Heeft je baby een roze of rood plekje in zijn nek, op het achterhoofd of ergens anders op zijn lijfje? Dan heeft hij misschien wel een ooievaarsbeet. Deze vlek of groep vlekjes kan op een enkele plek voorkomen, maar ook op meerdere plaatsen op het lichaam. Wat is een ooievaarsbeet? En kan het kwaad?
Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet is een egaal, rozerood plekje, vaak bij de nek of op het achterhoofd. Ongeveer 30% van de baby’s heeft er eentje bij de geboorte. Meestal verdwijnt een ooievaarsbeet binnen een paar maanden. Soms komt dit vlekje ook op andere plekken voor. Bijvoorbeeld op het voorhoofd, de oogleden, bovenlip, in de hals, bij de neus of op de borstkas. Een ooievaarsbeet kan verschillende vormen hebben. Soms zijn het meerdere vlekjes bij elkaar die samen een geheel vormen.
De medische naam voor een ooievaarsbeet is Naevus van Unna. De naam ooievaarsbeet komt van het oude verhaal dat baby’s door de ooievaars werden gebracht. De ooievaar zou de baby hebben vastgehouden op de plek waar de ooievaarsbeet zit.
Als de rozerode vlekjes op het voorhoofd of op de oogleden zit, wordt deze ook wel de engelenkus of Angel’s kiss genoemd.
Symptomen ooievaarsbeet
De huid waar de rode vlekjes zitten is vlak en niet gezwollen of beschadigd. Je baby heeft ook geen last van de vlekjes. De kleur kan veranderen als je baby huilt, zich inspant of wanneer hij het warm of koud heeft. Een ooievaarsbeet kan overal op het lichaam van voorkomen.
Als de rode vlekken groter worden, de huid anders aanvoelt of dik of bobbelig is, kan het zijn dat het geen ooievaarsbeet is. Ook als je opmerkt dat je baby vaak aan het vlekje krabt, heeft hij misschien een ander huidprobleem. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts om het vlekje te laten nakijken.
Oorzaak ooievaarsbeet
De rozerode vlek ontstaat doordat de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid wijder uit elkaar staan dan normaal. Hierdoor wordt de huid rood. Als je baby zich inspant of wanneer het warm of koud is, kan de vlek er donkerder uitzien. Het is een onschuldige vlek die geen kwaad kan.
Behandeling ooievaarsbeet
Meestal is behandeling bij een ooievaarsbeet niet nodig. In 95% van de gevallen verdwijnen de vlekjes binnen een jaar. Als de ooievaarsbeet toch blijft zitten, kan deze behandeld worden in een huidkliniek. Dit gebeurt met lichtpulsen, die de vlek laten vervagen. Deze behandeling is pas mogelijk vanaf de puberteit.
Andere geboortevlekjes die lijken op een ooievaarsbeet
Vaak wordt de ooievaarsbeet verward met een wijnvlek of een aardbeienvlek.
Een wijnvlek ziet eruit als een roze of paarse verkleuring. Het is een aangeboren afwijking van bloedvaatjes in de huid. Dit komt voor bij een op de 3000-5000 baby’s. De bloedvaatjes in de huid staan te wijd open. In tegenstelling tot een ooievaarsbeet, verdwijnt een wijnvlek niet vanzelf. Wel verandert de kleur vaak als je kindje ouder wordt. Bij de geboorte is de verkleuring roze tot paars, maar als je kindje ouder wordt kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten. De wijnvlek wordt dan donkerder en dikker.
Een aardbeienvlek of haemangioom komt voor bij ongeveer 10% van de pasgeborenen. Dit ontstaat door een vermeerdering van de kleine bloedvaatjes in de huid. Deze bloedvaatjes zijn op de plek van de aardbeienvlek nog niet goed ontwikkeld, waardoor het bloed er trager doorheen stroomt dan normaal. Elk kind kan een aardbeienvlek krijgen, maar meisjes en te vroeg geboren baby’s hebben een iets grotere kans hierop. Ze zijn zelden aanwezig bij de geboorte. Negentig procent van de aardbeienvlekken ontstaat in de eerste maand na de geboorte. Meestal groeit een aardbeienvlek door tot ze 6 maanden later hun uiteindelijke grootte bereiken.
Onderscheiden van een ooievaarsbeet van andere vlekjes
Het belangrijkste kenmerk van een ooievaarsbeet is dat deze niet verandert van vorm of grootte. Als je een rood of rozerood plekje ziet bij je baby, controleer deze dan regelmatig. Als je twijfelt, vraag dan op het consultatiebureau of bij de huisarts of ze het vlekje even willen controleren.
Bronnen: Huidzorgklinieken.nl, Huidarts.com