De eerste luier en het geboortepakje liggen misschien al te wachten. Klaar voor gebruik als jullie baby geboren wordt. Een eerste luier omdoen is even wennen. Zit hij niet te strak? Maar ook zeker, zit hij niet te los. Daar kom je snel genoeg achter zodra je baby zijn eerste behoefte heeft gedaan. Luiers verschonen doe je ongeveer tot je kindje 3 à 4 jaar is. Het verschilt per kind wanneer ze zindelijk worden. Tot die tijd gebruik je luiers. Heel veel luiers. Wellicht denk je dat een luieremmer overbodig is, want je hebt immers al een prullenbak. Toch is het heel handig. In dit artikel lees je waarom het handig is en welke luieremmers de beste zijn.
Wat is een luieremmer?
Een luieremmer is een prullenbak waar je volle luiers in weggooit. Een volle luier brengt geurtjes met zich mee en die wil je zo snel mogelijk uit je buurt hebben. Zeker als je baby gepoept heeft. Er bestaan verschillende soorten. Van traditionele emmers met een luchtdicht deksel tot aan systemen waarbij luiers luchtdicht verpakt worden. Op deze manier voorkom je dat de vieze geurtjes van de luier zich door de kamer verspreiden.
Is een luieremmer noodzakelijk?
Als je je baby hebt verschoont op de commode, kan het handig zijn om de luier direct weg te gooien op de babykamer. Een gewone prullenbak is hiervoor niet handig, want de vervelende geurtjes verspreiden zich heel snel. Je kan ervoor kiezen om de volle luier in een speciaal luierzakje of boterhamzakje te doen, maar al dat plastic is natuurlijk niet goed voor het milieu. Ga je op bezoek of ben je een dagje weg, dan zijn deze zakjes wel handig. In de luieremmer verzamel je alle volle luiers, inclusief de geur. Zo hoef jij niet steeds naar de container te lopen. Door de volle luiers te verzamelen kan je de volle zak goed dicht geknoopt in 1 keer weggooien. Hierdoor voorkom je ook geurtjes in de container.
Soorten luieremmers
Luieremmers zijn er in veel verschillende formaten en prijsklassen. Hieronder beschrijven we de verschillende typen luieremmers.
- Een luieremmer met een deksel lijkt op een gewone emmer, maar er zit een luchtdicht deksel op om geurtjes in de emmer te houden. Je tilt het deksel op en gooit de luier erin. Het voordeel is dat deze goedkoop is in aanschaf en er passen normale vuilniszakjes in, waardoor je geen speciale cassettes hoeft te kopen. Een ander voordeel is dat deze versie makkelijker schoon te maken zijn dan de systemen met cassette. Nadelen zijn dat je bij het openen van het deksel een vleugje van de volle luiers ruikt en je moet een deksel optillen, terwijl je wellicht je handen al vol hebt.
- Bij een luieremmer met pedaal en een dubbel afsluitbaar deksel hoef je geen deksel op te tillen, maar open je hem middels een pedaal. Je legt de luier erin en haalt je voet van het pedaal. Als het bovenste deksel sluit, opent binnenin het tweede deksel, waardoor de luier naar beneden valt. Vieze geurtjes krijgen hierdoor geen kans zich te verspreiden. Een ander voordeel is dat in deze versie meestal gewone vuilniszakken passen.
- Een luieremmer met navulcassette is ook een mogelijkheid. Het voordeel hiervan is dat elke luier apart wordt verpakt in plastic. Je legt de luier in het systeem, je draait hem een paar keer en de luier wordt vervolgens luchtdicht verpakt. Hierdoor krijgen geurtjes geen kans. De luiers gaan in een lange sliert de unit in en worden onderin samengedrukt, waardoor de emmer minder snel vol zit. Het enige nadeel is dat je speciale cassettes moet kopen en al dat plastic is natuurlijk niet milieubewust.
- Tot slot is een luieremmer met draai- of schuifklep ook een optie. De luier leg je in het systeem en vervolgens draai of schuif je hem weer dicht. Door deze beweging valt de luier in de emmer eronder. Ook in deze versie passen gewone vuilniszakjes. Een nadeel is dat sommige van deze systemen niet makkelijk open gaan.
Hoe kies je een luieremmer?
Het doel van een luieremmer is het tegengaan van geuren. Het is afhankelijk van jouw wensen en gewoonten welke versie het beste bij jou past. Belangrijk bij de aanschaf is dat de emmer groot genoeg is. In het eerste levensjaar van je baby gebruik je gemiddeld 7 luiers per dag en je wilt hem niet om de dag legen. Daarnaast is het fijn als je de luier met 1 handbeweging in de emmer kan doen, omdat je natuurlijk ook je baby vast moet houden. Ook als hij op de commode ligt. Vaak kan je kiezen uit kunststof of metaal. Deze laatste versie is duurzamer en neemt geen geurtjes op. Nadeel is wel dat deze duurder zijn. Plastic absorbeert geur, waardoor je deze goed moet schoonmaken om de geur weg te krijgen. Je kan tegenwoordig ook systemen kopen met een kinderslot erop, hierdoor voorkom je dat je kind of zijn broertje of zusje vieze luiers uit de emmer kan pakken.
Welke luieremmer voor wasbare luiers?
Sommige ouders kiezen heel bewust voor wasbare luiers. Het fijne voor jou is dat je hiervoor een gewone luieremmer kan gebruiken. Omdat je geen plastic zak nodig hebt, raden wij je aan om een rvs emmer te kopen, omdat deze geen geurtjes opneemt. Je kan de luiers zo in de emmer doen, maar je kan er ook een speciaal wasnet in hangen. Ook zijn er kleine wetbags voor onderweg. Het net hang je in de luieremmer en als het netje vol is gooi je deze inclusief de luiers zo in de wasmachine. Let er bij de aankoop op dat je emmer groot genoeg is, zodat je een paar dagen met een emmer kan doen. Je kan de luiers droog of nat bewaren, totdat je ze uitwast. Kies je ervoor om de luiers voor te weken, dan doe je een laagje water in de emmer met een schepje soda of Biotex. Je kan er eventueel ook een klein beetje teatree olie bij doen. Dit ruikt niet alleen lekker, het werkt tevens ontsmettend. Je kan natuurlijk ook een andere etherische olie gebruiken die je lekker vindt ruiken.
De beste luieremmers
Als je op onderzoek uit gaat, merk je vanzelf dat het aanbod in luieremmers enorm is. Maar wat is dan de beste? Onze top-10 vind je hier. Vergelijk ze met elkaar en maak handig de keuze die het beste bij jou past.