Borstvoeding geven is niet voor iedereen weggelegd. Het lijkt misschien heel makkelijk, maar dat is het niet altijd. ‘Even’ je baby laten drinken lukt soms gewoonweg niet. Gelukkig zijn er mensen die jou kunnen helpen als het met de borstvoeding even niet lukt. In dit artikel leggen we uit wat een lactatiekundige is, wanneer je deze hulp in kan schakelen, wat deze borstvoedingsspecialist voor jou kan betekenen en of je de kosten vergoed kan krijgen.
Wat is een lactatiekundige?
Dit is iemand die moeders begeleidt bij alle vragen en problemen rondom de borstvoeding. Zij geeft algemene informatie en advies, maar daarnaast kan ze jou ook begeleiden bij de borstvoeding als dat even niet vanzelf gaat. Voorafgaand aan de bevalling kan je ook een speciale borstvoedingscursus bij haar doen. Zo start je goed voorbereidt aan jullie borstvoedingsavontuur.
Waarom heb je een lactatiekundige nodig?
Zodra jullie kleine spruit is geboren zal hij van nature direct op zoek gaan naar jouw borst. Helaas kan dat niet altijd. Dit kan onder andere komen door de volgende oorzaken:
- Vroeggeboorte – Stel, je kleintje is te vroeg geboren en moet eerst de couveuse in. Het moment van borstvoeding laat dan nog even op zich wachten. Het kan zijn dat je borstvoeding daardoor ook minder goed op gang komt en dat je moet starten met afkolven.
- Keizersnede – Je kleintje is met een keizersnede ter wereld gekomen. Terwijl jij wordt gehecht gaat jouw kleintje met jouw partner mee naar de afdeling om te buidelen. Borstvoeding geven komt dan later. Geen zorgen, want zodra je baby bij jou op de buik ligt gaat hij alsnog op zoek. Het kan dan zijn dat de borstvoeding nog niet goed op gang is gekomen, want huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de aanmaak gestimuleerd wordt.
- Adviezen – Als newborn-moeder word je vaak overweldigd met allerlei (goedbedoelde) adviezen over het geven van borstvoeding. Dit kan voor twijfels en onzekerheid zorgen bij jou, waardoor je met stress begint aan de borstvoeding. Je kleintje pikt dit gevoel naadloos op en kan daardoor wellicht niet rustig drinken. Je hebt dus even hulp nodig.
Wanneer ga je naar een lactatiekundige toe?
In de eerste dagen na de bevalling zal de kraamzorg, verloskundige of verpleegkundige (als je in het ziekenhuis bent bevallen) jou helpen met het geven van borstvoeding. Mocht dat door omstandigheden toch niet goed lukken, dan is het raadzaam om een lactatiekundige in te schakelen. Zo vergroot je de kans om het geven van borstvoeding toch te laten slagen. Hoe sneller jij om hulp vraagt, hoe sneller en makkelijker borstvoeding geven ook echt lukt. Schroom dus niet om vragen te stellen of een professional in te schakelen. Blijf niet te lang zelf proberen of doorgaan ‘omdat iedereen dat doet’. Je kan een lactatiekundige inschakelen in de volgende situaties:
- je baby is te vroeg geboren
- het aanleggen van je baby lukt niet goed
- je hebt (vaak) borstontstekingen
- je hebt een hele hongerige baby
- je kindje moet vaak spugen, is onrustig en na een voeding wil hij niet liggen
- je hebt last van tepelkloven
- je hebt vaak of langere tijd last van spruw
- je kindje groeit niet voldoende
- je baby heeft moeite met drinken en/ of kan zijn tong niet goed gebruiken
- je wilt een tepelhoedje gaat gebruiken
- je hebt last van stuwing
- je baby heeft een aangeboren afwijking waardoor het geven van borstvoeding niet goed lukt
- je bent onzeker over de borstvoeding
- de melkproductie komt niet goed op gang of je hebt juist teveel melk
- je ervaart stress tijdens de borstvoeding
- je wilt gaan kolven
- je wilt over gaan op flesvoeding
Het maakt niet uit wanneer je vragen hebt over borstvoeding. Je kan altijd een lactatiekundige benaderen voor advies. Dus ook als je kindje al ouder is. Vaak verwijst het consultatiebureau jou dan door, maar de huisarts kan ook een verwijsbrief schrijven.
Wat kan een lactatiekundige voor jou betekenen?
Afhankelijk van jouw vraag kan je een telefonische afspraak maken met een lactatiekundige, een afspraak inplannen bij haar op kantoor of ze kan bij jou thuis komen. Dat is soms net zo handig als je baby net geboren is en jullie ritme nog ver te zoeken is. Ze kan je ook informatie en advies geven over kolven: hoe doe je dat, hoe vaak en wanneer? Als je zelf geen kolf wilt kopen, dan kan zij jou ook advies geven over het huren van een kolfapparaat.
Telefonisch
Als je een korte vraag hebt, kan je het prima af met een telefonisch consult. De borstvoedingsdeskundige luistert naar jou en ze geeft jou tips en advies zodat jij weer verder kunt.
Spreekuur
Je kan ook een afspraak bij haar op kantoor maken. Tijdens het spreekuur kom jij dan langs voor tips en advies. Dit hoeft niet lang te duren, afhankelijk van jou vraag natuurlijk. Allereerst vertel jij je verhaal. Als je bijvoorbeeld last hebt van tepelkloven of borstontsteking kan ze jou lichamelijk gaan onderzoeken. Als huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet helpen en je toch medicijnen nodig hebt, dan wordt je door verwezen naar de huisarts. Daarnaast kan ze jouw tips geven over borstvoeding of kan ze jou technieken laten zien om het voeden makkelijker en ontspannen te laten verlopen.
Huisbezoek
Als je problemen hebt met het daadwerkelijk voeden, dan kan ze bij jouw thuis langs komen. Dit bezoek kan wel een paar uur duren, omdat ze jou graag observeert terwijl jij je baby aan het voeden bent. De lactatiekundige kan dan direct zien waar je hulp nodig hebt. Ze schrijft hierover een advies, die ze naar jou opstuurt. Ze kan jou ook ter plekke tips en advies geven.
Waar vind je een lactatiekundige?
Via de kraamzorg of de verloskundige kun je het telefoonnummer krijgen van een lactatiekundige bij jou in de buurt. Je kan er ook gemakkelijk zelf één zoeken via nvlborstvoeding of via lactatiekundige.nl. Zij bemiddelen tussen professionals en moeders. Via deze organisaties weet je zeker dat de lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) gecertificeerd is. Zij voldoen aan de kwaliteitseisen en mogen zich dus lacatatiekundige IBCLC noemen. Er zijn ook deskundigen die dus niet gecertificeerd zijn. Let daar goed op als je dat wel wilt.
Kosten lactatiekundige
Voor deskundigheid moet natuurlijk betaald worden. De prijs van een consult hangt af van de lactatiekundige. De uiteindelijke prijs hangt daarnaast af van de hulp die jij krijgt. Een telefonisch consult is natuurlijk goedkoper dan een huisbezoek. In veel gevallen vergoed de zorgverzekeraar de kosten van een lactatiekundige volledig of gedeeltelijk als je aanvullend bent verzekerd. Afhankelijk van waar je bent verzekerd kan je een verwijsbrief nodig hebben van bijvoorbeeld je huisarts, het consultatiebureau of de verloskundige. In sommige gevallen worden zelfs de kosten voor een borstkolf vergoed. Het is handig om vooraf uit te zoeken welke verzekering het meeste vergoed. Dan heb je nog de kans om over te stappen naar een andere als jouw aanvullende verzekering niet toereikend is. Hier kan je een vergoedingencheck doen.
Bronnen: opvoeden, lactatiekundige, nvlborstvoeding