelen daarvan wordt bij je baby vooral via het hoofdje geregeld.
Lees ook: TOG waarde textiel, bepaalde de juiste temperatuur voor je baby
Houd de kinderwagen en bedje koel
Voor kleine baby’s die in de kinderwagen liggen geldt ook: niet te veel laagjes. Een dun lakentje dat beschermt tegen zon of wind is prima, maar pas op met dikke dekens en/of veel kleding. Controleer regelmatig of je baby niet oververhit raakt.
Soms bevestigen mensen een lap of doek over de kap van de kinderwagen om de baby van schaduw te voorzien. Doe dit niet! Zo houd je je baby wel uit de zon, maar je sluit ook de al best beschutte kinderwagen bak nog verder af. Zelfs met een dunne hydrofiel luier kan de temperatuur daarbinnen in korte tijd enorm oplopen. Net als in de auto met de zon op de raampjes wordt dit een ware sauna. Voorkom oververhitting bij je baby. Beter is de kap naar beneden doen en in de schaduw te blijven lopen of een parasolletje te gebruiken.
Ook in het bedje: gebruik vochtopnemende hoeslakentjes en zo weinig mogelijk dekens en kleding.
Zoek zo veel mogelijk de koelte op
Probeer de heetste uren van de dag te vermijden om oververhitting bij je baby te voorkomen. Ga er ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag op uit. Probeer tussen 11 en 16 uur zoveel mogelijk uit de hitte te blijven, dan is de zon het sterkst.
Houdt het huis zo koel mogelijk: doe gordijnen overdag dicht, gebruik zonwering. Zet deuren en ramen tegen elkaar open als het ‘s avonds buiten is afgekoeld (maar zet je baby niet op de tocht).
Is de babykamer te warm? Laat je baby dan tijdelijk op een andere plek in huis slapen.
Voorkom uitdroging – let op voldoende vocht
Als er te lang niets gedronken wordt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden. Tekenen van uitdroging bij je kind zijn:
- rusteloosheid
- een snelle ademhaling
- rood gezicht
- droge lippen en mond
- stugge huid (als je een huidplooi pakt, veert deze niet direct terug bij loslaten)
- let ook op bij ziekte: met diarree drogen kinderen sneller uit!
Meer borstvoeding, meer water
Bij warm weer moet er meer gedronken worden om het vochtverlies aan te vullen. Dat geldt zeker ook voor je baby. De baby zal in tijden van hitte meer drinken dan zijn gebruikelijk hoeveelheid babymelk. Baby’s die borstvoeding krijgen zul je vaker aanleggen en zullen dus meer drinken. Mama’s: let dus ook op dat je zelf genoeg drinkt als je borstvoeding geeft! Je verliest niet alleen vocht vanwege de warmte, maar ook omdat er meer gedronken wordt door je baby.
Baby’s ouder dan 6 maanden, of baby’s die flesvoeding krijgen kun je vaker wat extra water tussendoor geven. Bij de hele kleintjes bijvoorbeeld via een lepeltje, bij grotere kindjes natuurlijk gewoon in een flesje of (tuit)beker.
Ook lekker als ze iets groter zijn is fruit dat uit veel water bestaat, zoals watermeloen of komkommer. Of geef een waterijsje.
Hoe weet je of je kind genoeg drinkt?
Het aantal plasluiers dat je kindje produceert zegt iets over de hoeveelheid vocht die hij heeft binnengekregen. Zolang er meer dan 4 luiers met plas worden geproduceerd in 24 uur zit het waarschijnlijk wel goed
Bescherm het huidje
Vooral jonge kinderen hebben een teer huidje dat snel verbrandt. Kleine baby’s hebben nog weinig pigment en de uv-stralen kunnen daardoor nog niet goed worden tegenhouden. Laat je baby dus zoveel mogelijk uit de zon. Ben je toch buiten, zorg dan voor schaduw.
Gebruik bij kinderen altijd een goed anti zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Oók als ze buiten in de schaduw spelen. Een spray is vaak eenvoudiger in het gebruik, zoek er eentje die makkelijk uitsmeert en waarbij je goed kunt zien welke lichaamsdelen er al ingesmeerd zijn zodat je niet per ongeluk een stukje vergeet.
Voor de peuters en kleuters is er ook uv-werende kleding, zoals shirts en badkleding te koop. Het overwegen waard voor een strandvakantie.
Controleer of je baby het warm heeft
Controleer regelmatig of je baby niet oververhit is. Voel bijvoorbeeld met de achterkant van je hand de temperatuur van het nekje. Is dit erg warm of voelt het zweterig aan dan is je kind echt te warm. Kijk ook naar de kleur van het huidje en het gezichtje.
Ook kan je kind last van warmte uitslag of warmtepukkeltjes krijgen: rode bultjes op de huid, die vaak niet jeuken of irriteren zodra de huid weer afgekoeld is. Een teken dat je baby of kind oververhit is of is geweest. Deze bultjes verdwijnen overigens vanzelf weer na een dag of drie.
Toch te warm? Afkoeltips voor baby en dreumes
- Trek wat kleertjes uit en doe dekentjes weg
- Zet je kind in de schaduw, of binnen waar de temperatuur lager is
- Spons met een natte (lauwe) washand het gezichtje af
- Badder je baby in een lauw-warm badje of ga samen onder de douche
- Het advies is om 112 te bellen als je kind blijft braken, onrustig en verward is, bewusteloos of suf is of niet wakker te krijgen.